Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Kαταπληκτικό βίντεο "παγώνει" τον χρόνο

O Graeme Taylor τράβηξε το βίντεο από το παράθυρο του τραίνου με 210 εικόνες το δευτερόλεπτο αντιστρέφοντας το συνηθισμένο κόλπο να τραβάς σε αργή κίνηση κάτι κινούμενο με μεγάλη ταχύτητα, αλλά τράβηξε ένα σταθερό σημείο από ένα γρήγορα κινούμενο σημείο. Το αποτέλεσμα είναι σαν να πάγωσε ο χρόνος, και όλοι φαίνονται ακίνητοι. Σε υπνωτίζει.

Το κόλπο είναι ότι η κάμερα καταγράφει εικόνες με ρυθμό 210 ανά δευτερόλεπτο αλλά μετά προβάλλονται σε 30 εικόνες ανά δευτερόλεπτο. Έτσι κάθε εφτά δευτερόλεπτα αντιστοιχούν σε ένα δευτερόλεπτο.

Η τέχνη του Γανωτή (Καλαντζή) στα δύσκολα εκείνα χρόνια..

Τα παλιά χρόνια, τα περισσότερα σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για τις καθημερινές τους δουλειές και ιδιαίτερα στη μαγειρική ήταν χάλκινα [μπακιρένια]. Αυτά με τον καιρό και με τη μεγάλη χρήση οξειδώνονταν και γινόταν επικίνδυνα για δηλητηριάσεις. Τότε, ήταν υποχρεωτικό το γάνωμα, δηλαδή έπρεπε να σκεπαστεί όλη η επιφάνεια του σκεύους με ειδικό μέταλλο. Αυτό ήταν το "καλάι", ο κασσίτερος δηλαδή. Το γάνωμα γινόταν από τους ειδικούς τεχνίτες, τους γανωτήδες ή καλαϊτζήδες, στην τουρκική γλώσσα. Το επάγγελμα του γανωτή είναι από τα πιο παλιά που υπάρχουν. Λένε ότι καθιερώθηκε στην εποχή του Βυζαντίου και ήταν χρήσιμη η δουλειά τους, γιατί έσωζαν τους ανθρώπους από το θάνατο που προκαλούσαν τα αγάνωτα χάλκινα σκεύη. Οι περισσότεροι γανωτήδες ήταν αυτοδίδακτοι ή συνέχιζαν τη δουλειά από γενιά σε γενιά.Τα παλιά μπακιρένια οικιακά σκεύη (ταψιά, καζάνια, κουτάλια, πιρούνια κλπ.), με τον καιρό οξειδώνονταν και έπρεπε να γανωθούν, να περαστεί δηλαδή η επιφάνειά τους με ειδικό μέταλλο (καλάι - κασσίτερος). Έτσι προστατεύονταν από τα δηλητηριώδη οξείδια του χαλκού.

Γιώργος thinker ή Γιώργος... tanker;

Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου περιλαμβάνεται, όπως πληροφορούμεθα, ως ένας από τους 100 σημαντικότερους Στοχαστές παγκοσμίως για το 2010, στη σχετική λίστα που συνέταξε το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy. Αυτή είναι η είδηση, όπως ήδη τη γνωρίζετε οι περισσότεροι.
Ποιο είναι το κριτήριο της απονομής αυτής της βαρύγδουπης ιδιότητας; Αν κρίνουμε από τις βραβεύσεις του Μπιλ Γκέιτς και του Ουόρεν Μπάφετ για το... φιλανθρωπικό τους έργο, του Νταβούτογλου και του Ομπάμα, του Σόρος και πολλών άλλων, αλλά και την αιτιολόγηση της συμπερίληψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην 79η θέση της λίστας των 100 Global Thinkers, τότε μάλλον δεν μιλάμε ακριβώς για Στοχαστές (Thinkers). Άλλωστε τι επικαλείται το περιοδικό ως επιχείρημά του;

Σπύρος Άγκνιου: ο ελληνοαμερικάνος πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, που κατήγγειλε την κυριαρχία της Αμερικής από τους σιωνιστές

