Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

«Αφήστε με να τραγουδήσω*»

Λαρισινά δοκίμια
Του Μ. Ε. Λαγκουβάρδου

Είναι πρωί. Βαδίζω αμέριμνος σε κεντρικό δρόμο της Λάρισας. Ενας μαγαζάτορας έξω απ' το κατάστημά του φωνάζει: «Τι γράφει αυτός ο ...». Μου θυμίζει αρχαίο τελάλη. Λέω του φίλου μου Κώστα, για τις φωνές: «Εξύβριση», λέει συνηθισμένος απ’ τη μαχομένη δικηγορία του. «Εσύ μιλάς με την καρδιά σου και γράφεις το ίδιο. Ισως αυτό μερικούς να σκανδαλίζει».

Τις προάλλες είμαστε μια συντροφιά σε κάποιο γραφείο και κουβεντιάζουμε για τα αμέτρητα εμπόδια παυ συναντάει στη ζωή του ο σύγχρονος άνθρωπος: Σύμφωνα με τη Χριστιανική διδασκαλία, τα εμπόδια τα βάζει ο Εχθρός για να μη θυμάται ο άνθρωπος το θεό. Πρέπει να έχουμε το νου καθαρό για να θυμούμαστε το Θεό». «Πώς διατηρείται ο νους καθαρός;» ρωτάει μια κυρία της συντροφιάς. «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Εμείς οι χριστιανοί ορθόδοξοι έχουμε τη νηστεία και την προσευχή.» «Μπορούμε να προσευχόμαστε όλη τη μέρα;» «Ο νους ποτέ δεν σταματάει να σκέφτεται. Αν δε θυμάται ο νους το Θεό θα θυμάται τη «βαριά σκοτούρα», όπως λέει το λαϊκό τραγούδι. Τα εμπόδια έχουν σκοπό τη λήθη του Θεού». «Αυτό θα κάνουμε» λέει και φεύγει χωρίς να χαιρετίσει κανέναν.

Ελλάδα-Πορτογαλία, ομοιότητες και διαφορές...

Σχολιάζει ο Κλεισθένης.

Με αφορμή την σύλληψη του Σώκρατες, πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, θα προσπαθήσω με την λογική να διαγνώσω ομοιότητες και διαφορές.

Ομοιότητες:

Και στις δύο χώρες συλλαμβάνονται "παροπλισμένοι" πολιτικοί, ίδε Τσοχατζόπουλος.

Όταν οι πολιτικοί είναι ενεργοί και κατέχουν πόστα εξουσίας κανείς δεν διανοείται να τους απαγγείλει κατηγορίες και πολύ περισσότερο να τους συλλάβει.

Η κυβέρνηση να μας πει επιτέλους την αλήθεια.

Πρέπει οι πολιτικοί και ειδικότερα η κυβέρνηση να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό την οποία κρύβουν και ειδικότερα:

1) Όλα αυτά που απαιτεί η τρόϊκα τώρα, τα έχει υπογράψει η κυβέρνηση, έχει πάρει τα χρήματα της τρόϊκας, αλλά δεν τα εκτέλεσε για να αποφύγει το πολιτικό κόστος, πουλώντας succsses story και πιστεύοντας με πολιτική κουτοπονηριά ότι η τρόϊκα θα κάνει τα στραβά μάτια, ενόψει του μπαμπούλα ΣΥΡΙΖΑ.

2) Ότι δεν υπάρχει πλέον εθνική κυριαρχία και ότι η κυβέρνηση είναι ένα απλό εκτελεστικό όργανο των δανειστών και όχι κυβέρνηση που παίρνει εντολές από το λαό. Εξάλλου, το ποιος πραγματικά δίνει τις εντολές το βλέπουμε όλοι αυτές τις μέρες.