Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Kατασκεύασαν συσκευή που απορροφά τις ακτίνες λέηζερ! - Αλλάζουν όλα στην μορφή των επιχειρήσεων

Φαίνεται ότι η παντοκρατορία του λέηζερ στο πεδίο της μάχης τελειώνει, αφού ομάδα φυσικών κατασκεύασαν την πρώτη αντι- λέιζερ, συσκευή που μπορεί να ακυρώσει μια εισερχόμενη ακτίνα, απορροφώντας την εντελώς! Μία εφαρμογή που θα μπορούσε να αλλάξει την μορφή των επιχειρήσεων όπως τις ξέρουμε σήμερα σε όλους τους τομείς: Στις αεροπορικές επιχειρήσεις (τα περισσότερα όπλα σε αποστολές αέρος-εδάφους "ιππεύουν" ακτίνα λέηζερ για να κατευθυνθούν προς το στόχο, ενώ και κάποια αντιαεροπορικά χρησιμοποιούν για στοχοποίηση και αποστασιομέτρηση λέηζερ), στίς αντιαρματικές επιχειρήσεις κλπ.

Επίσης οι συσκευές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στους υπερυπολογιστές της επόμενης γενιάς. Οι υπερυπολογιστές θα κατασκευάζονται με υλικά που χρησιμοποιούν φως αντί για ηλεκτρόνια.

Οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στην ανακάλυψη ενώ προσπαθούσαν να αναπτύξουν μια θεωρία στην οποία υλικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για λέιζερ.

"Εργαζόμασταν πάνω σε μια θεωρία που θα μπορούσε να προβλέψει τι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός λέιζερ", δήλωσε ο καθηγητής Ντάγκλας Στόουν του Πανεπιστημίου Γέηλ.

Οι έρευνες κατέληξαν στην ανάπτυξη μιας συσκευής που απορροφά το φως του λέιζερ. Η ανακάλυψη αυτή ενδέχεται να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη και στην οπτική υπολογιστική.

Στο τομέα των στρατιωτικών επιχειρήσεων π.χ. αντιαρματικές, αχρηστεύεται μια ολόκληρη γενιά όπλων όπως τα AGM-114 Hellfire, ενώ στα αντιαεροπορικά όπλα, συστήματα όπως το Rapier που χρησιμοποιεί η τουρκική Αεροπορία, φυσικά όπλα αέρος-εδάφος όπως όλες οι κατηγορίες LGB, αλλά και οι οι ειδικές επιχειρήσεις που είναι προσανατολισμένςς στην κατάδειξη στόχων με συσκευές εδάφους κλπ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου