Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ματαιοδοξία: Λένε για μένα

Μια ιστορία μιλούσε για ένα ψηλό φοίνικα που μεγάλωνε δίπλα σε ένα δρόμο και κάτω από αυτόν υπήρχε ένα αγκάθι. Περνούσαν ταξιδιώτες από εκεί και το αγκάθι γρατζουνούσε τον καθένα και αυτού παραπονεμένοι το μάλωναν που δεν το κόβει κανείς, για να μην κάνει κακό στους ανθρώπους.

Το αγκάθι με αυθάδεια είπε στο φοίνικα: «Τι βοηθά εσένα το ύψος σου, αφού κανένας δε μιλάει για σένα; Είσαι ένα τίποτα, ενώ για μένα μιλούν συνέχεια».

Ο φοίνικας απάντησε: «Η δόξα σου είναι μαύρη το ίδιο και εσύ. Εκείνο που λένε για σένα είναι χειρότερο από την σιωπή. Για μένα μιλούν οι άνθρωποι όταν μαζεύουν τους καρπούς από τα κλαριά μου. Σπάνια είναι αλήθεια ακούγονται αυτά τα λόγια, αλλά είναι γεμάτα ευγνωμοσύνη».

Ο Γκάντι ταξιδεύοντας στην Αγγλία

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο Γκάντι ταξιδεύοντας στην Αγγλία πήρε μαζί του και την κατσίκα του για το πρωινό του γάλα. Κι όταν η βασίλισσα της Αγγλίας τον ρώτησε αν θέλει να πάνε στο παλάτι από το συντομότερο δρόμο, για να κερδίσουν χρόνο ο Γκάντι αρνήθηκε. Τί να τον κάνουμε το χρόνο; είπε.
Ο Γκάντι έτσι που ήταν μικρόσωμος και ντυμένος μ΄ ένα απλό ύφασμα, έμοιαζε μπροστά στη βαριοστολισμένη με τη χρυσοποίκιλτη φορεσιά της βασίλισσα της Αγγλίας, με αδύναμο πουλάκι κοντά σε ένα γεράκι.
Δεν ξέρω αν οι Εγγλέζοι και η στολισμένη βασίλισσά τους κατάλαβαν τί σήμαινε το φέρσιμο του Γκάντι. Ο Γκάντι δεν απευθύνθηκε σ΄ αυτούς, αλλά στους συμπατριώτες του, για να τους πει ότι η ελευθερία είναι πνευματική και πως δεν έχουν να φοβούνται ούτε τους Άγγλους, ούτε κανέναν άλλον, αν έχουν το πνεύμα τους δυνατό κι αν είναι εσωτερικά ελεύθεροι. Κανένα δεν φοβάται αυτός που έχει το πνεύμα του δυνατό.

Ο πρύτανης, η κορεσμένη φαυλότητα και η ακόρεστη διαπλοκή


Θέσεις ΔΕΠ (Καθηγητών και Αναπληρωτών Καθηγητών) προεκήρυξε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Διαφόρων ειδικοτήτων, όπως: «Δασική Βοτανική – Γεωβοτανική», «Εργατικό Δίκαιο», «Οργανική Χημεία», «Χημεία και Τεχνολογία Πολυμερών», «Κτηνιατρική Φαρμακολογία», «Εφαρμοσμένη Οικονομετρία». Μέχρις εδώ ουδέν το αξιοπερίεργο.

Τελικά, μας εκπροσωπούν;

ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

«Οι πολιτικές δυνάμεις βασίζονται πάνω σε μια φορτισμένη παρεξήγηση των μαζών. Οι μάζες νομίζουν πως εκπροσωπούνται και οι παρατάξεις με τη σειρά τους, νομίζουν ότι εκπροσωπούν»
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ


Μια βόλτα στην ελληνική περιφέρεια, ένα καφεδάκι στο καφενείο του χωριού στον Έβρο, μια χαλαρή κουβέντα στην αμμουδιά στα Φαλάσαρνα, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας γι αυτό που συντελείται στη κοινωνία. Αδιαφορία, αποστροφή, άρνηση και απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών. Προφανώς όλοι εμείς που μετέχουμε των εξελίξεων, άλλοτε παθητικά και άλλοτε ενεργητικά, δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών. Ωστόσο είμαστε μπροστά σε μια εν εξελίξει διεργασία, που είναι μεν ενδιαφέρουσα αλλά συνάμα και επικίνδυνη.

7 βήματα για υγιή καρδιά


Υπάρχουν εφτά βήματα για υγιή καρδιά, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας.

Η Ένωση δημοσίευσε τις συμβουλές της, εξηγώντας τη φτωχή, μέτρια και ιδανική υγεία της καρδιάς, στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού.

Αυτονόητο… Μονόδρομος!

Έχει δυστυχώς επικρατήσει σε ευρείς κύκλους και σε πολλούς καλοπροαίρετους ακόμα ανθρώπους αυτός ο δήθεν διαφωτιστικός σκοταδισμός. Η απόλυτη, φυσιοκρατική κι εμπειρική αιτιότητα. Η εμπιστοσύνη στις ανθρώπινες δυνάμεις- και μόνο. Ο “θάνατος του Θεού”. Η οπισθοδρομικότητα της πίστης. Η πίστη ως ψυχολόγημα. Η Εκκλησία ως Μεσαίωνας (οι Σταυροφορίες, η αποικιακή εξάπλωση και η Ιερά Εξέταση, όλα μαζί εδώ, στην Ελλάδα!). Η δημιουργία που προτιμάμε να εξηγείται από τον Δαρβίνο και την εξέλιξη, παρά από τον Θεό- η Εξέλιξη αποτελεί παρατήρηση, αλλά όχι γνώση για την αρχή, εντούτοις διδάσκεται μόνο αυτή στα σχολεία στην Αμερική, ως “Επιστήμη”! Η δημιουργία του κόσμου που οφείλεται σε κάποια Μεγάλη Έκρηξη της κοσμικής σούπας που βρέθηκε σε κατάλληλες προς τούτο συνθήκες, αλλά όχι στον Θεό, λες και υπάρχει κάποια βιντεοταινία ως πειστήριο ή η Σούπα είναι τόσο πειστική ώστε να αποστομώνεται ντροπιασμένος ο κάθε φουκαράς και αδαής πιστός…

Ιδανικός αυτόχειρ!

Ουδέποτε φανταζόμουν ότι θα το πώ αυτό, αλλά καλύτερα να ήταν υπουργός Οικονομικών ο κ. Παπακωνσταντίνου!!!

Αυτό που συμβαίνει με τον κ. Βενιζέλο είναι απίστευτο. Είναι αδιανόητο το πόσα λάθη κάνει. Λάθη που θέτουν σε κίνδυνο την πορεία όχι μόνον της οικονομίας, αλλά και της χώρας μας. Δεν είναι απλώς ανεπαρκής. Είναι επικίνδυνος.

Χειρίζεται τα θέματα της οικονομίας με τη λογική τηλεοπτικού παράθυρου του MEGA! Νομίζει ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς και πιστεύει ότι μπορεί να τους εντυπωσιάσει με πομφόλυγες!

Στη σύντομη μέχρι στιγμής θητεία του, υπέπεσε σε τόσες γκάφες, όσες άλλοι διέπραξαν σε μια τετραετία!

Περιμένοντας την ...Σωτηρία

Περιμένοντας την νέα, καινούργια και ανανεωμένη εκδοχή της «Σωτηρίας», είπα να ρίξω μια ματιά στις αγορές, και το πετρέλαιο. Χωρίς να ξέρω πολλά για το πετρέλαιο, είναι σαφές ότι oil makes the world go round (και το money είναι για …παραλλαγή).

Η τιμή του πετρελαίου καίει τους αιολικούς γιατί κάπως σερβίρουν ότι με τιμή πάνω από $100 το βαρέλι, τα αιολικά συμφέρουν. Αυτό που δεν λένε, είναι εάν πρόκειται για δολάρια του 2008, ή για σημερινά.

Υπάρχουν πολλών ειδών πετρέλαια, τα πιο γνωστά είναι το Brent και WTI (δείτε εδώ εάν είστε περίεργοι για τις διαφορές τους). Το πετρέλαιο (Brent ή WTI) το καλοκαίρι του 2008 ήταν περί τα $70-80 το βαρέλι. Να θυμίσω ότι είχε κάνει μάλιστα και μια μικρή φουσκίτσα το πετρέλαιο εκείνο το μοιραίο καλοκαίρι, και κατά μία θεωρία, η Λήμαν έχασε λεφτά από futures πετρελαίου που ξεφούσκωσαν και έτσι ξεκίνησε η σημερινή αφορμή της κρίσης.

«Τα τσιράκια της Μεγάλης Πόρτας»

Της Ελένης Α. Παπαδοπούλου

Σουλατσάρουν καθαμερινά στις οθόνες μας...

Δημοσιογράφοι, πολιτικοί, πάσης φύσεως ειδικοί με τους οικονομολόγους σε μεγάλες “δόξες”... Η γλώσσα τους είναι βουτηγμένη στους αριθμούς, τους δείκτες των χρηματιστηρίων, την ορολογία των ΟΙΚΩΝ «ενοχής»...

Αναπαράγουν τις ευρωπαϊκές δηλώσεις αγωνιώντας μην τους ξεφύγει κάποια σημαίνουσα άνω τελεία των χρησμών, παίζουν στα δάχτυλα τα ελλείμματα, τα στοιχήματα, τα σκαμπανεβάσματα του χρέους, τα στατιστικά της ανεργίας, τους τόκους, τα ομόλογα, τα δημοσιεύματα του Spiegel…

Βρίσκουν πάντα μια χαραμάδα για να τονίσουν ότι η έξοδος απ’ το ευρώ θα είναι καταστροφική και αποφεύγουν συστηματικά να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί η έξοδος είναι καταστροφικότερη από την παραμονή και για ποιους...