Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Αυτό ήταν το πραγματικό ΠΑΣΟΚ

«Βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν την επιβολή της δικτατορίας του ‘67. Τρεις άνδρες, φίλοι από τα γυμνασιακά τους χρόνια, πίνουν τον καφέ τους σε κεντρικό καφενείο της Αθήνας.

Ο ένας είναι ψηλός, αρκετά γεμάτος, με εκφραστικό πρόσωπο και βροντώδες γέλιο.
Ο άλλος μετρίου αναστήματος, με πλούσιο μαλλί και έντονο βλέμμα.

Και ο τρίτος, ο πιο βραχύσωμος της συντροφιάς, είναι ο πιο συνεσταλμένος, ο πιο συντηρητικά ντυμένος.

Και οι τρεις δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστοί (θα γίνουν αργότερα), παρά το γεγονός ότι οι δυο «κουβαλούν» ιστορικά ονόματα : Ο «ψηλός» είναι αριστερός αλλά κι εγγονός κινηματία στρατιωτικού. Ο συνεσταλμένος είναι κεντρώος αλλά και γιος υπουργού της κυβέρνησης του βουνού.

Βρες το λάθος της Έλενας Ακρίτα.

Hellooooo, η Λιάνα είμαι!

Ητανε, που λέτε, ο Γιάννης Μπουτάρης στην πρωινή εκπομπή του Mega. Οχι στου Λιάγκα, αυτός πήγε AΝΤ1. Στην άλλη. Σ' αυτήν που μιλάει για ΙΚΑ, ΔΟΥ, νοσοκομεία, ΦΑΠ, ΦΠΑ και σε αγχώνει πιο πολύ από κηδειόσημο σε κολόνα. Αυτός ο δήμαρχος είναι ειδική περίπτωση. Τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης του, τις βρήκε κιτς. Του άρεσε πολύ το Φεστιβάλ Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας. Δεν το βρήκε κιτς. Η δημαρχική αισθητική ίσως να θεωρεί καλόγουστο το να φοράει δίμετρος μπετατζής πούλιες, γόβες και φτερά, και να είναι φτιασιδωμένος σαν καρνάβαλος. Τέλος πάντων, αυτόν τον Μπουτάρη εξέλεξαν οι καρντάσηδες, αυτόν θα απολαμβάνουν μέχρι τη λήξη της θητείας του. Επανερχόμεθα στην τηλεοπτική του εμφάνιση στην αγχωτική εκπομπή. Ο κύριος δήμαρχος φορούσε τα καλά του: δηλαδή το βλέμμα και τη ροή λόγου ανθρώπου που επιβίωσε από ολοήμερο εθελοντικό εγκλεισμό στα μπουζούκια και το κεφάλι του έχει γίνει κουρούμπελο από την υπερκατανάλωση... πολιτισμού. Απέναντί του, μεταξύ άλλων, είχε και την αδιάκοπα οργισμένη Λιάνα Κανέλλη.

Ενα διακοσμητικό στοιχείο στην παρακμή

Του Στέφανου Κασιμάτη

Λόγω της γεωγραφικής θέσης της, η γραφική νήσος Σκύρος έχει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του Αιγαίου. Για τον λόγο αυτόν, σταθμεύουν εκεί πάντα ένα ζεύγος αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας από την Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα (δύο ιστορικά F-4 Phantom, εκσυγχρονισμένα), που προστατεύονται από μία συστοιχία αντιεροπορικών βλημάτων. Είναι, επίσης, εγκατεστημένα στο νησί κάποια κλιμάκια του Ναυτικού (ένας σταθμός ανεφοδιασμού καυσίμων -τουτέστιν, βενζινάδικο-, ένα παρατηρητήριο και μία μοίρα κατευθυνόμενων βλημάτων Exocet). Αυτό είναι όλο. Αμφιβάλλω αν το προσωπικό των μονίμων στελεχών που υπηρετούν στο νησί ξεπερνά τα πενήντα άτομα.