Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί ο κ.Παπανδρέου δεν πήγε Κάϊρο; Το άγνωστο παρασκήνιο

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν κάνει τίποτε χωρίς συνεννόηση και συγκατάθεση των Αμερικανών. Ο ΓΑΠ στο Νότο και ο Καρλ Μπιλτ στο Βορρά της Σουηδίας είναι οι πολιτικοί οι κινήσεις των οποίων στην διεθνή σκηνή χρησιμεύουν στους Αμερικανούς κατά περίπτωση για να τεστάρουν καταστάσεις, πάντα κόντρα στα ευρωπαϊκά συμφέροντα και κυρίως κατά της Γερμανίας και των Ρώσων.

Η προγραμματισμένη λοιπόν επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο είχε καλώς μέχρις ότου άρχισαν οι ραγδαίες εξελίξεις εκεί, την δραματικότητα των οποίων ούτε οι Αμερικανοί -υπηρεσίες πληροφοριών και λοιποί- είχαν προβλέψει και συνεπώς δεν υπήρχε- τότε - λόγος ακύρωσης. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή και δεν είχε εγκαίρως ακυρωθεί ούτως ώστε η Αθήνα να έδειχνε πως βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις και να μην τις ακολουθεί τρέχοντας και αγκομαχώντας.

Επί του προκειμένου η μόνη βαθύτερη εξήγηση που υπάρχει είναι η έξης: Υπήρξε χάσμα στις συνεννοήσεις του κ. Παπανδρέου με τους Αμερικανούς για την επίσκεψη, μέχρις ότου οι τελευταίοι κατάλαβαν πως η πραγματοποίηση μιας τέτοιας επίσκεψης θα έστελνε λάθος μηνύματα, την στιγμή μάλιστα που και οι ίδιοι είχαν σαφώς κρατήσει τις τελευταίες ημέρες αποστάσεις από το καθεστώς Μουμπάρακ.(Break up in communication).

Εκεί ακριβώς ελέγχεται και η ολιγωρία του Έλληνα Πρωθυπουργού. Γιατί αντί να σκέφτεται από μόνος του, αφήνει “άλλους” να σκεφθούν γι’ αυτόν και περιμένει να δει το τι θα του πουν – Σημείωση: Όπως ακριβώς συνέβη το 2003 με το Σκοπιανό, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών του Κ. Σημίτη)

Πιστεύεται εγκύρως ότι τα τελευταία 24ωρα ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για τις οποίες η χθεσινή ανακοίνωση του Γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ δεν λέει τίποτε γιατί, προφανώς, και αυτό ακόμα δεν το γνωρίζει.

Επί πλέον, φαίνεται πως οι Αμερικανοί διαμήνυσαν στην Αθήνα να βρεθεί ένας προσχηματικός τρόπο για να ανακοινωθεί η ματαίωση της επίσκεψης, επειδή διαφορετικά αν ρωτιόντουσαν κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης τύπου στο Στέητ Ντηπάρτμεντ για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, θα έπρεπε εκ των πραγμάτων να την αποδοκιμάσουν. Δεν θα μπορούσαν να κρατήσουν δυο μέτρα και δυο σταθμά: από την μια πλευρά να κάνουν διαβήματα στην τουρκική κυβέρνηση για τις δηλώσεις Ερντογάν υπέρ των διαδηλωτών και από την άλλη να “αφήνουν” τον ΓΑΠ να πηγαίνει στην Αίγυπτο για μια δουλειά που οι ίδιοι πλέον κάνουν κατ’ ευθείαν και από μόνοι τους.

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης το γεγονός ότι σύμφωνα με το Γραφειο Τύπου του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου είχε επικοινωνία με τον Ερντογάν . Ποιο ήταν το νόημα αυτής της επικοινωνίας, τη στιγμή που οι Αμερικανοί αποδοκιμάζουν τις ενέργειες Ερντογάν;

Ειδικός Συνεργάτης
http://www.antinews.gr/2011/02/06/84074/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου