Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

"Δὲν ξέρω"

Επισκεύθηκαν κάποτε τὸν ἀββᾶ Ἀντώνιο γέροντες καὶ μαζί τους ἦταν ὁ ἀββᾶς Ἰωσήφ. Ὁ γέροντας θέλησε νὰ τοὺς δοκιμάσει καὶ διαλέγοντας ἕνα ρητὸ ἀπὸ τὴν Ἁγία Γραφὴ τοὺς ρωτοῦσε τί σημαίνει, ἀρχίζοντας ἀπὸ τοὺς μικρότερους. Καὶ ἕνας ἕνας ἔλεγε ὅπως μποροῦσε τὴ γνώμη του. Ὅταν τελείωναν ὁ γέροντας ἔλεγε σὲ ὅλους

- Δὲν τὸ κατάλαβες ἀκόμα.
Τέλος ρώτησε καὶ τὸν ἀββᾶ Ἰωσὴφ
- Ἐσὺ τί νομίζεις ὅτι σημαίνει αὐτὸ τὸ ρητό;
Κι ἐκεῖνος ἀπάντησε
- Δὲν ξέρω
Τότε ὁ ἀββᾶς Ἀντώνιος εἶπε
- Πάντως ὁ ἀββᾶς Ἰωσὴφ βρῆκε τὸν δρόμο ἐπειδὴ εἶπε “δὲν ξέρω”.

Μέγας Αντώνιος

Άφετε τα παιδία...

Γράφει: Ο Δημήτρης Νατσιός

«Για να σωθεί η Ελλάδα
στους καιρούς τους ύστατους
θέλει ένα Καιάδα
γκρεμοτσακίτστε τους»

Ν.Γκάτσος

«Έτσι για μας τους Έλληνες. Περάσανε από την πλάτη μας άγριες ανεμοζάλες κάθε λογής, αγριάνθρωποι σκληροί, φονιάδες με σπαθιά με κοντάρια και με άρματα κάθε λογής, Πέρσες, Αλαμάνοι, Φράγκοι, Αραπάδες, Τούρκοι κι άλλοι. Μας σφάζανε, μας κομματιάζανε, μας κρεμάζανε, μας σουβλίζανε, μα δεν πεθάναμε, γιατί μας ατσάλωνε ο αγώνας, δίναμε φωτιά στη φωτιά…». (Φ.Κόντογλου. «Μυστικά Άνθη», σελ 12, εκδ. «Αστήρ»)
Πρέπει, εμείς οι Ρωμηοί, να ξαναβρούμε τον εαυτό μας, τα καίρια και τα ουσιώδη του βίου. Είμαστε «καταδικασμένοι» ως έθνος ιστορικό να στραφούμε πίσω «όλα τα έθνη για να προοδεύσουν πρέπει να βαδίσουν εμπρός, πλήν του ελληνικού που πρέπει να στραφεί πίσω» γράφει ο σοφός αθηναιογράφος Δημ. Καμπούρογλου. Να ανακαλύψουμε και πάλι «το άριστον εκείνο, Ελληνικός/ ιδιότητα δεν έχ’ η ανθρωπότης τιμιοτέραν» (Κοβάφης).

Ιωάννης Καποδίστριας – η ελληνική επανάσταση έχει μείνει εκκρεμής…

Οι ένοχοι και το τέλος

Τους πρώτους μήνες του 1831 οι αντιδράσεις είχαν πάρει τη μορφή της θύελλας. Προασθανόταν ότι όδευε προς το τέλος. Όμως δεν υποχωρεί ούτε ένα βήμα από την εκπλήρωση του Χρέους. Η ψυχή του πλημμυρίζει από αγωνία. Όχι για τον εαυτό του. Μα για την Ελλάδα! Για το λαό της! Για τα παιδιά της. Για τα Ελληνόπουλα. Σε πολλές επιστολές αυτής της περιόδου είναι έντονα διάχυτη αυτή η αγωνία. Η αγωνία του Κυβερνήτη.

«Εγώ δε, όταν με υπευθυνότητα θα έχω εκπληρώσει το καθήκον μου…με τις δυνάμεις που μου απομένουν, θα σηκώσω το σταυρό μου…Και θα τον σηκώσω χωρίς κανένα γογγυσμό...» γράφει σ’ ένα ξέσπασμα πόνου στον Eynard. Και στον ίδιο λίγο αργότερα: «Σήμερα είμαστε περικυκλωμένοι από το σκοτάδι και μετράω τις μέρες για να γνωρίσω αν μέλλουμε σαν κράτος να ζήσουμε αύριο!..»

Κύριε Βενιζέλο, όταν θα υπογράφετε τις μειώσεις μισθών, θυμηθείτε πόσα εκατομμύρια ευρώ ΧΑΡΙΣΑΤΕ στις ΠΑΕ.

Το 2001 ήταν η χρονιά της περίφημης ειδικής εκκαθάρισης. Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος πέρασε μέσα από το νόμο 2947/2001, την πλέον ευεργετική διάταξη στα χρονικά του ελληνικού αθλητισμού. Την εκμεταλλεύτηκαν οι ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Άρης, Ηρακλής, Πανιώνιος, Νήαρ Ηστ και ΓΣ Λάρισας, καθώς και οι ΠΑΕ Πανιώνιος, ΑΕΛ, Καβάλα, Νάουσα και Πιερικός, με συνολικά χρέη που ξεπερνούσαν τα 50.000.000 ευρώ.
Ενδεικτικά:
η ΚΑΕ ΠΑΟΚ που χρωστούσε 21.182.695 ευρώ σε δημόσιο και τρίτους σύμφωνα με στοιχεία της εποχής, καθάρισε με 205.000 ευρώ.
Η ΚΑΕ Άρης χρωστούσε 9.901.93 ευρώ και ξόφλησε με 235.000 ευρώ.
Η ΠΑΕ Πανιώνιος που χρωστούσε 13.200.000 ευρώ έγινε Νέος Πανιώνιος αντί του ποσού των 400.000 ευρώ.

Περιμένοντας τους βαρβάρους

Αλήθειες και ψέματα για την ελληνική χρεοκοπία και της μεθόδους ψυχολογικής βίας σε βάρος του πληθυσμού.Συνεχίστηκαν τα τελευταία 24ωρα οι επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου σε βάρος των Ελλήνων πολιτών. Των πολιτών και φορολογουμένων (ίσως όχι όλων, αλλά μιας μεγάλης μάζας που περιλαμβάνει και τους συνταξιούχους) που δύο χρόνια τώρα τοποθετούνται αντιμέτωποι απέναντι σε εκβιαστικά διλήμματα:

Δεχθείτε τα μέτρα που λαμβάνουμε για να μην χρεοκοπήσετε.

Δεχθείτε τη συρρίκνωση του βιοτικού σας επιπέδου, για να μην γίνετε Αργεντινή.

Και εν πάση περιπτώσει, ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΛΕΜΕ, για να μην σας συμβούν χειρότερα.