Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Ο Χριστός, το παν

Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς

Σταθήτε όλα τα σύμπαντα, όλοι οι υπάρχοντες κόσμοι, και όλα τα όντα! Κάτω όλαι αι καρδίαι, όλοι οι νόες, όλαι αι ζωαί, όλα αι αθανασίαι, όλαι αι αιωνιότητες! Διότι, όλα αυτά άνευ του Χριστού είναι δι’ έμε κόλασις. Η μία κόλασις δίπλα εις την άλλην κόλασιν. Όλα είναι αναρίθμητοι και ατελεύτητοι κολάσεις και εις ύψος και εις το βάθος και εις το πλάτος.

Η ζωή άνευ του Χριστού, ο θάνατος άνευ του Χριστού, η αλήθεια άνευ του Χριστού, ο ήλιος άνευ του Χριστού και τα σύμπαντα χωρίς Αυτόν, όλα είναι τρομερά ανοησία, ανυπόφορον μαρτυρίον, σισύφειον βάσανον, κόλασις!

Ευρωτουρίστας πολυτελείας

Από καιρού εις καιρόν διαβάζουμε ότι η τάδε αεροπορική εταιρία και ο δείνα οργανισμός προώθησης τουριστικών πακέτων ψάχνουν για υπερτυχερούς, που θα ζουν χλιδάτα σε ερημονήσια και θα πληρώνονται. Φίσκα στο χρήμα, μονάχοι, αμέριμνοι και αραχτοί, θα κάθονται δίπλα στην πισίνα ή στην παραλία, θα ακουν το πλατς-πλουτς των υδάτων και θα παρατηρούν τα χελιδονόψαρα να κάνουν γκέλες στο νερό. Τα μαθαίνουμε αυτά και ζηλεύουμε. Κοιτάμε τα ιντερνέτια, ακούμε τα ράδια, βλέπουμε τα τελεβίζια και διαβάζουμε τις εφημερίδες να τα επαναλαμβάνουν. Ψηνόμαστε σαν χταπόδια στηνθράκα. Τρέχουμε σαν παλαβοί να κάνουμε αίτηση, μπας και κοιμηθεί ο οξαποδός, σπάσει τα μισά από τα 40 ποδάρια του και κερδίσουμε μια αμειβόμενη θέση στον ήλιο και στην ξαπλώστρα. Αυτή είναι η κλασική συμπεριφορά του αφελούς, του ανθρώπου που έχει μάθει να σημαδεύει χαμηλά και να πετυχαίνει τους αστραγάλους του.