Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Από το Brooklyn στην Αθήνα μέσω Caymans και Zug

Αυτή η ανάρτηση θέλει υπομονή, και μία εισαγωγή (και έβαλα και έναν επίλογο, τελευταία στιγμή): Η εισαγωγή, είναι ότι μπορεί, άθελά μου, να υπεισέρχομαι σε περίεργα θέματα, και τα φαινόμενα να απατούν, ή απλά να βλέπω αυτά που φαίνονται εύκολα, και να χάνω τα κρυμμένα ή καμουφλαρισμένα... Και ενώ σκέφτηκα να αυτολογοκριθώ, είπα, δε βαριέσαι θα δηλώσω ότι είμαι μέλος της Church Of The SubGenius, an order of Scoffers and Blasphemers, dedicated to Total Slack, delving into Mockery Science, Sadofuturistics, Megaphysics κλπ. Κοινώς, θα κάνω τον τρελό.

Χάζευα λίγο την ιστορία της Enron, την σχέση της με την εμπορία ρύπων, και, βασικά, έψαχνα να βρω μαύρη προπαγάνδα για τα αιολικά, μέσω της Enron (είδατε, είμαι αφελώς ειλικρινής). Αυτή η καταπληκτική μηχανή αναζήτησης… βάζεις δύο λέξεις, και σου βγάζει κατεβατά…

Βρήκα εδώ, την Enron Wind και μία York Research να θέλουν αιολικά στην Νότια Εύβοια, το 2002… Άσχετο, είπα... πώς βρέθηκε το θηρίο στην ..Εύβοια; Δεν βρήκα τίποτε άλλο για την Enron στην Ελλάδα, κοίταξα την York Research.

Η York Research είχε παλιές πληροφορίες. Η πιο επίσημη από τυπικά έγγραφα που στέλνονται στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Βαρετά στοιχεία που μοιάζουν να είναι του 2000-2001:

York Research Corporation (Parent) N/A Delaware
B-41 Management Corporation 100% Delaware
B-41 Associates L.P. (1) Delaware
Brooklyn Navy Yard Power LLC 100% Delaware
Cogeneration Technologies, Inc. 100% Delaware
Warbasse Power I LLC 100% Delaware
B-41 Associates L.P. (2) Delaware
York Cogen Partners L.P. 90% Delaware
Warbasse Power II LLC 100% Delaware
B-41 Associates L.P. (3) Delaware
FBL Medical Computer Specialists, Inc. 100% New Jersey
York Internet Power Services, Inc. 100% New York
North American Energy Conservation Inc. 85% Delaware
NAEC Energy Services Company, Inc. 100% Delaware
York T&T Holdings, Inc. 100% Delaware
York Holdings (Caymans) L.L.C. 100% Cayman Islands
York Ex International S.R.L. 100% Barbados, B.W.I.
York Holdings (Barbados) S.R.L. 100% Barbados, B.W.I.
InnCOGEN, Limited 100% Republic of Trinidad & Tobago
Big Spring Holdings, Inc. 100% Delaware
Big Spring Texas Energy Management, Inc. 100% Delaware
New World Power Texas Renewable Energy L.P. 100% Delaware
York Greek Holdings (Cayman) Limited 100% Cayman Islands
York Mediterranean Energy Limited 50% Cayman Islands
York Aeolean Research Hellas
Single Person Limited Liability Company 100% Greece
York Aeolean Constructive (χασάπη... construction η κατασκευαστική)
Single Person Limited Liability Company 100% Greece

Και φυσικά δεν θα έδινα σημασία, αν δεν έβλεπα τις τελευταίες γραμμές. Δύο 100% θυγατρικές μονοπρόσωπες ΕΠΕ στην Ελλάδα και μία 50% θυγατρική που μοιάζει να ασχολείται με Ελλάδα, αλλά έδρα στα Cayman Islands. Πολύ όμορφο μέρος, υψηλό ανά κεφαλή ΑΕΠ, παράδεισος των offshore, αλλά ούτε η SEC, ούτε η Google δεν βλέπει ποσοστά 50% εκεί... Εν πάσει περιπτώσει, η York είχε και ένα 50% στο τροπικό νησί, έφτιαχνε μονάδες συμπαραγωγής στο Brooklyn, και Πράσινη Ενέργεια κάπου, αλλά δεν βρήκα πού... Αλλά Cayman; Κάποιος ή πλούσιος, ή πολύ διακριτικός, που, ίσως, ενδιαφέρεται για την Εύβοια.

Και θα πήγαινα για ύπνο, αν δεν πατούσα από βαρεμάρα το επόμενο κουμπί που είχε κάτι από το capital.gr ... Λίστα εταριών που απαρτίζουν την ΕΛΕΤΑΕΝ, ή κάτι τέτοιο, και στο νούμερο 61, αυτοί που ζαλίζουν τον φίλο μου, και στα 59, 60 και 62:

59 jasper wind (πλήρης τίτλος : jasper αιολικη ελλαδος αε)
60 jasper energy αιολικη αναπτυξιακη hellas μονοπροσωπη επε (πρώην york research hellas)
61 αιολικη ζαρακα κοντοραχη α.ε.
62 jasper energy αιολικη κατασκευαστικη επε (πρώην york constructive)

Jasper…Jasper…Τι μου θυμίζει… Μου θυμίζει την περιπλάνησή μου στο Zug! Πράσινη εταιρία στο χαρτοφυλάκιο της παρέας που είχε βιομηχανία ρούχων και τον Αντιπρόεδρο Gore σύμβουλο. Το Ελληνικό ενδιαφέρον προϋπήρχε… από πριν το 2002 και, ίσως, ήταν στο διακριτικό 50% με έδρα τα Cayman Islands.

Είπα μέσα μου: Archaeopteryx παράτα τα αρχίζει και γίνεται περίεργο… Η Jasper, που είχε κοπεί από την ΡΑΕ, δήλωνε στην Good Energies ότι είχε pipeline 1.000 ΜW… Πώς το είχε αφού είχε κοπεί από την ΡΑΕ; Να δεις, λέω, θα βγήκε από το Chapter 11, όπου την βρήκα το 2001.

Και αυτό το 50% στα Caymans όμως μου κόλλησε… Πίσω στην Jasper Energy και τα βιογφραφικά των ανθρώπων της. Οι άνθρωποι μοιάζουν με Νεοϋορκέζους (με Ιταλικά ονόματα) που ασχολούνται με βαρετές Νεοϋορκέζικες δουλειές… Τι κάνουν στην Ελλάδα; Είπα να ψάξω το αφεντικό. Το αφεντικό (και δεν είναι συνωνυμία αναφέρεται σαν CEO της York Research) ήταν κατηγορούμενος για κάτι το 2005, μάλλον θα αθωώθηκε, δεν έχει σημασία. Αλλά, ασχολούνται με ηλεκτροπαραγωγή στην Νέα Υόρκη... τι δουλειά έχουν στην Ελλάδα, μέσω Zug; Οι Ιταλοαμερικάνοι στο Brooklyn νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι προάστειο της ...Ταορμίνας.


Αλλά έχουν, γιατί το λένε και έχουν και ελληνική μπροσούρα. Τους βρήκα και σε λίστα της ΕΛΕΤΑΕΝ να θέλουν 2,7 GW υπεράκτια (στην θάλασσα, όχι σε εταιρία υπεράκτια). 2.700 MW και όχι 1.000 MW που είχε η μπροσούρα του Zug. Ανέβηκαν τα νούμερα στις μπροσούρες. Υπεράκτια αιολικά, αυτά που πήρε πάνω της η Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και έγραφε το Πρώτο Θέμα:

«Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των ομίλων που έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις για αδειοδότηση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ιberdrola –Ρόκας, ΓΕΚ/Τέρνα, Φειδάκης, Jasper, Yorke) κ.α. και οι οποίοι έχουν ήδη, φυσικά, εκπονήσει μελέτες για τις περιοχές που τους ενδιαφέρουν, όπως άλλωστε προβλεπόταν μέχρι τώρα και όπως συμβαίνει και με τα χερσαία αιολικά πάρκα».

Τώρα καταλαβαίνετε γιατί σκέφτηκα να αυτολογοκριθώ. Κάνω ζημιά στην εταιρία αυτή; ή απλά βοηθάω την ΥΠΕΚΑ ή τους δικούς της στην ΡΑΕ να την ξανακόψουν; Ουφ...

Αλλά, βρε παιδιά, τρεις Ιταλοαμερικάνοι από το Brooklyn… Πώς τους βρήκαν οι κυριλάτοι από το Zug; Kαι τι δουλειά έχουν στην Ελλάδα; Από το 2001; Και με ένα σιωπηλό 50% στα Caymans... Μπορεί να μην είναι τίποτα απολύτως, και αυτό θα έλεγα... αλλά μέσω Zug; Θα μου πείτε στο Zug είναι τα λεφτά. Η εταιρία από το Brooklyn δεν έχει λεφτά για 2,7 GW υπεράκτια αιολικά... Και θυμάμαι στην αρχική μου περιπλάνηση εκείνον τον φλύαρο να λέει ότι έχουν δις δολάρια για πράσινες επενδύσεις... Το "δις" με έχει τότε παραξενέψει... Δεν φυτρώνουν στα δέντρα τα "δις"...


Πανηγυρίζει κανείς με όλα αυτά; Κακώς... Οι μεν Αμερικάνοι είναι υποχρεωμένοι να γράφουν για τις εταιρίες τους (για το 50% που δεν έχουν στα Caymans και ασχολείται με αιολικά στην Ελλάδα μέσω Zug, δεν είναι υποχρεωμένοι, και μένω με την απορία). Οι Ευρωπαίοι δεν λένε τί-πο-τα. Μαύρη τρύπα σε θέματα ευρωπαϊκής εταιρικής πληροφόρησης... μόνο αιολικά, σε πράσινους λόφους με ξανθά παιδάκια με μπλε μάτια... Εμπιστεύομαι περισσότερο τις πληθωρικές μελαχρινές κυρίες της Καραβαϊκής... what you see, is what you get.


Και, εάν υπήρχαν στοιχεία για τις άλλες 500 εταιρίες που είναι ...πράσινοι επενδυτές που θα σώσουν τον Πλανήτη από υπερθέρμανση, να είστε σίγουροι ότι και εσείς θα διαλέγατε την μελαχρινή κυρία. Γιατί φυσικά και υπάρχουν λεφτά, είναι οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ.

Και επί του ηλεκτρονικού πιεστηρίου:

Μην μασάμε λόγια, η εικασία μου είναι ότι, ίσως, σε αυτό το 50% ή στο ωραίο Zug, υπάρχει Έλληνας. Δεν πάνε τρεις Ιταλοαμερικάνοι ξεκάρφωτοι για business στην Ελλάδα. Μην το ψάχνετε, ΔΕΝ πάνε. Άρα υπάρχει κάποιος εδώ, και δεν είναι ο εκπρόσωπος της μονοπρόσωπης ΕΠΕ. Κάποιος που έχει πρόσβαση σε νόμους, διαδικασίες και Υπουργεία. Αυτό λέει η κοινή λογική.

Μέχρι να μαζέψω την ανάρτηση, μου έστειλαν δύο λεπτομέρειες:

(1) την πρώτη την είχα δει, και δεν είχα δώσει σημασία: Στις 24 Απριλίου του 2007, ο Πρέσβης των ΗΠΑ σε ομιλία του στο Stanford Club υπεράσπισε τα συμφέροντα της Αμερικάνικης εταιρίας. Κανένα πρόβλημα. Είδαμε πως υπερασπίζεται η Siemens ή η ΑΒΒ κλπ τα συμφέροντά τους. Προτιμώ τις ομιλίες, από τις μίζες σε πουλημένους πολιτικούς. Και οι δικοί μας πρέσβεις, σε χώρες που έχουμε επιχειρήσεις, βοηθούν.

(2) Η δεύτερη με ...έφτιαξε: Στην Ελλάδα ο αρχιερέας της Κλιματικής Αλλαγής, ο πιο γελοιοποιημένος Νομπελίστας στην Αμερική, και μέλος της επενδυτικής παρέας του Zug, μιλάει για επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα από περιβαλλοντικές ενέργειες. Μην περιμένετε να βρουν τον Gore στα Caymans, έχει εξαιρετικούς δικηγόρους και δεν πιάνεται σε τέτοια.

Για να τιμήσω όμως την παρουσία του, θα τού αφιερώσω μερικές εικόνες από το διαδίκτυο, για να του μεταφέρω, σε ελληνικό περιβάλλον μνήμες από back home.
http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/11/brooklyn-caymans-zug.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου