Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Δικαίωση ή έλεος;

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Πώς θέλεις να ζεις; Μήπως θέλεις να ζεις με το νόμο; Μήπως παραπονείσαι γιατί δεν είναι οι νόμοι πιο αυστηροί και γιατί υπάρχουν παραβάτες του νόμου, ενώ εσύ δεν παραβαίνεις το νόμο; Θα είσαι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο, που δεν παραβαίνει το νόμο. Ο νόμος έχει χιλιάδες χιλιάδων διατάξεις. Μία διάταξη αν παραβείς παρέβης όλο το νόμο. Όταν πηγαίνει κανείς στη φυλακή δεν σημαίνει ότι παρέβη όλες τις διατάξεις του νόμου. Και μία διάταξη να παραβεί πηγαίνει στη φυλακή.

Μια φορά ένας αυτοκράτορας της Κίνας ήθελε να κάνει πιο αυστηρούς τους νόμους. Ο Κομφούκιος τον συμβούλεψε να μην το κάνει. Γιατί οι αξιωματούχοι θα τον παραβαίνουν φανερά κι ο άλλος κόσμος θα γίνει πιο πονηρός για να βρίσκει τρόπους να παραβαίνει τους νόμους. Ο Κομφούκιος θεωρούσε δεδομένο ότι όλοι παραβαίνουν τους νόμους, άλλοι φανερά κι άλλοι κρυφά. Ο Σωκράτης πίστευε ότι οι πολίτες πρέπει από μόνοι τους, χωρίς τη βία, να εφαρμόζουν τους νόμους. Υπάρχει άραγε εναλλακτικός τρόπος ζωής, πλην της ζωής κάτω από το νόμο;

Δεν θα σας δικαιολογήσει

Πολλές αφορμές θα σας δοθούν για τη διάσπαση των λογισμών, αλλά αυτό δεν θα σας δικαιολογήσει καμιά απροσεξία. Αγωνιστείτε και θα κατορθώσετε να διατηρείτε απερίσπαστο το νου. Οποιοδήποτε έργο κι αν κάνετε, να σκέπτεστε ότι το κάνετε ενώπιον του ιδίου του Κυρίου, ο οποίος πραγματικά δέχεται την υπηρεσία σας. Να προσεύχεσθε και ο Θεός θα ευλογήσει τη διακονία σας.