Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

«Το κίνητρο της αυτοβιογραφίας»

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Μια φορά παραβρέθηκα στην κατεδάφιση μιας παράγκας, στην άκρη ενός μικρού χωριού του Θεσσαλικού κάμπου. Είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι ο φτωχός ζητιάνος που έμενε εκεί και δεν είχε κανέναν στον κόσμο, έκρυβε στην παράγκα του θησαυρό.

Έγινε λοιπόν η κατεδάφιση και η έρευνα στην παράγκα με την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου και επιτροπής από έγκριτους κατοίκους του χωριού και δεν βρέθηκε κανένα πολύτιμο στοιχείο, εκτός από μια σύντομη αυτοβιογραφία, γραμμένη με το χέρι του θανόντος, επάνω σε μια παλιά κόλλα αναφοράς.

Δυστυχώς δεν είχα ακόμα κατανοήσει, τί σημαίνει το κίνητρο της αυτοβιογραφίας. Δεν ήμουν σε θέση να εκτιμήσω την πράξη του απλού αυτού ανθρώπου, ο οποίος ένιωθε ότι ήταν υπεύθυνος, απέναντι στον εαυτό του και στους άλλους, να καταθέσει την αυτο-κατανόηση, μέσα από την προσωπική του ιστορία.

Νέες αποκαλύψεις για την εσχάτη προδοσία Παπανδρέου...

Αν δεν τον προστάτευαν τα πουλημένα ΜΜΕ έπρεπε να έχει φύγει από την χώρα

Τα Επίκαιρα αποκαλύπτουν στο τεύχος που κυκλοφορεί αυτήν την Πέμπτη το παρασκήνιο της προσφυγής...

Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ πριν ρωτήσει την ΕΕ
στο ΔΝΤ. Τι διαπραγματεύθηκε ο Στρος Καν και τι συμφώνησε με την ελληνική κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει ο Γάλλος δημοσιογράφος που έκανε τη συνέντευξη με τον επικεφαλής του ΔΝΤ.

ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ Α. ΚΑΡΙΠΙΔΗ, ΛΟΝΔΙΝΟ

Εδώ ο κόσμος πεινάει και αυτοί εισπράττουν


Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε

Απόφοιτος του «Προγράμματος Κόκκαλη» ο νέος ειδικός σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου;

Κόσμος πάει κι έρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Με πρόσφατη απόφαση του πρωθυπουργού, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διορίστηκε ως ειδικός σύμβουλος ο δικηγόρος Παναγιώτης Κοντογεώργης, ο οποίος, σύμφωνα με το ΦΕΚ, «αναφέρεται, ενημερώνει και εκτελεί τις εντολές του πρωθυπουργού σε θέματα συντονισμού του κυβερνητικού έργου στον τομέα του πολιτικού σχεδιασμού».

Αυτό που κάνει πιο ενδιαφέροντα τον (άγνωστο κατά τα’ άλλα) νέο ειδικό σύμβουλο του πρωθυπουργού είναι ότι το όνομά του συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των αποφοίτων των σεμιναρίων του «προγράμματος Κόκκαλη» για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, που γίνονται στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ , απ’όπου έχουν περάσει διάφορα φυντάνια. Πολλοί από αυτούς κατέλαβαν στη συνέχεια πολύ υψηλές κυβερνητικές θέσεις (όπως ο Βουκ Γιέρεμιτς που έγινε υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, αλλά και αρκετά στελέχη της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και άλλων χωρών της ανατολικής Ευρώπης).

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη