Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Καλά Χρωστούγεννα

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Τρίγωνα κάλαντα παίζουνε παντού. Ρούντολφ το ελαφάκι, ψητό με πιλαφάκι.

Πάρτε μπακαλοτέφτερο, ξύστε, σαλιώστε μολύβια και στιλό, κάντε πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό, διαίρεση, κουνήστε πέρα δώθε την κεφαλή σας να πάρει μπρος (αν δεν έχετε πιει καφέ) και ευφρανθείτε με τα χαρμόσυνα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την απλή αριθμητική. Πρώτα απ' όλα τούτο: Πόσα λεφτά λέτε να έχει η μπάνκα η γκραικάνικη, η χιλιοτρυπημένη; Καλά υποθέσατε. Μηδέν εις το πηλήκιον, που έλεγε κι ο ΓΑΠ. Πόσα λεφτά είχε το παλαιόν καθεστώς για να εξαγοράζει χρόνο; Πάμπολλα. Οι μαΐστορες της περιόδου Παπανδρεϊστάν - Σημιτιστάν και μάλε βράσε γνώριζαν το πανάρχαιο ρητό για το στόμα του ανθρώπου που κλείνει ή με χρήμα ή με χώμα. Το χώμα το δουλέψανε αρκετά, εδώ που τα λέμε, αλλά κατά κύριο λόγο προτίμησαν να πασάρουν χρήμα. Οταν τρώνε δεν μιλάνε, που λέει (πάλι) ο πάνσοφος -πλην πιασμένος κορόιδο- λαός. Βάλτε στο ισοζύγιο της μνήμης σας δημόσια έργα, εξοπλιστικά, ευρωπακέτα, ολυμπιάδες, χρηματιστήρια, ψηφιοποιήσεις, ράγες, βαγόνια, Siemens, υποβρύχια, αεροπλάνα και παπόρια, και θα διαπιστώσετε ότι η φάμπρικα της εξαγοράς συνειδήσεων ήταν πολύ πιο εύκολη απ' όσο έδειχνε στους αμύητους.

Πολυτέλειες διακοπών

Η επιστήμη δεν έχει "σωστό" ή "λάθος". Έχει υποθέσεις, εικασίες, θεωρίες, που με λίγο ψάξιμο επιβεβαιώνονται, ή απορρίπτονται ή τροποποιούνται ώστε κάπως να ταιριάζουν με τις παρατηρήσεις πραγμάτων που προσπαθούμε να καταλάβουμε. Όταν οι παρατηρήσεις διαψεύδουν τις εικασίες, κάτι δεν έχει πάει καλά... Ή οι εικασίες ήταν λάθος, ή οι παρατηρήσεις είχαν ατέλειες, ή και τα δύο, ή και κάτι άλλο εντελώς άγνωστο.

Αυτό που μας διαφοροποιεί από τις ...αμοιβάδες είναι ότι ψάχνουμε. Αυτό που ήταν μυστήριο πριν 100 ή 1.000 χρόνια σήμερα μπορεί να είναι απλό και κατανοητό δεδομένο. Αυτό που σήμερα θεωρείται δεδομένο, αύριο μπορεί να έχει άλλη εξήγηση. Αυτή η φαινομενική αβεβαιότητα ή ασάφεια συχνά οδηγεί σε ....σκοταδισμό, αν και η προσπάθεια εξήγησης της αβεβαιότητας είναι αυτό που κάνει την επιστήμη, επιστήμη.