Το Ενοποιημένο Σύστημα Επικοινωνιών Εθνικής Άμυνας (ΕΣΕΕΘΑ), είναι ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο με πιστώσεις του ΝΑΤΟ, που φθάνουν τα 8.655.000 ευρώ. Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος επικοινωνιών κρίνεται επιχειρησιακά απαραίτητος από το ΓΕΕΘΑ και λογικά αφού το έργο χρηματοδοτείται σχεδόν εξ΄ ολοκλήρου από τη Συμμαχία,όλα θα έπρεπε να κυλήσουν, γρήγορα και ομαλά. Στην Ελλάδα,αυτά όμως δεν ισχύουν. Η σκληρή μάχη που γίνεται μεταξύ εταιρειών και συμφερόντων ακόμη και ...για τις βίδες που χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, έχει οδηγήσει το πρόγραμμα στο “ψυγείο” και τον υπουργό ΄Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο σε άβολη θέση, με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να τον “κατηγορούν” ότι κάτι δεν πάει καλά.
Η υπόθεση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύκολα ένα απλό “ξεκαθάρισμα” λογαριασμών μεταξύ εταιρειών οι οποίες διεκδικούν το ίδιο πρόγραμμα. “Μπερδεύεται” όμως από ένα ενημερωτικό του ΓΕΕΘΑ,το περιεχόμενο του οποίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις που ελήφθησαν για το πρόγραμμα του ΕΣΕΕΘΑ.
Πως έχει η υπόθεση:
- Ο εκσυγχρονισμός του Ενοποιημένου Συστήματος Επικοινωνιών Εθνικής Άμυνας είχε προγραμματιστεί από το 2003 με βάση πρόγραμμα του ΝΑΤΟ (1997/5CM00712-0). Η Συμμαχία το χρηματοδοτεί με 8.655.000 ευρώ συν 1.3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη συντήρησή του.
- Στις 4 Αυγούστου 2008 προκηρύχθηκε η δημοπράτηση του έργου.
- Στις 20 Ιουλίου 2010,μετά από μεγάλη καθυστέρηση που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του ΝΑΤΟ,υποβλήθηκαν προσφορές από 32 εταιρείες
- Κι ενώ στις αρχές του χρόνου είχαν αξιολογηθεί οι τεχνικές προσφορές και απόμενε η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών, ο διεθνής διαγωνισμός ακυρώθηκε!
Η άποψη ότι οι “τεχνικές προδιαγραφές έπρεπε να επικαιροποιηθούν”, επικράτησε απ΄ όσους την υποστήριζαν και ανάμεσα σ΄ αυτούς ήταν και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γ. Γραμματίδης,όπως προκύπτει από επιστολή του προς τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2010. Ο κ.Γραμματίδης αφού ευχαριστεί θερμά “για την ευκαιρία που δώσατε στα μέλη του επιμελητηρίου μας να συζητήσουμε μαζί σας θέματα κοινού ενδιαφέροντος”, επισημαίνει:
“Σας θυμίζουμε το θέμα του διαγωνισμού “Υλοποίηση των Switching ,Control και Security υποσυστημάτων του Ενοποιημένου Συστήματος Επικοινωνίας Εθνικής Άμυνας (ΕΣΕΕΘΑ)”, για το οποίο κατανοήσατε την ανάγκη διακοπής του,ώστε να επικαιροποιηθούν οι προδιαγραφές που πρέπει να περιλαμβάνει”.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
Η επιστολή Γραμματίδη χαρακτηρίστηκε από άλλους ενδιαφερόμενους ως προσπάθεια “εξωθεσμικών παραγόντων” να ακυρώσουν το διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος τελικά "πάγωσε". Κι όπως αναφέραμε όλα αυτά θα αποτελούσαν μία συνηθισμένη σύγκρουση αντίθετων συμφερόντων στο χώρο των εξοπλισμών. Ωστόσο υπάρχει ενημερωτικό σημείωμα του ΓΕΕΘΑ, στο οποίο αναφέρονται τα εξής σημαντικά για την υπόθεση:
- “Οι απαιτήσεις-τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού καλύπτουν όλα τα είδη της σύγχρονης τεχνολογίας ανά το κόσμο ...”
- “Οι πιθανές αναφορές σε αλλαγή των προδιαγραφών ή και όρων δεν υφίστανται για τους παρακάτω λόγους:
- Η τελευταία επικαιροποίηση έγινε το 2007.
- Οι υφιστάμενες προδιαγραφές έχουν εγκριθεί από το ΝΑΤΟ.”
- “Υπάρχει σαφής όρος στην διακήρυξη για τη δυνατότητα που παρέχεται στην προϊσταμένη αρχή για τροποποίηση των προδιαγραφών και όρων στην περίπτωση που υπάρξει νεώτερη τεχνολογία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει νεώτερη τεχνολογία”.
- Αυτό το σημείο του εγγράφου του ΓΕΕΘΑ προσέξτε το:
“Οι υποδομές του ΟΤΕ που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και διασφάλιζαν θέματα εθνικής ασφάλειας ,βρίσκονται ως γνωστόν από 1/1/2009 υπό τον έλεγχο Γερμανικής εταιρείας .Επομένως επιβάλλεται η επιτάχυνση της υλοποίησης του έργου ,ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να βασίζονται σε ίδια μέσα”! Οι Γερμανοί δηλαδή ελέγχουν πλέον και δομές εθνικής ασφάλειας.
ΙΔΟΥ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ
Η συνέχεια του εγγράφου του ΓΕΕΘΑ , έχει ακόμη πιο κατηγορηματικά επιχειρήματα για άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών επισημαίνοντας ότι το αντίστοιχο έργο στη Τουρκία έχει προκηρυχθεί κι έχει χρηματοδοτηθεί πλήρως από το ΝΑΤΟ με 17.000.000 ευρώ. Και καταλήγει επί λέξει στο συμπέρασμα-εισήγηση:
“Είναι προφανές ότι υπάρχει αδήριτη εθνική ανάγκη να προχωρήσει ο διαγωνισμός που βρίσκεται στη φάση αποσφράγισης των οικονομικών προσφορών και κατακύρωσης του έργου στο μειοδότη”.
Κι όμως ο διαγωνισμός "παγώνει" και πάει προς ακύρωση. Μένει να μας εξηγήσουν το γιατί.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ ΚΑΙ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου