Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι.

Ακολουθεί απόσπασμα από την επιστολή του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά προς την μοναχή Ξένη, μια επιστολή στην οποία εκφράζεται η πορεία της κάθαρσης, του φωτισμού, και της θέωσης. Μια πραγματικά θαυμάσια επιστολή, που αναδίδει την πνοή και την αύρα της Πατερικής εν Αγίω Πνεύματι εμπειρίας. Θα έχουμε την ευκαιρία στο μέλλον, και του Θεού θέλοντος πάνω από όλα, να αναρτήσουμε και άλλα αποσπάσματα της επιστολής. Στο παρόν, ερμηνεύει ο Παλαμάς εν συντομία, τον μακαρισμό του Κυρίου "Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι".

Γι’ αυτό ο Κύριος μακαρίζει και τα αντίθετα προς τα καλά στον κόσμο, λέγοντας· «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, ότι αυτών εστίν η Βασιλεία των ουρανών» (Ματ. 5:3). Γιατί λέγοντας «μακάριοι οι πτωχοί», πρόσθεσε τον χαρακτηρισμό «τω πνεύματι»; Για να δείξει ότι μακαρίζει και αποδέχεται τη μετριοφροσύνη της ψυχής.

Η τρέλα του μεγαλείου...

Είναι κοινός τόπος ότι τα περισσότερα απολυταρχικά, δικτατορικά, φασιστικά και παντός είδους καταπιεστικά καθεστώτα, τελικά πέφτουν από μόνα τους!

Και καταρρέουν μάλιστα την στιγμή ακριβώς που νομίζουν ότι είναι ακλόνητα, και ότι μπορούν να ξεπεράσουν τους πολιτικούς σκοπέλους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Τα καθεστώτα αυτά στηριγμένα στο ψέμα, την προπαγάνδα, τον φόβο και την καταστολή, αποκτούν με τον καιρό μία ψευδαίσθηση μεγαλοπρέπειας και δύναμης, που τα κάνει τελικά να γίνονται απρόσεκτα και εύκολα θύματα της δικής τους οίησης και αυταρχισμού...