Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Είναι ματαιοδοξία το "γράφειν";

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Πολλοί βλέπουν το γράψιμο ως ματαιοδοξία. Αν και δεν διαφωνώ στην καυτηρίαση της ματαιοδοξίας, όπου υπάρχει, ωστόσο δεν μπορώ, από το φόβο μήπως γίνω ματαιόδοξος, να βλέπω παντού ματαιοδοξία και ματαιόδοξους ανθρώπους.

Γιατί δεν είναι το γράψιμο ματαιοδοξία:

1. Γιατί το γράψιμο είναι θεραπεία και καμιά θεραπεία δεν είναι ματαιοδοξία.

2. Γιατί το γράψιμο θεραπεύει την αληθινή ανάγκη της ψυχής για αναγνώριση.

3. Το ότι πολλοί θεωρούν το γράψιμο ματαιοδοξία οφείλεται στο ότι δεν κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στην αληθινή ανάγκη της αναγνώρισης και στην ψευδοανάγκη της δημοσιότητας.

Γιατί πιστεύω;

Γιατί πιστεύω; Κοιτάζω μέσα μου, μέσα στις εμπειρίες και στα αισθήματα μου και μολοταύτα δεν βρίσκω καμία απάντηση.

Τι σημαίνει ο Θεός για μένα; Ένας τρόπος να ερμηνεύσω τον κόσμο και τη ζωή; ΟΧΙ!

Πρώτον μου είναι ξεκάθαρο πως αυτή η εξήγηση δεν είναι η πηγή της πίστεως μου σ` αυτόν και δεύτερον πως η πίστη μου στον Θεό δεν «εξηγεί» ορθολογιστικά όλα τα μυστήρια και τα αινίγματα του κόσμου.

Όχι μια και δύο φορές στη ζωή μου έπρεπε να σταθώ στο πλευρό ενός ετοιμοθάνατου παιδιού που έπασχε φρικτά. Και λοιπόν τι; Θα μπορούσα να υπερασπιστώ ή να διακαιολογήσω αυτούς τους πόνους και τον ίδιο το θάνατο «θρησκευτικά» καθώς λένε; ΟΧΙ! Μπορούσα μονάχα να πώ: Ο Θεός είναι εδώ, ο Θεός υπάρχει. Μπορούσα μονάχα να ομολογήσω πόσο αδύνατον είναι να μετρήσουμε αυτή την παρουσία με τις γεμάτες θλίψη γήινες ερωτήσεις μας.

Ωρα για αυτοκριτική

Είμαστε ωραίοι εμείς οι άνθρωποι. Μπορούμε να κριτικάρουμε τους πάντες. Γρήγορα, αδίστακτα, με μπόλικο δηλητήριο. Στον εαυτό μας τα συγχωρούμε όλα...

Μια κυρία στις ΗΠΑ έκανε τέσσερα ολόκληρα λεπτά να ξεπαρκάρει το τουτού της και να πάει στο καλό του Θεού. Μια κάμερα ασφαλείας κατέγραφε τις ασύλληπτα χαμηλές επιδόσεις της στην οδήγηση και το ευτράπελο περιστατικό κατέληξε στο YouΤube (ένας δικτυακός τόπος που έχει τόσα βίντεο όσα σκάνδαλα μπορούσε να σκαρώσει το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή αναρίθμητα). Μέσα σε ένα τριήμερο το είδαν τουλάχιστον 1.500.000 άνθρωποι και η οδήγηση της μανδάμας κατέστη παγκόσμιο ανέκδοτο. Μάλιστα, δεν είναι και λίγα τα σχόλια των Ελλήνων εις βάρος της ανεπίδεκτης (στο ξεπαρκάρισμα) κυρίας.

Και εναντίον τίνος είναι, τελικά, ο πόλεμος κατά του κάρβουνου;

Η Κίνα είναι ...μεγάλη, και υπάρχει και αναπτύσσεται χάρη στο κάρβουνο. Και, λέει το Stratfor, θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από το κάρβουνο, παρ' ότι βάζει κάτι 2,7 GW μονάδες αερίου. To Stratfor αναφέρει ότι όσο κι αν αυτή η εξάρτηση συνεχίσει, έστω και μικρές αλλαγές στα ποσοστά χρήσης, λόγω του μεγέθους της Κίνας, θα επηρεάσει τις τιμές στις παγκόσμιες αγορές τόσο κάρβουνου, όσο και αερίου.

Να θυμίσω ότι πριν κανένα μήνα γράφτηκε ότι η Ρωσία έκανε κάτι μεγα-συμφωνίες για αέριο προς την Κίνα.