Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Ο δρόμος της επιστροφής

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο άνθρωπος γεννήθηκε για να είναι ελεύθερος, όπως είναι ο Θεός, το μόνο Ον, που είναι υπεράνω των αναγκών. Οι ανάγκες, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, είναι οι συνέπειες της ανυπακοής των πρωτοπλάστων στο νόμο του Θεού. Ο Αδάμ και η Εύα, με την ανυπακοή τους προς το νόμο του Θεού, έπαψαν να είναι όμοιοι με το Θεό, δηλαδή ελεύθεροι από τις ανάγκες και μαζί με αυτούς, και όλοι οι άνθρωποι, στους οποίους μεταβιβάζονται οι συνέπειες της πτώσης, όπως η αρρώστια της ρίζας μεταβιβάζεται σε όλο το δέντρο.

Από την αρχή λοιπόν της δημιουργίας είναι γνωστός ο δρόμος της επιστροφής στην έμφυτη ελευθερία που χάθηκε. Είναι γνωστός επίσης ο δρόμος της επιστροφής στην κατάσταση της ομοίωσης προς το Θεό, από τον οποίο απομακρύνθηκε. Αυτόν τον δρόμο αναζητάει κάθε άνθρωπος, τον δρόμο της ελευθερίας από τις ανάγκες. Η ένωση με το Θεό, η «Θέωση», όπως λέγεται στην εκκλησιαστική γλώσσα, δεν είναι επιδίωξη μόνο των αγίων. Είναι επιδίωξη όλων των ανθρώπων, είτε είναι συνειδητή είτε είναι χωρίς επίγνωση.

Το χάλι σου, κύριε Μιχάλη μου...

Ήταν περίπου μέσα του Δεκέμβρη που πέρασε, όταν βγήκε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών (πςςςςςς!) και δήλωσε ευθαρσώς και στεντορίως ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες αυξήσεις στα διόδια!

Χθες, και μετά από γενναία αύξηση των διοδίων μέχρι και 60%, που έγινε με υπουργική βεβαίως απόφαση, ο ίδιος κύριος (λέμε τώρα!) ξαναβγήκε τούτη τη φορά με θράσος και μας μάλωσε να μην διαμαρτυρόμαστε, γιατί οι αυξήσεις αυτές προβλέπονται από τις συμβάσεις έργου που έχουν υπογράψει με τους εργολάβους!