Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Υπαρξισμός

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο Γερμανός φιλόσοφος Μάρτιν Χάιντεγκερ είναι ένας απ΄ τους κορυφαίους εκπροσώπους του υπαρξισμού. «Ο υπαρξισμός πρεσβεύει ότι βάση της φιλοσοφίας δεν θα έπρεπε να είναι το γενικό και το αφηρημένο, αλλά η συγκεκριμένη και προσωπικά προσδιορισμένη ύπαρξη του ανθρώπου (...)

«Εκείνο που προέχει είναι να στραφεί κανείς ευθέως και αποκλειστικώς στην ίδια την ύπαρξή του και να την κατανοήσει.» (Θεοδόση Πελεγρίνη, Λεξικό της Φιλοσοφίας, Έκδ.Ελληνικά Γράμματα)

Κατά τον Χάιντεγκερ ο άνθρωπος είναι «ον προς θάνατον»

Εθνική συναίνεση και άλλα παραμύθια για αγρίους.

Πολλά συστημικά ΜΜΕ φωνάζουν και καλούν από το πρωϊ μέχρι το βράδυ για εθνική συναίνεση, φοβίζοντας με δήθεν εθνικούς κινδύνους. Βλέπετε άραγε εσείς κανέναν Έλληνα να εχθρεύεται άλλους Έλληνες; Βλέπετε εσείς καμία κοινωνική τάξη να στρέφεται εναντίον κάποιας άλλης και να κινδυνεύει η χώρα και το έθνος με εμφύλιο; Απεναντίας, ολόκληρος ο λαός είναι απελπιστικά ήρεμος, μέσα στην εξαθλίωσή του, προσπαθώντας μόνο να επιβιώσει. Για ποια συναίνεση μιλάνε λοιπόν; Όταν από το σύστημα μιλάνε για εθνική συναίνεση, εννοούν προφανώς να βρεθεί ένας ικανοποιητικός τρόπος μοιρασιάς της εξουσίας και του πλούτου εντός της ολιγαρχίας, μακριά από τα μάτια του λαού.