Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Ψυχή μου, ψυχή μου


Κοντάκιον Μεγάλου Κανόνος
Ήχος πλ. β'
Υπό Νικολάου Πρωτοψάλτου Σμύρνης
Ψάλλει ο Ιερομόναχος Θωμάς

Ο αμπελώνας του Θεού

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

1. Κάποτε στο Βόλο έτυχε ν΄ ακούσω τη συζήτηση που είχαν μερικοί ψαράδες την ώρα που ξεκουράζονταν στο καϊκι τους. Ανάμεσά τους ήταν ένας νέος ένας μεσόκοπος κι ένας γέρος. Ο γέρος όλη την ώρα δεν άνοιξε το στόμα του να πει τίποτε. Μόνον άκουγε.

2. (Αυτό συμβαίνει συχνά, όταν κάποιος γνωρίζει το θέμα συνήθως δεν μιλάει. Στην παρέα μου είχαμε ένα ζωγράφο. Όταν μιλούσαμε για ζωγραφική, μιλούσαν όλοι εκτός απ΄ το ζωγράφο.)

3. Το θέμα της συζήτησης των ψαράδων του Βόλου ήταν η είδηση για έναν νέο που έφυγε ξαφνικά απ΄ το σπίτι του χωρίς να δώσει κανένα σημείο ζωής, πράγμα που έκανε τους δικούς του να ανησυχούν για την τύχη του.

Οι "αλληλέγγυοι" εξέδωσαν "ταξιδιωτική οδηγία" «ΜΗΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Ποιά είναι η αρχαιότερη εντολή του Θεού; (Μεγάλου Βασιλείου)

Γνωρίσαμε τη χάρη των νηστειών από τον Ησαΐα, που απέρριψε μεν τον ιουδαϊκό τρόπο της νηστείας, μας έδειξε δε την αληθινή νηστεία. «Να μη νηστεύετε χάριν διαμάχης και έριδος», «αλλά να καταργήσεις κάθε σύνδεσμο αδικίας» (Ησ. 63, 6). Και ο Κύριος λέγει· «να μη γίνεσθε σκυθρωποί, αλλά να νίψεις το πρόσωπό σου, και να αλείψεις το κεφάλι σου» (Ματθ. 6, 16-17). Ας συμπεριφερθούμε λοιπόν, όπως διδαχθήκαμε, να μη φαινόμαστε σκυθρωποί για τις ημέρες που έρχονται, αλλά με φαιδρό πρόσωπο προς αυτές, όπως πρέπει στους αγίους, να συμπεριφερόμαστε. Κανείς άκαρδος δεν στεφανώνεται, κανείς κατηφής δεν στήνει τρόπαιο. Να μη σκυθρωπάσεις ενώ δέχεσαι περιποιήσεις. Είναι άτοπο να μη χαιρόμαστε για την υγεία της ψυχής, αλλά να λυπόμαστε με την αλλαγή των τροφών και να φαινόμαστε ότι χαριζόμαστε στην ηδονή της σάρκας, παρά στην επιμέλεια της ψυχής. Διότι ο μεν κορεσμός σταματά την ευχαρίστηση στην κοιλιά, η δε νηστεία ανεβάζει το κέρδος στη ψυχή. Να χαίρεσαι διότι σου έχει δοθεί από τον ιατρό φάρμακο που καταστρέφει την αμαρτία. Διότι όπως ακριβώς στα έντερα των παιδιών τα αναζωογονούμενα σκουλήκια εξαφανίζονται με κάποια δραστικά φάρμακα, έτσι και την αμαρτία, πού βρίσκεται στο βάθος της ψυχής, την σκοτώνει η νηστεία που εισχωρεί στη ψυχή, η οποία νηστεία είναι πράγματι αξία του ονόματός της.