Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Η λίστα με τα ψώνια

«Τυρί, ρύζι, καφέ, γάλα, Καμπά!»

Στα ντοκιμαντέρ που αφορούν τις ύαινες και την απεχθή καθημερινότητά τους, αν δεν βλέπεις την εικόνα (επειδή διαβάζεις τα κατορθώματα της «Πανάθας» στις εφημερίδες), ο ήχος θα σε παραπλανήσει.

Αυτά τα πλάσματα με την αβυσσαλέα σκληρότητα, τον ασίγαστο πόθο για αίμα, την υποδειγματική οργάνωση σε αγέλες και τη σατανική πονηριά βγάζουν φωνούλες που θυμίζουν λυγμό μωρού (πολλές φορές μοιάζει με διαβολικό γέλιο). Θα σου ραγίσει η καρδιά νομίζοντας ότι η οθόνη δείχνει πιτσιρικάδες σε αφρικανικό χωριό που αργοπεθαίνουν, ενώ δίπλα τους χασκογελούν δαίμονες και οι γύπες καραδοκούν για να χορτάσουν την πείνα τους με νεκρές σάρκες. Τσάμπα η ανατριχίλα. Αυτά τα κλαματάκια είναι τα αγγέλματα θανάτου των θηραμάτων των υαινών (όποτε κυνηγούν και δεν τρέφονται με πτώματα). Ο οίκτος που δείχνουν στα μικρά ζώα που πέφτουν στο διάβα τους είναι ανάλογος με τα αποθέματα συμπόνιας που διέθετε ο Χάινριχ Χίμλερ.

Το "Είναι" και το "Έχειν"

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ένα αστείο από την αρχαιότητα είναι το εξής: Είπαν στον Αριστοτέλη, πως όταν λείπει τον κατηγορούν. Κι ο Αριστοτέλης απάντησε: "Όταν λείπω, δέχομαι και να με μαστιγώνουν."

Το αστείο αυτό εκτός από το χιούμορ του, κρύβει ένα βαθύτερο νόημα. Διδάσκει πως το "Είναι" του ανθρώπου είναι κάτι βαθύτερο από τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Ο αληθινός άνθρωπος δεν είναι στις σκέψεις και στα συναισθήματα και πολύ περισσότερο δεν είναι στα πράγματα που κατέχει.

Μια φορά ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης ο Λαέρτιος μάδησε ένα κοτόπουλο και γύριζε στην Αγορά και το έδειχνε λέγοντας, "να ο άνθρωπος του Πλάτωνα", επειδή ο Πλάτων υποστήριζε ότι ο άνθρωπος είναι "ον δίποδον, άπτερον"!

Ο πολύτιμος λίθος

Μια σοφή γυναίκα που ταξίδευε στα βουνά ανακάλυψε τυχαία σε ένα ρέμα έναν πολύτιμο λίθο. Κοντοστάθηκε, τον μάζεψε και συνέχισε το δύσκολο ταξίδι της....

 Την επόμενη μέρα συνάντησε έναν άλλο ταξιδιώτη πεινασμένο και εξαντλημένο.
Η γυναίκα βλέποντας τον έτσι ταλαιπωρημένο, αποφάσισε να μοιραστεί μαζί του το φαγητό της.
Καθώς όμως άνοιξε το σακίδιο της, ο ταξιδιώτης είδε τον πολύτιμο λίθο και εντυπωσιάστηκε.
Παρακάλεσε λοιπόν τη γυναίκα να του τον χαρίσει.
Εκείνη χωρίς δισταγμό ή δεύτερες σκέψεις πήρε τον πολύτιμο λίθο και του τον έδωσε.