Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ήρθε ο λογαριασμός, πληρώστε τον και κάντε τον γαργάρα!...

Γράφει ο Δευκαλίων

Είμαστε από τους πρώτους και μάλιστα πολύ έγκαιρα που είχαμε μιλήσει για την ανάγκη που θα προκύψει από την εφαρμογή του περιβόητου μνημονίου για πρόσθετα:
α) Ιδιωτικοποιήσεις περίπου 50 δις ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι λήξεις του Χρέους που δεν καλύπτονται από είτε τις εισροές του Μνημονίου είτε από δανεισμό από τις αγορές (13 Φεβρουαρίου 2011)
β) Εισπρακτικά Μέτρα πάνω από 20 δις ευρώ, προκειμένου να μηδενισθεί σχεδόν το Έλλειμμα (14 Φεβρουαρίου 2011)
Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε με τις αποφάσεις της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, που έγινε στις 11 Μαρτίου και θα επιβεβαιωθούμε ακόμα περισσότερο με τις τελικές αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, που θα γίνει στις 25 Μαρτίου.
Η επιβεβαίωση όμως αυτή, θα ξεφύγει από τα όρια της πολιτικής θέσης και θα πάρει σάρκα και οστά επηρεάζοντας άμεσα την ζωή μας, αμέσως μετά την σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου. Τότε η κυβέρνηση θα εξαγγείλει το πακέτο των άμεσων εισπρακτικών μέτρων που θα στοχεύουν στην μείωση των δαπανών και στην αύξηση των εσόδων.
Ας μην βαυκαλίζονται κάποιοι με τον μύθο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της αύξησης των εσόδων. Όταν μόνο το χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 2010-Ιανουάριος 2011 και σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά περίπου 4 δις ευρώ, δηλαδή μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό 4 δις ευρώ, τότε «το πουλάκι ξέφυγε». Όσοι είχαν χρήματα τα οποία προέρχονταν από φοροδιαφυγή, βρήκαν την ευκαιρία τους πρώτους μήνες του 2010, όταν οι φήμες για χρεοκοπία δηλητηρίαζαν καθημερινά το σώμα της Ελληνικής Οικονομίας και ο πανικός αυξάνονταν, να μεταφέρουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό. Σε όλο το 2010 περίπου 28 δις ευρώ έφυγαν από το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα για το εξωτερικό. Αυτό είναι το...
πραγματικό γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Ταυτόχρονα η ύφεση και η ανεργία βαθαίνουν, αφού μόνο το δ’ τρίμηνο του 2010 κατεγράφη τιμή ρεκόρ για την ύφεση 6,6% του ΑΕΠ και η ανεργία έχει σπάσει το 14% και δυστυχώς συνεχίζει να αυξάνεται. Άρα αύξηση εσόδων σε σχέση με το 2010 δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό εξ’ άλλου έδειξαν τα πρώτα στοιχεία για τα έσοδα του α’ διμήνου. Στην καλύτερη περίπτωση να καταγραφεί στο τέλος του έτους ισοπαλία.
Πάμε λοιπόν στην περικοπή δαπανών. Οι αλλαγές στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα δώσουν περίπου 3 δις ευρώ, οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων πρέπει να μειωθούν κατά 8 δις ευρώ, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι επίκεινται νέες περικοπές επιδομάτων και νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Τέλος η κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων με την πρόφαση των εισοδηματικών κριτηρίων, προβλέπεται ότι θα συνεισφέρουν περίπου 4 δις ευρώ. Έχουμε λοιπόν ένα γενικό σύνολο περικοπών 15 δις ευρώ κατ’ ελάχιστο για το χρονικό διάστημα 2011-2015. Υπολείπονται άλλα 5-7 δις ευρώ που θα βρεθούν από την εφαρμογή της σχέσης «5 αποχωρήσεις 1 πρόσληψη» και τις μαζικές περικοπές επενδυτικών δαπανών και κατάργηση ΔΕΚΟ-Φορέων του Δημοσίου.
Αυτός σε γενικές γραμμές είναι ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει η Ελληνική Κοινωνία το χρονικό διάστημα 2011-2015, σε επίπεδο άμεσων εισπρακτικών μέτρων, προκειμένου να μηδενισθεί το Έλλειμμα.
Βέβαια θα γίνει η σχετική επικοινωνιακή προσπάθεια από τους γκαιμπελίσκους του Μαξίμου και του ΔΝΤ, ώστε να παρουσιασθούν αυτά τα μέτρα κλιμακωτά και ανά έτος στην Ελληνική Κοινωνία. Να ανακοινωθεί δηλαδή εφέτος μία μικρή περικοπή των επιδομάτων και οι στόχοι περικοπής των δαπανών των επόμενων ετών. Αλλά στην ουσία δεν αλλάζει τίποτε σπουδαίο. Ακόμα περισσότερη φτώχεια στην Ελλάδα προς δόξα του περιβόητου μνημονίου το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν ηγετική ομάδα μας έλεγαν ότι το έφεραν για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις (άραγε ποιοι μισθοί και συντάξεις, αυτοί που καθημερινά μειώνονται;).
Όσο για τις ιδιωτικοποιήσεις, εκεί δεν θα μείνει τίποτε όρθιο. Θα πουληθούν όλα και σε τιμή ευκαιρίας.
Που θα πουληθούν;
Σε ευρωπαϊκούς κολοσσούς που οι περισσότεροι είναι κρατικές εταιρείες (πχ Deutsche Telekom, Siemens, RWE κλπ).
Και προκύπτει το ερώτημα. Πώς μία κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με το μαχαίρι της χρεοκοπίας στο λαιμό, θα πετύχει τις καλύτερες τιμές;
Απλά δεν θα τις πετύχει και θα πουλήσει ίσως σε καθεστώς νομιμοφάνειας όσο-όσο.
Οι περισσότεροι έχουμε ζήσει τον εφιάλτη να πλησιάζει η ημερομηνία να πληρωθεί η δόση, ή το γραμμάτιο και να μην έχουμε μαζέψει το ποσό που χρειαζόμαστε. Πηγαίνουμε στον ενεχυροδανειστή το βραχιόλι της μητέρας και το δίνουμε για όσα μας λείπουν. Έτσι κάπως θα γίνει και με την περιουσία του Ελληνικού Λαού…
Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η μοίρα του λαού μας για όσο χρονικό διάστημα παραμένει στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση που ακολουθεί αυτή την πολιτική.
Πολιτικές επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, που μπορεί πρόσκαιρα να φέρουν δυσμενέστερα αποτελέσματα, αλλά μέσο-μακρό πρόθεσμα θα οδηγούσαν την πατρίδα μας σε οικονομική ανάκαμψη, ούτε που συζητιούνται από τον Γιώργο Παπανδρέου και την υπό αυτόν ηγετική ομάδα.
Άρα όσοι αποδέχονται τα ψευτοδιλήμματα των Γκαιμπελίσκων του Μαξίμου και του ΔΝΤ «οι ΚΚΕ-δες είναι παλαιολιθικοί, ο Σαμαράς άχρηστος κλπ», τώρα που ήρθε ο λογαριασμός πληρώστε τον και κάντε τον γαργάρα!
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2011/03/blog-post_4770.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου