Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Τα δεινά της ελληνικής γλώσσης

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Η ελληνική γλώσσα αφότου μπλέχτηκε στα γρανάζια της πολιτικής υποφέρει τόσο η ίδια όσο κι ο λαός που αγαπάει τη γλώσσα του. Οι πολιτικές παρατάξεις προσφέρουν στο λαό μια κακοποιημένη ελληνική γλώσσα ως δώρο, εις ένδειξιν φιλίας.

Η μεν Δεξιά προσφέρει ως δώρο τα μεταφρασμένα στην Ελληνική αγγλικά ή δε Αριστερά ως ένας γλωσσικός προκρούστης προσφέρει την αποκρουστική ξύλινη γλώσσα της. Ποια να πρωτοθαυμάσεις;

Την τύχη της Ελληνικής έχει κι η Ορθοδοξία: Η Αριστερά την αντιμάχεται κι η Δεξιά την καπηλεύεται. Φυσικά δεν εννοούμε τις εξαιρέσεις αυτών που η Ελλάδα τους πληγώνει όπως λέει ο Σεφέρης. Εννοούμε αυτούς που ανταγωνίζονται ποιος θα είναι ο μεγαλύτερος φίλος του λαού ή αλλιώς, όπως λένε οι αγγλομαθείς, ποιος θα είναι ΙΝ, παράταξη, κόμμα, πολιτικός ή οπαδός.

Λυκούργος Αγγελόπουλος: Ο μεγάλος χειρονόμος της ψαλτικής τέχνης

Η χειρονομία στη βυζαντινή μουσική είναι η ορατή επισήμανση των βασικών μελικών θέσεων του βυζαντινού μέλους. Ο Χρύσανθος στο θεωρητικό του γράφει για τη χειρονομία: «Χειρονομία είναι κατά τους εκκλησιαστικούς μουσικούς κίνησης της χειρός αφορώσα εις ιδεασμόν της μελωδίας και καταμέτρησιν του χρόνου, ο οποίος εξοδεύεται εις αυτήν κατά τους κανόνας της ρυθμικής». Σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό η χειρονομία είναι η κίνηση της χειρός του προεξάρχοντος του χορού με την οποία υποδεικνύεται η έναρξη, η κατάληξη, ο ρυθμός και ο τρόπος εκτελέσεως των μαθημάτων.