Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Ο «ήχος» διέλυσε τα πάντα! (Ο θόρυβος είναι η εικόνα του «θηρίου»)

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

"Δώστε μου τους ήχους και πάρτε τους νόμους"
Πλάτων

Τί άλλαξε τόσο πολύ στη Γη, ώστε να αναστατώσει τη ζωή του ανθρώπου, τους τελευταίους αυτούς αιώνες; Οι μηχανές, θα μου πείτε και η καταστροφή του περιβάλλοντος που προκάλεσαν και προκαλούν. Δεν υπήρχαν τόσες μηχανές, τόσα εργοστάσια, τόσα αυτοκίνητα και λοιπά συγκοινωνιακά μέσα, τόσες οικιακές συσκευές τους προηγούμενους αιώνες.

Ακόμα και στα τελευταία χρόνια, όταν οι απλοί αγιογράφοι απέδιδαν τον θανάσιμο Εχθρό του ανθρωπίνου γένους, το Διάβολο ως αρχαίο δράκοντα που εκπέμπει καπνό και προκαλεί ανυπόφορο θόρυβο, δεν ήταν από κανένα σχεδόν κατανοητός ο συμβολισμός αυτός.

Γιατί είναι θανάσιμος εχθρός ο καπνός και ο θόρυβος; Απορούσε κανείς με τις εικόνες αυτές που υπήρχαν κυρίως στον πρόναο , εκεί όπου ήταν η θέση των κατηχουμένων και όχι στο εσωτερικό του κυρίως ναού, όπου ήταν η θέση των πιστών.

Έπρεπε να νιώσουμε τη διάλυση που επέφερε ο ήχος στις οικογένειές μας για να συνειδητοποιήσουμε, (ίσως πολλοί ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει) τη φθοροποιό επίδραση του ήχου στην οικογένεια ,τόσο στα ίδια τα μέλη της , όσο και στη συνοχή της οικογένειας!

Οι ρυθμοί που εισήλθαν με τον ρηχό, απερίσκεπτο και αστόχαστο Αμερικάνικο τρόπο ζωής στη χώρας μας, όπως και σε όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου είναι ρυθμοί που χρησιμοποιούνταν απ΄ τις πρωτόγονες φυλές μόνον σε ειδικές τελετές εξευμενισμού των δαιμονικών πνευμάτων και όχι στην ένταση με την οποία μας βομβαρδίζουν σήμερα παντού οι συσκευές αναπαραγωγής τους!

Όταν οι Γιαπωνέζοι επινόησαν τα τρανσίστορ με τα οποία αντικατέστησαν τις ηλεκτρικές λάμπες, κάποιος συγγραφέας είπε πως με τον ήχο εκδικήθηκαν τον κόσμο γιατί έχασαν τον πόλεμο! Το ίδιο είπε για τους ίδιους για τα μηχανάκια εξαιτίας του θορύβου που προκαλούν.

Ούτε οι μηχανές, λοιπόν, ούτε η καταστροφή του περιβάλλοντος, ούτε τίποτε άλλο είχε τόσο φοβερή επίδραση στη ζωή και στο χαρακτήρα του ανθρώπου όση έχει ο ήχος! Αφαιρέστε με τη φαντασία σας τους βλαβερούς ήχους απ΄ τη σύγχρονη επικίνδυνη για τον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά μεγαλούπολη και θα δείτε ότι τίποτε δεν άλλαξε και η ζωή ξαναγίνεται ανθρώπινη χωρίς αυτούς!

Σε ήσυχο κι ανθρώπινο περιβάλλον οι άνθρωποι μπορούν και χρησιμοποιούν το στοχασμό τους, προσέχουν, σκέφτονται, νιώθουν και δεν αφήνουν άλλους να αποφασίζουν γι’ αυτούς και για τις οικογένειές τους, όπως γίνεται τώρα, γιατί κανένας δεν έχει πια την ηρεμία να σκεφτεί.

Το ίδιο και όλοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, που σηκώνουν το σταυρό τους για τον εαυτό τους, για τους δικούς τους, για θέματα υγείας, ζωής και θανάτου. Όλοι αυτοί που οι θόρυβοι τους εμποδίζουν να αντιμετωπίσουν με όλες τους τις δυνάμεις τις δυσκολίες τους νιώθουν βαθιά περιφρόνηση, από ένα περιβάλλον που μοιάζει να υπάρχει μόνο για τον πλούτο και τη δύναμη χωρίς ηθικά όρια. Ο Θορώ έγραφε στα δοκίμιά του πριν 160 χρόνια πως οι κάτοικοι των πόλεων ήταν απελπισμένοι, που ζούσαν στις πόλεις εκείνης της εποχής! Είναι οι σημερινοί κάτοικοι των πόλεων στην Ελλάδα απελπισμένοι; Δεν το πιστεύω. Το αντίθετο συμβαίνει: όσο μεγαλώνει το σκοτάδι, τόσο η ελπίδα γίνεται πιο δυνατή! Όσο για μένα μου φτάνει η βεβαιότητα ότι η ζωή του ανθρώπου, το πιο πολύτιμο, είναι στα χέρια του Θεού! Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα!

http://moschoblog.blogspot.com/2011/04/blog-post_14.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου