Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Ποιοί έκαναν περιουσίες και καριέρες απο τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΠΑΣΟΚ;

Διαβάζουμε στα ρεπορτάζ του Τύπου και των ΜΜΕ:

- Στο στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Μπέλτσο, έφτασε η έρευνα στη Γερμανία σχετικά με τις μίζες για την αγορά τεσσάρων υποβρυχίων από την Ελλάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Real News”, η δικογραφία της εισαγγελίας του Μονάχου, τον κατονομάζει ως αποδέκτη προμήθειας ενός εκατομμυρίου ευρώ και αναφέρει ότι ήταν μέλος της “Ομάδας Α”, η οποία είχε ως αντικείμενο τον χειρισμό των χρηματικών ποσών, ύψους 55 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν ως μίζες για την αγορά των 4 γερμανικών υποβρυχίων από την ελληνική κυβέρνηση το 2000. Ο κ. Μπέλτσος υπήρξε υπήρξε μέλος της Κ.Ε. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και γραμματέας του τομέα Αυτοδιοίκησης.

- Η “Ομάδα Α” είχε ως μέλη κυρίως Έλληνες και Γερμανούς πολίτες μεταξύ των οποίων είναι ο Χέρμαν φον Πούκλερ, επιχειρηματίας, ο Ντεμιρντιζιάν Άνγκο, Λιβανέζος που προωθούσε γερμανικά όπλα στο εξωτερικό, ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ψυχολόγος συνεργάτης του Άνγκο, με στενές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και ο Γ. Μπέλτσιος. Σημαντικά πρόσωπα στην όλη υπόθεση είναι ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός, ο Γιόχαν Χάουν, κορυφαίος στέλεχος της γερμανικής HDW, ο Κλάους φον Μένγκες πρόεδρος της Ferrostaal και ο Ματίας Μίτσερλιχ, στέλεχος της ίδιας εταιρείας.

-Ο βουλευτής της Ν.Δ. Πάνος Καμμένος κατηγόρησε την ελληνικής καταγωγής Μαργαρίτα Μαθιοπούλου, σύμβουλο του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, ότι προωθούσε τα συμφέροντα των γερμανικών εταιρειών όπλων, εκμεταλλευόμενη την ιδιότητα του πρώην συζύγου της, Φρίντμπερτ Πφλίγκερ, ως υπουργού Άμυνας της Γερμανίας. Η κα Μαθιοπούλου φέρεται να έχει στενή σχέση με τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και με την αμυντική βιομηχανία της Γερμανίας, η οποία πουλάει το 13% του συνόλου των εξαγωγών της στην Ελλάδα. Η εισαγγελία του Μονάχου φέρεται να ερευνά τον ρόλο της Μαργαρίτας Μαθιοπούλου (κόρης του επί χρόνια ανταποκριτή των «Νέων» και του «Βήματος» στη Βόνη κ. Βάσου Μαθιόπουλου), η εταιρεία συμβούλων της οποίας υποστηρίζεται ότι εισέπραξε 1.200.000 ευρώ προκειμένου να αναλάβουν τα ελληνικά ναυπηγεία την κατασκευή των υποβρυχίων της HDW. Η κ. Μαθιοπούλου θεωρείται θαυμάστρια του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μάλιστα στο παρελθόν είχε συμμετάσχει στα Συμπόσια της Σύμης, ενώ είχε διεκδικήσει και τη θέση του εκπροσώπου του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού SPD.


Η κ. Μαθιοπούλου (φωτο Πρώτο Θέμα)
- Αφορμή των τελευταίων αποκαλύψεων για τα αμαρτωλά υποβρύχια ήταν δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» για την άμεση διασύνδεση του πανίσχυρου κάποτε υπουργού Εθνικής Αμυνας του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου με υπόγειες μίζες ύψους 55.000.000 ευρώ, ώστε να «κερδίσει» η γερμανική εταιρεία HDW το πρόγραμμα της ναυπήγησης τεσσάρων υποβρυχίων τύπου «214» (μεταξύ των οποίων και το γνωστό «Παπανικολής» που… έγερνε), αλλά και τον εκσυγχρονισμό ισάριθμων του παλαιότερου τύπου «209-1200». Η μία σύμβαση υπογράφτηκε το 2000 και η άλλη το 2002, αμφότερες επί κυβερνήσεων του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ύστερα από σχετικές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ. Την ίδια περίοδο μάλιστα με τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά η HDW είχε «συνδέσει» πλήρως τις επίμαχες προμήθειες του ΟΣΕ από τη Siemens. Ο κ. Τσοχατζόπουλος πρωταγωνιστούσε δε σε όλες τις σχετικές ενδοκυβερνητικές διεργασίες και, όπως φαίνεται, ύστερα από τόσα χρόνια αυτές οι δύο υποθέσεις έχουν «συνδέσει» για τα καλά τον ίδιο με τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

- Εκατόν είκοσι εννέα εκατομμύρια ευρώ διοχετεύτηκαν σε «μαύρες» πληρωμές για την κατασκευή των τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων και την επισκευή των τριών παλαιότερων, σύμφωνα με στοιχεία της εισαγγελίας του Μονάχου που ήδη έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας. Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», έρευνα του ΣΔΟΕ έχει εντοπίσει επίσης εικονικά τιμολόγια 95 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αφορούν την εκτέλεση προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Θυμάτε κανείς τις δηλώσεις Μπεγλίτη;

Αυτά διαβάζουμε λοιπόν και θυμόμαστε μια παλαιότερη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη” στο ραδιοφωνικό σταθμό Φλας, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι με το πρόσχημα της τουρκικής απειλής (!) στήθηκε ένα πάρτι στο χώρο των αμυντικών εξοπλισμών και ορισμένοι έφτιαξαν περιουσίες, ενδεχομένως και πολιτικές καριέρες (!) και πρόσθεσε: «Είμαστε ευτυχώς ή δυστυχώς μια μικρή χώρα που γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας….γύρω από τους αμυντικούς εξοπλισμούς φτιάχτηκαν περιουσίες, ενδεχομένως και πολιτικές καριέρες…και αυτά πρέπει να τα πούμε», είπε συγκεκριμένα. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι από τις αγορές όπλων δεν υπήρξαν μετρήσιμα οφέλη, «με αποτέλεσμα να δαπανούμε πόρους εθνικούς για κάτι, το οποίο δεν είχε ανταπόκριση επιχειρησιακή ή αμυντική».

Όπως είχε δηλώσει τότε στο Antinews o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, η δήλωση του κ. Μπεγλίτη ήταν “η πιο συνταρακτική αποκάλυψη της διακυβέρνησης Παπανδρέου”. Σύμφωνα με τον κ. Τζαβάρα ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όφειλαν τότε να διατάξουν πάραυτα επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να δισπιστωθεί ποιοί ήταν εκείνοι που σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μπεγλίτη “έκαναν περιουσίες και πολιτικές καριέρες από τους εξοπλισμούς”

Νομίζουμε λοιπόν ότι μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις οι δηλώσεις του κ. Μπεγλίτη καθίστανται και πάλι επίκαιρες και είναι καιρός να μας πει ο κ. Παπανδρέου που τόσο κόπτεται για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για το χρέος σε ποιους από το κόμμα του πήγαν τα εκατομμύρια των μιζών. Και με την ευκαιρία ας μας πεί πόσο επιβάρυναν το δημόσιο χρέος οι πανάκριβες και αμαρτωλές προμήθειες οπλικών συστημάτων από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αρχής γενομένης από την “Αγορά του Αιώνα” του πατέρα του.
http://www.antinews.gr/2011/02/14/85561/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου