Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Να που τα (ξανα)λέει και η Καθημερινή

kathimerini.gr
"Αν συνεχιστεί η αύξηση του μεριδίου του ακριβού φυσικού αερίου και των πολύ ακριβότερων ΑΠΕ στο σύστημα, εις βάρος του φθηνού εγχώριου λιγνίτη, αναπόφευκτα θα δούμε τη συνέχιση της αυξητικής τάσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η αυξητική τάση ενισχύεται και από την επιδίωξη των νέων ανεξάρτητων παραγωγών, για αποδόσεις και περιόδους ανάκτησης κεφαλαίου, που είναι περισσότερο συμβατές με την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα..." Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Οι ΑΠΕ δεν ηλεκτροδοτούν. Αποδεδειγμένο ανά την υφήλιο. Δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Δεν εξοικονομούν καν καύσιμα. Σίγουρα δεν εξοικονομούν κάρβουνο (που δεν προσφέρεται για load following). Είναι αμφίβολο εάν εξοικονομούν αέριο. Αυτό που κάνουν οι ΑΠΕ είναι 1) να εισπράττουν "φόρο" με την μορφή της αυξημένης ταρίφας που εισπράττουν, υπέρ όποιου τις λειτουργεί και τιε πουλάει, και 2) μας κλειδώνουν σε ακριβό αέριο. Το οποίο, επαναλαμβάνω δεν εξοικονομούν. Το λέει ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ. Οι αποτελεσματικές μονάδες αερίου "διπλού κύκλου" είναι ακατάλληλες για load following -- απλούστατα επειδή δεν μπορούν να ανεβοκατεβάσουν ισχύ ακολουθώντας τις μεταβολές στην ισχύ των ΑΠΕ. Οι αναποτελεσματικές μονάδες "ανοικτού κύκλου" (κάτι σαν τουρμπίνες αεροπλάνου) μπορούν να κάνουν load following. Μόνο που η αποτελεσματικότητά τους είναι - δεν είναι 25-30%. Σε αντίθεση με το 45-50% του διπλού κύκλου. Η απώλεια καυσίμου λόγω μειωμένης αποδοτικότητας αναιρεί την όποια εξοικονόμηση από την λειτουργία των ΑΠΕ. Στην Γερμανία αυξήθηκε η κατανάλωση αερίου λόγω ΑΠΕ, παρά τις σύγχρονες μονάδες αερίου. Αφήνω κατά μέρος την υποκρισία με την δήθεν σωτηρία του πλανήτη.

Όταν τα ΜΜΕ καθοδηγούν τη σκέψη μας, τότε οι αποφάσεις μας είναι υπέρ των συμφερόντων τους.

Υποτίθεται ότι τα ΜΜΕ πρέπει να είναι ελεύθερα, δηλαδή να μην ποδηγετούνται από κάποια εξουσία ή κάποια συμφέροντα, έτσι ώστε να μπορούν να μεταφέρουν αντικειμενικά τις πληροφορίες στους πολίτες που πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις. Όταν όμως, αυτή η βασική αρχή παραβιάζεται ασύστολα σε βάρος μας, όταν δηλαδή η ελευθερία γίνεται ασυδοσία, τότε έχουμε υποχρέωση να επέμβουμε.

Ο άνθρωπος είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένα βιολογικό σύστημα εισροών και εκροών, δράσεων και αντιδράσεων. Όπως η πρόσληψη της τροφής και αέρα δίνει ζωή στον οργανισμό, έτσι και η πρόσληψη πληροφορίας από τον εγκέφαλο, τον καθοδηγεί στις αποφάσεις του και στις κινήσεις του, που είναι απαραίτητες για τη ζωή του και τα συμφέροντά του. Εάν ο οργανισμός προσλάβει δηλητηριασμένη τροφή ή αέρα θα πεθάνει, εάν ο εγκέφαλος προσλάβει δηλητηριασμένη πληροφορία, θα πάρει αποφάσεις ή θα κάνει κινήσεις σε διαφορετική κατεύθυνση με τη ζωή του οργανισμού με τα συμφέροντά του.

Σύμπτωση; «ἡμεῖς δὲ κηρύσσομεν Χριστὸν ἐσταυρωμένον, Ἰουδαίοις μὲν σκάνδαλον, Ἕλλησι δὲ μωρίαν»

Δοξαστικό εορτής των Αγίων Πατέρων