Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Ταξίδι στην πάντερπνη ετυμολογία μας

"Σήμερα είναι σπάνιο να δεις Έλληνες ή Ελληνίδες επιβαίνοντες όνου, αλλά θα δεις πολλούς όνους επιβαίνοντες Ελλήνων"

Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος-Κιλκίς


Είναι παραδεκτό απ’ όλους ότι το πιο γοητευτικό και συναρπαστικό κεφάλαιο της Γλώσσας μας είναι η ετυμολογία, η αναζήτηση της καταγωγής, των «γενεθλίων» των λέξεων. Είναι τόσο ωραίο το ετυμολογικό ταξίδι που ακόμη και τα μικρά παιδιά του Δημοτικού ενθουσιάζονται και συναρπάζονται. Εάν είχαμε όπως έχω ξαναγράψει σοβαρό υπουργείο εθνικής Παιδείας και όχι νεοταξικής Προπαγάνδας θα είχε γραφτεί ένα μικρό, εύχρηστο ετυμολογικό λεξικό με λέξεις συχνόχρηστες. Οι ωφέλειές του θα ήταν πολλαπλές.

Οι αθλητές είναι τυχεροί

Οι αθλητικές διακρίσεις των τελευταίων ημερών ίσως και να είναι μια ασύνειδη (και γι´αυτό ισχυρή) αντίδραση τμήματος των διαρκώς αγωνιζομένων και πειθαρχημένων Ελλήνων στο ενδεχόμενο της πιθανής, πιθανότατης εξαφάνισης του έθνους μας από τα κατάστιχα των ζώντων συλλογικών οντοτήτων.

Οι αθλητές, αυτοί που κατορθώνουν να ξεπερνούν κάθε τόσο τα όρια του σώματός τους συνέλαβαν στον αέρα την απειλή και έκαναν αυτό που γνωρίζουν να κάνουν με μια δόση έξτρα φανατισμού και εντονότερης στοχοπροσήλωσης. Περιττό να αναφερθούν ξανά τα θερμά ευχαριστώ και οι εύφημες μνείες. Τις άκουσαν πολλάκις και τα ακούσματα, αν δεν είναι πυθαγορείου επιπέδου, δεν προσφέρουν κάτι άξιο λόγου και σκέψης.