Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

«Ε, πατριώτη…»

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Έχουμε καλούς τρόπους, στην εποχή μας ή δεν έχουμε και το φέρσιμό μας είναι αγροίκο; Αν κρίνει κανείς απ΄ το γενικό βλοσυρό ύφος μάλλον ισχύει το δεύτερο. Η καλή διάθεση και η προσήνεια είναι σπάνια. Αφορμή να κάνω αυτές τις σκέψεις μου έδωσε το ταξίδι μου με το πρωινό τραίνο για τη Θεσσαλονίκη, με το οποίο ο κόσμος ταξίδευε στοιβαγμένος στους διαδρόμους. Στριμωγμένος σε κάποιο κάθισμα προσπαθούσα να βρω την κατάλληλη λέξη για να μιλήσω με το διπλανό επιβάτη που είχε πιάσει όλο το χώρο, τεντώνοντας τα πόδια του προς το μέρος μου. Η κατάλληλη λέξη θα έδειχνε τη φιλική μου διάθεση και θα προδιέθετε τον άνθρωπο αυτόν να ακούσει αυτό που ήθελα να του πω.

Πώς καθιερώθηκαν και επικράτησαν οι νηστείες της Εκκλησίας μας

Σε πολλά σημεία της Αγίας Γραφής γίνεται λόγος για τη νηστεία και όλοι οι ιεροί Πατέρες της Εκκλησίας μας αναφέρονται σε ομιλίες τους στο θέμα της νηστείας.
Ο Μέγας Βασίλειος μάλιστα, που μας άφησε δύο εξαίρετες ομιλίες
περί της νηστείας, ονομάζει τη νηστεία «συνηλικιῶτιν τῆς ἀνθρωπότητος».
Είναι, λέει, η πρώτη εντολή που δόθηκε στους ανθρώπους από τον Θεό.
«Νηστεία ἐν τῷ παραδείσῳ ἐνομοθετήθη». Όταν έδωσε εντολή στους Πρωτοπλάστους να μη φάγουν τους καρπούς ενός συγκεκριμένου δένδρου, έδωσε εντολή «νηστείας και εγκρατείας» (ΕΠΕ 6, 26).

Αυτή λοιπόν η θεόσδοτη εντολή, την οποία τήρησε και ο Θεάνθρωπος και οι άγιοι Απόστολοι, όταν οργανώθηκε με τη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος η Εκκλησία, έλαβε τη θέση της στη ζωή της Εκκλησίας. Καθορίστηκαν μάλιστα οι ημέρες της νηστείας με αποφάσεις Συνόδων και ιερών Κανόνων για να λειτουργούν τα πάντα «κατά τάξιν καί εὐσχημόνως» (Α’ Κορ. ιδ’ 40).

Οι τρόφιμοι της εξουσίας

Ο προσληφθείς (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 35) «μετακλητός υπάλληλος» στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κύριος Νώντας Λαμπρακάκης, είναι ο συνταξιούχος υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων, παλιό ηγετικό στέλεχος της ΠΑΣΚ-ΟΤΑ, διατελέσας επί σειρά ετών Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ), διορισθείς κατά καιρούς σε διάφορα συμβούλια κρατικών, ημικρατικών και συνδικαλιστικών οργανισμών και φορέων, διαταλέσας Διευθυντής της Δημοτικής Ομάδας Σκανδαλίδη την τετραετία 2007-2010 στον Δήμο Αθηναίων, και άρτι αναδειχθείς Δημοτικός Σύμβουλος του κυρίου Καμίνη (μετά την παραίτηση του αρχιτέκτονος κυρίου Τομπάζη); Ο κύριος Σκανδαλίδης, ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει ανάγκη μετακλητού υπαλλήλου, που να είναι γέννημα-θρέμμα των κομματικοσυνδικαλιστικών μηχανισμών, ή που να είναι γνώστης των αγροτικών θεμάτων, ώστε να τον υποστηρίζει στο έργο που του ενεπιστεύθη η Πολιτεία;

Τους φτύνουν, κι αυτοί νομίζουν ότι ψιχαλίζει

Όταν ήμουν μικρός, στην Ελλάδα είχαμε χούντα. Μας κυβερνούσαν κάτι σοβαροφανείς κουστουμάτοι και απλησίαστοι «εθνοσωτήρες».

