thesiweather.com thegwpf.org |
Λέγεται ότι τις ηλιακές "κηλίδες" τις παρατήρησε για πρώτη φορά ο Γαλιλαίος το 1610 και άρχισαν να τις καταμετρούν το 1849 (και πήγαν πίσω κάτι χρόνια στην καταμέτρηση). Βρήκαν π.χ. ότι μεταξύ 1645 και 1715 είχε πολύ λίγες ηλιακές κηλίδες και η περίοδος αυτή ονομάστηκε "ελάχιστο Maunder" και "συνδέεται με το δριμύ ψύχος που επικρατούσε τότε σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Η εποχή αυτή τεκμηριώνεται από ιστορικά δεδομένα και ονομάζεται μικρή εποχή των παγετώνων κατά τη διάρκεια της οποίας τα ποτάμια πάγωναν και τα χιόνια παρέμεναν και στα χαμηλά υψόμετρα χωρίς να λιώνουν" (από εδώ). Ειδικά και εκείνη η ψυχρή περίοδος μπορεί να είχε και άλλες αιτίες.
Οι ηλιακές κηλίδες κάνουν κύκλους 11 περίπου ετών (αλλά όχι πάντα) και έχουν σχέση με την αντιστροφή των μαγνητικών πόλων στον Ήλιο και συνοδεύονται από μαγνητική δραστηριότητα που προκαλεί "δραματικές" αλλαγές σε εκπομπές ακτίνων Χ και υπεριωδών ακτίνων που επηρεάζουν σημαντικά την ατμόσφαιρα. Τα πράγματα δεν είναι ούτε μονοσήμαντα, ούτε απλά, σε περιόδους με λίγες κηλίδες υπάρχει μεγαλύτερη συνολική ηλιακή ακτινοβολία, και έχει βρεθεί ότι οι ηλιακές αλλαγές δεν επηρεάζουν μόνο συνολικά την Γη, αλλά και τοπικά. Πχ. η αύξηση στις υπεριώδεις συνεπάγεται κρύους χειμώνες σε ΗΠΑ και Νότια Ευρώπη και ζεστούς χειμώνες στον Καναδά και την Βόρεια Ευρώπη, σε περιόδους με λίγες ηλιακές κηλίδες. Επίσης, σε περιόδους με λίγες ηλιακές κηλίδες, μειώνεται το όζον και αυξάνονται οι υπεριώδεις UVB που φτάνουν στην επιφάνεια της Γης.
Οι οπαδοί του "Ανθρωπογενούς Φαινομένου του Θερμοκηπίου" βέβαια θεωρούν ότι "τώρα" γίνεται κάτι διαφορετικό και ότι η Παγκόσμια Θέρμανση δεν είναι ηλιογενής αλλά "κάτι άλλο". Βέβαια, το ότι η Γη δεν ζεσταίνεται εδώ και 15-20 χρόνια και έχουμε και χαμηλή δραστηριότητα με ηλιακές κηλίδες, θα το αξιολογήσουν ...αργότερα.
Οι ηλιακές κηλίδες έχουν 11-ετείς (ή 22-ετείς) κύκλους. Οι κύκλοι στην Πλειστόκαινο είναι και πιο μεγάλοι και πιο πολύπλοκοι και περιλαμβάνουν και ...κατάψυξη. The timing of our present interglacial interval (known as the Holocene, Postglacial, or the Present Interglacial) to that of the previous interglacial, beginning about 130,000 years ago (The Eemian Interglacial), suggests that the next glacial would likely begin in about 3,000 years. Προλαβαίνετε να πάτε για μπάνιο τον Δεκαπενταύγουστο.
Δεν νομίζω ότι πολλοί αμφισβητούν ότι οι κλιματικές αλλαγές υπήρξαν καθοριστικές στην ανθρώπινη Ιστορία. Και αυτοί που προωθούν αυτή την ιδέα για να ...φοβόμαστε, ξεχνάνε να σας πουν ότι οι πόλεμοι, η φτώχεια, οι θάνατοι κλπ, μάλλον συμβαίνουν σε ψυχρές περιόδους. Ούτε με πολλές ΑΠΕ θα επηρεάσουμε τα μαγνητικά πεδία ή τις κηλίδες του Ήλιου, ούτε έβαλαν πολλές ΑΠΕ το 1645 μΧ με αποτέλεσμα να ...παγώσουν, ούτε είχε πολλή ...ηλεκτροπαραγωγή το 5-6.000 πΧ που μας τέλειωσαν τα μαμούθ. Το κρύο σκοτώνει και όχι η ζέστη. Να απολαμβάνετε την ευχάριστη Μεσοπαγετώδη που γνωρίζουμε σαν "Ολόκαινο" για όσο ακόμα κρατήσει.
http://www.nasa.gov/mission_pages/sunearth/news/solarcycle-primer.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cycle
http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cycle_24
http://solarscience.msfc.nasa.gov/SunspotCycle.shtml
archaeopteryxgr.blogspot.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου