Οι Άγγλοι είναι πυρ και μανία μετά την απόφαση της Fifa να απορρίψει την υποψηφιότητα τους για τη διοργάνωση του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού κυπέλλου του 2018. Η ήττα αυτή έρχεται να ολοκληρώσει τη καταστροφική χρονιά για το αγγλικό ποδόσφαιρό που καταποντίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στα γήπεδα της Ν. Αφρικής.
Η αγγλική υποψηφιότητα, την οποία στήριξαν στη Ζυρίχη οι: πρίγκιπας Ουίλιαμ, David Beckham, και ο David Cameron, απορρίφθηκε παταγωδώς, και ο Sepp Blatter ανακοίνωσε επίσημα πως το μουντιάλ του 2018 θα διεξαχθεί στη Ρωσία. Το γεγονός ότι η Αγγλική υποψηφιότητα κρίθηκε 4η, μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων, έρχεται να υπογραμμίσει τη γενική κατάπτωση που χαρακτηρίζει την επιρροή της χώρας στα πλαίσια της Fifa.
Τώρα αρχίζουν τα ερωτήματα για το τι συνέβη. Ποια ήταν τα κίνητρα της Fifa που επέλεξε τη Ρωσία για το παγκόσμιο κύπελλο του 2018, και το Κατάρ για αυτό του 2022; Και τι ρόλο έπαιξαν τα ΜΜΕ; Νωρίτερα φέτος, η υποψηφιότητα της Αγγλίας κλυδωνίστηκε όταν ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Λόρδος Triesman αναγκάστηκε σε παραίτηση εξαιτίας δημοσιευμάτων της Mail on Sunday. Τα βρετανικά ΜΜΕ είχαν εξαγριώσει και τους Ρώσους, γράφοντας αρνητικά πράγματα για τους φιλάθλους, αλλά και τις υποδομές της Ρωσίας.
Η μεγαλύτερη όμως ζημιά προκλήθηκε από την ερευνητική δημοσιογραφία που έβγαλε στο φως τη διαφθορά στο εσωτερικό της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Δυο από αυτούς που θα έπρεπε να ψηφίσουν στη Ζυρίχη, απουσίαζαν, καθώς τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ως αποτέλεσμα ενός άρθρου στη Sunday Times που τους κατηγορούσε ότι «πουλούσαν τη ψήφο τους». Σύμφωνα με το άρθρο, ο Νιγηριανός Amos Adamu και ο Reynald Temarii από τη Ταϊτή, ζητούσαν «χάρες» από δημοσιογράφους που παρίσταναν τους λομπίστες. Τη περασμένη Δευτέρα, το πρόγραμμα Panorama του BBC, άφησε να εννοηθεί πως τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι της Ομοσπονδίας είχαν δωροδοκηθεί στις δεκαετίες του `80 και του `90. Η Fifa το αρνήθηκε κατηγορηματικά.
Λίγο πριν τη τελική ψηφοφορία, οι προσπάθειες των Βρετανών φάνηκε πως θα αποδώσουν καρπούς και η αγγλική υποψηφιότητα έδειχνε ισχυρή. Οι εκλέκτορες όμως είχαν διαφορετική άποψη. Και λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση του Sepp Blatter, άρχισαν οι κριτικές. Πολλοί εξέφρασαν την άποψη ότι η τελική απόφαση της Fifa υπέρ της Ρωσίας και του Κατάρ, κάθε άλλο παρά τα ποδοσφαιρικά συμφέροντα είχε ως γνώμονα.
Ο αθλητικογράφος της εφημερίδας Times Oliver Kay, έγραψε στο tweeter πως η Fifa αποτελεί «ανέκδοτο ως οργάνωση», ενώ ο διάσημος γκόλφερ Rory McIlroy συνόψισε τις σκέψεις πολλών λέγοντας πως «το μόνο που ενδιαφέρει τη Fifa είναι τα μετρητά».
Άλλοι πάλι προσεκτικοί παρατηρητές, σημείωσαν με έμφαση την ειρωνεία του γεγονότος ότι η Ρωσία κέρδισε τη διοργάνωση του μουντιάλ, την ίδια μέρα που η WikiLeaks αποκάλυψε ότι η χώρα περιγράφεται ως «κυριολεκτικά μαφιόζικη».
First Post
http://www.antinews.gr/?p=74315
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου