Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Κυριακή του Τυφλού. Προσευχόμενοι για το θαύμα.


Κυριακή του Τυφλού, η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου.

Απ' την εξουσία στην ανυπαρξία: μισή πλατεία δρόμος!...

Όση ακριβώς και η χθεσινή συγκέντρωσή σας κύριε "πρωθυπουργέ"!

Ούτε καν μισό τσιγάρο δρόμος! Μισή πλατεία! Τρία λεπτά! Το πολύ! Από τα σκαλάκια μέχρι την εξέδρα σας!
Περισσότερο πρόβλημα στην κυκλοφορία προκάλεσαν τα πούλμαν απ' την Καλαμάτα, παρά η λαοθάλασσα(!) των πιστών οπαδών σας!

Και τί δεν θα δίναμε να είμασταν εκείνη την ώρα μέσα στην σκέψη σας. Να βλέπαμε και να μυρίζαμε τον πανικό σας! Η τέλεια απόλαυση! Η τέλεια εκδίκηση!
Έτσι είναι! Έγκλημα και Τιμωρία!

Γράμμα ενός Έλληνα ορθοδόξου στους υποψήφιους πολιτικούς του

Γράφω σε σένα, υποψήφιε πολιτικέ του δήμου και της περιφέρειας και της ευρωβουλής.

Δεν με ξέρεις προσωπικά, ούτε ποτέ συζητήσαμε. Ούτε έχω ανάγκη να με μάθεις προσωπικά, γιατί χάρες δεν θέλω να ζητήσω. Όμως άνοιξες την κουβέντα πρώτος, ζητώντας μου την προσωπική μου ψήφο για να με κυβερνήσεις ως δημότη και να με εκπροσωπήσεις ως πολίτη και στην Ευρωβουλή.

Σε βλέπω αυτές τις μέρες, που έρχεσαι στον ναό που προσεύχομαι, σε βλέπω που επισκέπτεσαι και ανταλλάσσεις χειραψίες με τους ιερείς της ενορίας μου και τους αρχιερείς της μητρόπολής μου. Βγαίνεις σε ιστοσελίδες και σε κανάλια χαμογελαστός με μητροπολίτες, φιλάς σταυρούς αγιασμών, σηκώνεσαι από το πρωτοκάθισμα μπροστά στο προσευχόμενο εκκλησίασμα την Κυριακή και αναγιγνώσκεις το «Πιστεύω» αλάνθαστα μέσα από το βιβλίο.

Η Αλήθεια

Του π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου (†)*

Ο άνθρωπος αναζητούσε πάντοτε την υπερβατική πραγματικότητα, με σκοπό να βρει απάντηση στα μεγάλα προβλήματα που αναφέρονται στο μυστήριο του κόσμου και της ανθρώπινης ύπαρξης. Αναζητούσε την «αλήθεια».

Όμως το θέμα αυτό δεν τίθεται πάντοτε με τον ίδιο τρόπο. Έτσι και οι απαντήσεις που δίδονται και οι συνέπειές τους για τη ζωή του ανθρώπου είναι κάθε φορά διαφορετικές. Χαρακτηριστική είναι σ' αυτό το σημείο η περίπτωση του Ποντίου Πιλάτου: Ρώτησε τον Χριστό αν ήταν βασιλιάς και ο Κύριος του απάντησε: «Γι' αυτό γεννήθηκα και γι' αυτό ήλθα στον κόσμο, για να μαρτυρήσω την αλήθεια. Όποιος είναι από την αλήθεια, ακούει τη φωνή μου» (Ιω. ι-η' 37). Τότε ο Πιλάτος τον ρώτησε: «Τι είναι αλήθεια;» (Ιω. ιη' 38).