Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Πνευματικό νόημα

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο Ρόμπερτ Λαξ με ενεθάρρυνε να γράφω. Μου έλεγε, "για να γράψει κανείς καλά, πρέπει να γράψει άσχημα". Μήπως δεν είναι το ίδιο και στη ζωή; Αν διαβάσεις τις τρεις τελευταίες σελίδες από το ΥΠΟΓΕΙΟ του Ντοστογιέφσκι, θα καταλάβεις.

Ο διάσημος σκηνοθέτης του κινηματογράφου Ίγκμαρ Μπέργκμαν έκανε μια ταινία με την κεντρική ιδέα που εκφράζουν αυτά τα λόγια της ηρωίδας της ταινίας: Αν μ΄ αγαπούσε κανείς όπως είναι, θα τολμούσα κι εγώ να δω τον εαυτό μου όπως είναι. Η ταινία έχει τίτλο Φθινοπωρινή συμφωνία.

Αν απελπίζεσαι από τις δυσκολίες της ζωής σου, να διαβάσεις οπωσδήποτε την επιστολή του Αποστόλου Παύλου, που μιλάει για τους αγίους του Θεού: Θα σου γράψω ποια επιστολή είναι και ποιο κεφάλαιο, για να το βρεις εύκολα: Είναι η Επιστολή προς Εβραίους, κεφ. 11, στ.33 επ.

Κάτω τα χέρια απ' τον Βαγγέλα!

Πριν ακόμα μπει ο νέος χρόνος, ελήφθη η απόφαση (από τον ειλικρινώς υμέτερο) να διαπράξει λιγότερες αμαρτίες σε σχέση με το 2012. Πέρα από τους πνευματικούς, υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι: Μια εξομολόγηση δεν μπορεί να διαρκεί περισσότερο από μια πρωτοχρονιάτικη ομιλία του δημάρχου Καμίνη.

Αφενός υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθείς ζωντανός στην κόλαση και αφετέρου θέλουν να εξομολογηθούν κι άλλοι.

Δεν είναι επιτρεπτό να απασχολείς έναν ιερέα για μήνες ολόκληρους μέχρι να περιγράψεις τα πρόσφατα αμαρτήματά σου. Οπότε, μια αμαρτία μου πρέπει να την πω: Είμαι αμετανόητος οπαδός οποιουδήποτε αρχηγεύει στην πασοκάρα, διότι προσφέρει πάντοτε πρώτη ύλη για την παρούσα στήλη. Ετσι, έχοντας και αυτά κατά νου, πρέπει να αναγνώσετε το απολογητικό υπόμνημα του πολυπράγμωνα μπούα το οποίο συνέταξα δίχως να μου ζητηθεί.

4 + 1 λόγοι για τους οποίους οι λογαριασμοί της ΔΕΗ διαρκώς ακριβαίνουν

ή, ο Δούρειος Ίππος των δήθεν "αριστερών", ή δήθεν "δεξιών" Πράσινων πρακτόρων

Δυο κόσμοι σε μια φώτο. Η Ελλάδα των μνημονίων και της κατοχής

Δημοτική παράταξη ΣΥΡΙΖΑ: Η αστυνομία καταπάτησε το "οικιακό άσυλο"

και διατάραξε την "οικιακή γαλήνη" με την επέμβαση στην βίλλα Αμαλία

Απίστευτη ανακοίνωση από την "Ανοιχτή Πόλη", την δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (της Ελένης Πορτάλιου) στον δήμο της Αθήνας.

Κατηγορεί την αστυνομία για την παραβίαση "μιας σειράς διατάξεων του νόμου περί οικιακού άσυλου και διατάραξης οικιακής γαλήνης" και τον δήμαρχο για την "την απογραφή ξένων περιουσιακών στοιχείων"

«Οἱ γερμανοί θέλουν να αναλάβουν την αναθεώρηση του Συντάγματος».

ΜΗΝ ξεχάσετε τη μετάφραση και στα Ελληνικά παρακαλώ