Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί ανεβαίνει η Οριακή Τιμή Συστήματος;

Το ερώτημα το έθεσε το energypress.gr :

Πήρε ξανά την ανηφόρα η Ο.Τ.Σ. αλλά γιατί;
Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, αλλά η Οριακή Τιμή Συστήματος, εκεί που βολόδερνε στα επίπεδα των 40 – 45 ευρώ τη Μεγαβατώρα, έχει φτάσει αισίως στα 65 ευρώ. Συμβαίνει κάτι; Από όσο μπορώ να καταλάβω δεν έχει αλλάξει κάποιο δεδομένο που να δικαιολογεί αυτή τη διαφορά τις τελευταίες εβδομάδες. Εκτός κι αν έχουν «κρατήσει» εντελώς τα νερά για κάποιο λόγο…

07 02 2011 00:42



Αντίστοιχο ερώτημα είχα στις 1 Φεβρουαρίου, όταν, προσπαθώντας να καταλάβω πόσο κοστίζει η αιολική κιλοβατώρα κοίταζα το site του ΔΕΣΜΗΕ αλλά μπορεί και να μην διαβάζω σωστά το γράφημα, ή να μην καταλαβαίνω, αλλά το κοιτάω μία ώρα τώρα, και είναι φως φανάρι!



Την απάντηση, αγαπητό energypress.gr, νομίζω ότι την έχεις δώσει, πρόσφατα, αλλά και πέρυσι τον Ιούνιο: Ανεβάζοντας την Ο.Τ.Σ., παίρνουν περισσότερα τα αιολικά τρωκτικά, χωρίς να βγάζει μάτι το F.I.T. τους. Για να μην λέω ότι παίρνουν 300% καπέλο, αλλά 100% ή 150%. Όλα τα πράσινα αιολικά μαθηματικά είναι πώς θα μας τα παίρνουν χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι. Και όλου τους άλλους που ελπίζουν στην ...απελευθέρωση της αγοράς.

Τι έγινε παιδιά; Ακρίβυνε ο λιγνίτης από το 2009, στο 2010 και το 2011; Ακρίβυνε ο αέρας; Κύριε Παπανδρέου; Κυρία Μπιρμπίλη; Kύριε Ζερβέ; Από τον Φεβρουάριο του 2009, στον Φεβρουάριο του 2010, και τώρα, Φεβρουάριο του 2011.
Είχα και δεύτερη απορία, που όμως αφορούσε την ...προπαγάνδα: Εμφανίστηκε, σε ένα σωρό blogs ο δραματικός τίτλος "Ανεβαίνει απειλητικά η στάθμη της θάλασσας". Αφορά σε αναδημοσίευση άρθρου από το Κυριακάτικο ...Espresso, κάποιου Ευστράτιου Δουκάκη, αναπληρωτή καθηγητή του ΕΜΠ στις θαλάσσιες επιστήμες. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών -- με θαλάσσιες επιστήμες...;

Στο Κυριακάτικο Espresso;! Δεν ανεβαίνει απειλητικά η στάθμη της θάλασσας φίλε... ο λογαριασμός της ΔΕΗ σου ανεβαίνει, αλλά σε έχουν ζαλίσει τα U.F.O. της Ιερουσαλήμ και βλέπεις φαντάσματα...
http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/02/blog-post_08.html

1 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

σε ευχαριστώ για την αναδημοσίευση.

Ενώ δεν μπορώ να είμαι σίγουρος "γιατί" γίνεται αυτό, βασικά υλοποιούν αποφάσεις που τους είχαν δώσει τα ξένα αφεντικά τους να αυξηθεί το ρεύμα κατά 60%.

Σε καιρό συρρίκνωσης και φτώχειας, αυτό φέρνει πληθωρισμό, αποβιομηχάνιση και περαιτέρω φτώχεια.

Η οριακή τιμή συστήματος είναι το "κοστος του ρεύματος". Από 35-45 τον Φεβρουάριο του 2009, έχει πάει σε 60+ τώρα. ΤΙΠΟΤΑ μα ΤΙΠΟΤΑ δεν έχει ακριβύνει, απεναντίας έχουμε λιγότερη κατανάλωση και οι διεθνέις τιμές ενέργειας είναι πεσμένες (σε σταθερό νόμισμα)

Δημοσίευση σχολίου