Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Χωρίς ανταπόδοση

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

1. Τ' αγριολούλουδο είναι ωραίο χωρίς να περιμένει ανταπόδοση. Στην πηγή στο βουνό αναβρύζει γάργαρο νερό χωρίς ανταπόδοση. Το ωραίο στη φύση είναι ωραίο χωρίς ανταπόδοση. Το ωραίο εκφράζει το χαρακτήρα του Δημιουργού.

2. Η ανταπόδοση είναι δικαίωμα. Όταν έχω το νου μου στην ανταπόδοση έχω το νου μου στο δικαίωμα. Ο άνθρωπος κατέχεται από αυτό που κατέχει. Τί ωραία που είναι η παραίτηση! Τί ωραία είναι όταν νιώθεις ότι μπορείς να ζεις χωρίς πολλά από αυτά τα πράγματα που επιθυμείς.

3. Τώρα είναι ώρα περισυλλογής. Είναι καιρός να αναθεωρήσω την άποψή μου για το γράψιμο. Να παραιτηθώ από επιθυμίες που δεν είχα στην αρχή και λίγο λίγο με παρέσυραν, όπως οι επιθυμίες για αναφορές στο όνομά μου, για αναρτήσεις ή αναγγελίες των άρθρων μου, για στατιστικές και για άλλα πράγματα εν σχέσει με το γράψιμο που δεν είναι παρά "βάρος και θλίψις πνεύματος", όπως λέει ο Εκκλησιαστής. "Σε εποχές που δεν τηρείται η Οδός οι τιμές κι οι διακρίσεις είναι ντροπή. "

4. «Όταν κληθής υπό τινος εις γάμους μη κατακλιθής εις την πρωτοκλισίαν (….) πορευθείς ανάπεσε εις τον έσχατον τόπον..» (Λουκ.ΙΔ΄). Ο γάμος είναι χαρά και γιορτή. Όχι κι εδώ το νου μας στο δικαίωμα, στο όφελος και στην ανταπόδοση.

5. Κάπως έτσι είναι αν γράφεις με το νου σου ολοένα στην ανταπόδοση. Γράφεις για να εκφράσεις την ψυχή σου, για να βγάλεις έξω αυτό που σε βασανίζει, όχι για να φτιάξεις ένα ωραίο προσωπείο με σκοπό τη φήμη.

6. Γράφεις για αναγνώριση όχι για δημοσιότητα. Δίχως αναγνώριση βιώνεις την πίκρα της αποξένωσης. Στην ξενιτιά υποφέρουμε όχι γιατί δεν ξέρουμε κανέναν, αλλά γιατί δεν μας ξέρει κανείς. Στον τόπο μας μας ξέρουν κι οι πέτρες. Η αποξένωση είναι σαν το θάνατο. «Δεν σε γνωρίζει ο ταύρος ούτε η συκιά ούτε τα άλογα, ούτε τα μυρμήγκια του σπιτιού σου γιατί έχεις πεθάνει για πάντα.» Με αυτά τα λόγια θρηνεί ο ποιητής το θάνατο του αγαπημένου του φίλου Ιγνάθιου.

7. «Μη πεποίθατε επ’ άρχοντας επί υιούς ανθρώπων οις ουκ έστι σωτηρία.» «Αδελφοί, σοφίαν λαλούμεν εν τοις τελείοις, σοφία δε ου του αιώνος τούτου, ουδέ των αρχόντων του αιώνος τούτου των καταργουμένων.» Δεν θα πάρουμε μαζί μας το δικαίωμα και την ανταπόδοση.

8. Παραιτούμενοι από το δικαίωμα αναζητούμε την πραότητα και την ειρήνη.Αναπαυόμαστε στο Θεό. Η προοπτική μας αλλάζει. Είναι η προοπτική της αιωνιότητας.

9. Κανένας από τους άρχοντες δεν γνώρισε τη σοφία του Θεού. «Ει γαρ έγνωσαν, ουκ αν τον Κύριον της δόξης εσταύρωσαν. Αλλά , καθώς γέγραπται, α οφθαλμός ουκ είδε και ους ουκ ήκουσε και επί καρδίαν ανθρώπου ουκ ανέβη, α ητοίμασεν ο Θεός τοις αγαπώσιν αυτόν.»

10. Ο Θεός σε φυλάει. Δεν περιμένεις ανταπόδοση, αλλά ευχαριστείς στο καθετί.

11. Το ωραίο στη φύση είναι ωραίο χωρίς ανταπόδοση. Το ωραίο εκφράζει το χαρακτήρα του Δημιουργού.
http://moschoblog.blogspot.com/2011/03/blog-post_03.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου