Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Στην Κίνα την εποχή του Κομφούκιου

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

1. Στην Κίνα, την εποχή του Κομφούκιου, ζούσε ένας αρχιληστής που είχε υπό την διοίκησή του 50.000 ληστές οι οποίοι καταλήστευαν τον κόσμο στις διάφορες επαρχίες της Κίνας. Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος όλων των κατοίκων. πλούσιων και φτωχών.

2. Ο Κομφούκιος επισκέφθηκε τον αρχιληστή στο λημέρι του για να τον συμβουλέψει
να μην ληστεύει όλο τον κόσμο. Κατ΄ αρχήν θα του πρότεινε να κάνει τις ληστείες του με νόμιμο τρόπο. Θα γινόταν άρχοντας σε κάποιες επαρχίες και θα εισέπραττε τους φόρους που αναλογούσαν στον καθένα.

3. Αρχιληστή μου, θα του έλεγε. Έτσι όπως πας θα γίνεις μισητός από όλον τον κόσμο.Βέβαια τώρα είστε μια υπολογίσιμη δύναμη. Πενήντα χιλιάδες ληστές! Αλλά και ο κόσμος μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας, αν δεν σας θέλει κανείς, δεν είναι λίγος.

4. Ο κόσμος τώρα είναι διηρημένος. Έτσι όμως που τους φέρεστε , θα τους κάνετε όλους εχθρούς σας θα τους ενώσετε όλους εναντίον σας. Φαντάζεσαι τόσα εκατομμύρια ανθρώπων να ενωθούν με ένα μόνο στόχο: την απελευθέρωσή τους από σας;
Είσθε επικίνδυνοι για όλους.

5. Οι συνεργάτες σας που σας διευκολύνουν τώρα θα έχουν την ίδια τύχη με σας. Όπως συμβαίνει με τα πολιτικά κόμματα, όταν η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους. Είναι κι αυτά το ίδιο επικίνδυνα γιατί με την παρουσία τους νομιμοποιούν την κυβέρνηση.

6. Αυτά περίπου θα έλεγε του αρχιληστή ο Κομφούκιος, αν τον άφηνε ο αρχιληστής να μιλήσει. Αλλά δεν τον άφησε και τον έδιωξε με βρισιές και απειλές.

7. Δεν λέει η ιστορία, την οποία διηγείται ο Κινέζος φιλόσοφος Τσουάγκ Τζου, τί απέγινε ο αρχιληστής και με ποιο τρόπο ελευθερώθηκε η Κίνα από τη ληστοκρατία.

8. Στην Ελλάδα οι ληστές των ορέων φέρονταν πιο έξυπνα απ΄ τον τρομερό Κινέζο αρχιληστή. Διέδιδαν ότι δεν ληστεύουν τους φτωχούς αν και αυτοί άρπαζαν ό,τι εύρισκαν μπροστά τους. Μπορεί και να κέρδιζαν και την συμπάθεια κάποιων:"Οι καυμένοι βγαίνουν στα βουνά για να φυλάξουν τους φτωχούς", θά ’λεγαν.
http://lagouvardospot.blogspot.com/2011/01/blog-post_27.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου