Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

"Ο προβληματικός άνθρωπος"

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Κάποιον τον έκλεισαν στη φυλακή. Ο άνθρωπος σκέφτηκε ότι ήταν υποχρεωμένος να υπακούει στις εντολές αυτών που τον κρατούσαν στη φυλακή. Η μόνη ελπίδα να νιώθει ελεύθερος από τις δεσμεύσεις τους ήταν να βάλει αυτός δικές του δεσμεύσεις στον εαυτό του και να υπακούει σ΄ αυτές, αντί στις δεσμεύσεις της φυλακής.

Ζήτησε λοιπόν από τους φύλακες, να του δώσουν χαρτί και μολύβι και έγραψε: Εγερτήριο, ώρα 6, προσευχή ώρα 6.30, γυμναστική ώρα 7 ... και με αυτόν τον τρόπο οργάνωσε τον χρόνο του έτσι ώστε να μην μένει χρόνος που να εξαρτάται από τους άλλους. Οπωσδήποτε ο κρατούμενος αυτός δεν περίμενε από τη φυλακή να τον ανακουφίσει από τις δυσκολίες της φυλακής, αφού η ίδια τις δημιουργούσε.

Το ίδιο δεν πρέπει να περιμένουμε από τον τεχνικό πολιτισμό και τις κατακτήσεις του να λύσουν τα ψυχικά μας προβλήματα, τα οποία ο ίδιος ο τεχνικός πολιτισμός και οι κατακτήσεις τα προκαλούν.

Δαυίδ εναντίον Γολιάθ

Ιστορικής σημασίας –με όλη τη σημασία της λέξης, θυμίζοντας μέρες του ΌΧΙ στο σχέδιο Ανάν- ήταν η ψηφοφορία της Κυπριακής Βουλής (Τρίτη 19/3/2013) που απέρριψε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο μια ειλημμένη απόφαση των ηγετικών κύκλων των Βρυξελλών. Το γεγονός ότι σε σύνολο 55 παρόντων βουλευτών οι 36 καταψήφισαν και οι 19 του κυβερνώντος κόμματος (ΔΗΣΥ) απείχαν για να μην ψηφίσουν το μνημόνιο τα λέει όλα!!! Ούτε ο πρόεδρος της κυβέρνησης και της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν παρέστη στη συνεδρίαση!!! Είναι η πρώτη απόφαση κράτους μέλους της ευρωζώνης που έρχεται σε ευθεία πολιτική αντιπαράθεση με τους ηγετικούς κύκλους της ΕΕ και με την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ). Εξ’ αυτού προκύπτουν καταρχήν δύο πρώτα και πολύ βασικά συμπεράσματα.