Η μόνη επαφή που είχε μαζί τους ο απλός πολίτης ήταν μέσα από τα ασπρόμαυρα επίκαιρα της εποχής, όταν κάποιος απ αυτούς κατέθετε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη, ή απηύθυνε κάποιο «βαρυσήμαντο» διάγγελμα στη πλέμπα. Έτσι ήταν η εξουσία, και έτσι θα έπρεπε να είναι…

Μέχρι που πήγα στην Αμερική. Και έπαθα πλάκα.

Διέσχιζε το δρόμο η προεδρική κατάμαυρη λιμουζίνα, με τους σκληροτράχηλους πράκτορες του secret service, σκαρφαλωμένους στους μασπιέδες, και …. τα αυγά έπεφταν σύννεφο. Έτσι ακριβώς.

Ο Στρος Καν και η ολέθρια καθυστέρηση Παπανδρέου


Γράφει: Μιχάλης Ιγνατίου

Ο Μάρτιος φαίνεται πως είναι ο μήνας της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο. Οπως και πέρυσι, έτσι και φέτος -ακόμα και με ανοικτή την πληγή της Λιβύης- η οικονομική κατάσταση της χώρας μας μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο φόβος για επέκταση της κρίσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης ανάγκασε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα, να τηλεφωνήσει στην Αγκελα Μέρκελ και για να είναι βέβαιος πως η γερμανίδα Καγκελάριος έλαβε το μήνυμα, να στείλει, μία εβδομάδα μετά το τηλεφώνημα, ως απεσταλμένο τον υπουργό Οικονομικών, Τίμοθι Γκάϊθνερ. Δικαιολογημένα τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες.

Και η Γαλλία: € 120 / MWhr pv


Πόσα τάζει ο Πρωθυπουργός στην Κοζάνη; Με τίνος λεφτά; Ή είναι πιο καλός και φτηνός ο ήλιος στην Γαλλία;

Αναβλήθηκε η απογραφή του πληθυσμού

Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες αναβλήθηκε η απογραφή του πληθυσμού και ο χρόνος διενέργειάς της μετατοπίστηκε το Φθινόπωρο, χωρίς ωστόσο και τότε να είναι βέβαιο ότι θα γίνει.
Επίσημη δικαιολογία δεν υπάρχει, προφανώς όμως προκύπτει ότι Παπακωνσταντίνου και Ραγκούσης δεν συνεννοήθηκαν κατάλληλα με τη Στατιστική Αρχή.
Και κάτι ακόμη.

Τζαβέλλα στην κυβέρνηση!

Δεν ξέρω γιατί δεν κυκλοφόρησε καθόλου, αν και το θεώρησα συγκλονιστικό.

Άκουσα τη Τζαβέλλα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ στους Λυριτζή και Οικονόμου να λέει ούτε λίγο ούτε πολύ:
  • Μάλλον δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές τώρα αλλά ίσως ήταν καλό... για να ξαναμοιραστεί η τράπουλα.

  • Θα έπρεπε να γίνει μια κυβέρνηση από ανθρώπους ικανούς, που πιθανόν θα μπορούσε να συμμετάσχει, αλλά υπάρχουν ακόμα ικανά και αναξιοποίητα στελέχη στο ΠΑΣΟΚ (τραβάτε με κι ας κλαίω). 

Παιδιά και Τεχνολογία – Δεν είναι μόνο που η καλλιγραφία πάει… περίπατο

Όλο και περισσότεροι γονείς εκφράζουν την ανησυχία τους για το κατά πόσο η νέα τεχνολογία, δηλαδή οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, επηρεάζουν την ικανότητα των παιδιών τους στο να γράφουν με μολύβι ή στυλό.

Δεν είναι μόνο που η καλλιγραφία πάει… περίπατο, αφού τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας μαθαίνουν να γράφουν στο πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή και δεν εξασκούνται αρκετά στο γράψιμο με το μολύβι, αλλά και άλλες βασικές κινητικές ικανότητες του ατόμου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, την οποία χρηματοδότησε η BΙC και έλαβαν μέρος 1.000 γονείς από όλη την Αυστραλία, το 70% των γονέων ανησυχεί για το γεγονός ότι τα παιδιά τους όλο και συχνότερα επιλέγουν την πληκτρολόγηση από την γραφή με στυλό. Ας μην ξεχνάμε ότι εν έτει 2010 ένα ποσοστό 10% παιδιών προσχολικής ηλικίας μαθαίνει πρώτα να πληκτρολογεί και ύστερα να γράφει.