Στη δεκαετία του 1970 και του 1980 ο (ελληνικής καταγωγής) Spiro Agnew ήταν ένας από τους λίγους κυβερνητικούς αξιωματούχους που είχε το θάρρος να μιλήσει εναντίον του σιωνιστικού προβλήματος που μαστίζει την Αμερική. Κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο ‘Today Show’ του NBC με τη Barbara Walters προειδοποίησε ότι μια «εβραϊκή κλίκα» ελέγχει τις ειδήσεις και τις πληροφορίες στην Αμερική. Το 1976 θαρραλέα κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν την βοήθεια προς το Ισραήλ, επικαλούμενος τον τρομακτικό τρόπο που μεταχειρίζονταν τους Χριστιανούς. Και πάλι το 1982, κατηγόρησε την σιωνιστική εξουσία σε επιστολή που έστειλε στον ακτιβιστή Hans Schmidt εκφράζοντας την "οργή" του για "την κυριαρχία της χώρας αυτής από τους Σιωνιστές" και για τον "σιωνιστικό έλεγχο των μέσων ενημέρωσής μας» και για τα «70 χρόνια της πολιτικής κατήχησης» που έχει κάνει «πλύση εγκεφάλου στον δυτικό κόσμο ».

Στα κεραμίδια ο Παναγόπουλος

Της Αντριάνας

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε η ΓΣΕΕ…Τα ελικά όμως τα είπανε και τα συμφωνήσανε, στα κρυφά με τον ΣΕΒ, τουλάχιστον σε τέσσερα σημεία και ας βγήκε στα κεραμίδια ο Παναγόπουλος και έλεγε ότι μόνο συζήτηση έγινε.

Τώρα καναλιζάρουν τις εργατικές αντιδράσεις θέλοντας να δώσουν την αλήθεια με δόσεις, όπως κάνουν και για όλα όσα διαδραματίζονται στην καμπούρα μας εδώ και μήνες.

Η Βρετανία έχασε από τη «ρωσική μαφία»

Οι Άγγλοι είναι πυρ και μανία μετά την απόφαση της Fifa να απορρίψει την υποψηφιότητα τους για τη διοργάνωση του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού κυπέλλου του 2018. Η ήττα αυτή έρχεται να ολοκληρώσει τη καταστροφική χρονιά για το αγγλικό ποδόσφαιρό που καταποντίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στα γήπεδα της Ν. Αφρικής.

Η αγγλική υποψηφιότητα, την οποία στήριξαν στη Ζυρίχη οι: πρίγκιπας Ουίλιαμ, David Beckham, και ο David Cameron, απορρίφθηκε παταγωδώς, και ο Sepp Blatter ανακοίνωσε επίσημα πως το μουντιάλ του 2018 θα διεξαχθεί στη Ρωσία. Το γεγονός ότι η Αγγλική υποψηφιότητα κρίθηκε 4η, μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων, έρχεται να υπογραμμίσει τη γενική κατάπτωση που χαρακτηρίζει την επιρροή της χώρας στα πλαίσια της Fifa.

Έξυπνα δίκτυα (και ανόητο marketing)

Το βασικό μειονέκτημα της αιολικής ενέργειας (τουλάχιστον εγώ το έχω εμπεδώσει), είναι ότι το αιολικό ρεύμα παράγεται μόνο όταν φυσάει, και όχι όταν ανάβεις τον διακόπτη και αυτό, μου λένε οι ειδικοί, δημιουργεί (α) ανάγκη θερμής και ψυχρής εφεδρείας, (β) περιορίζει τον αριθμό των αιολικών σε ένα δίκτυο (για αυτό μάλλον το 20%, (γ) έχει σαν συνέπεια χαμηλή (περίπου 25%) διαθεσιμότητα, (δ) κάνει το αιολικό ρεύμα ασύμφορο παρά μόνο αν σε λαδώνουν, σε εκβιάζουν, ή σε παραμυθιάζουν για να το βάλεις. Επίσης, μπορεί να παράγεις (ακριβό) αιολικό ρεύμα και να το πετάς, αν φυσάει όταν είναι μαύρη νύχτα και όλοι κοιμούνται και δεν έχει νυχτερινά κέντρα, ή εργοστάσια ή περιοχή. Και αυτό επειδή, χοντρικά, το δίκτυο τροφοδοτείται από ισχύ βάσης (που καίει συνέχεια) και ισχύ αιχμής (που την καις μόνο σε ώρες αιχμής).