Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Οι Βερσαλλίες “γέννησαν” τον Χίτλερ

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ

Η Ιστορία αλλά και… η ζωή, μας έχουν διδάξει ότι τις περισσότερες φορές, το τέλος δεν είναι κάτι λιγότερο από την αρχή για το καινούριο. Στην περίπτωση της Συνθήκης των Βερσαλλιών, που υπεγράφη σαν σήμερα στις 28 Ιουνίου του 1919, βάζοντας σε… χαρτί τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το «ρεφρέν» ισχύει σχεδόν καθ’ ολοκληρία. Σε εκείνη τη Συνθήκη, «γεννήθηκε» ο ναζισμός, κομιστής του μηνύματος του οποίου υπήρξε ο Αδόλφος Χίτλερ.

Στις Βερσαλλίες, οι «Τρεις Μεγάλοι», ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Λόιντ Τζορτζ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζορζ Κλεμανσό και ο Αμερικανός Πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον, υποχρέωσαν την ηττημένη του Μεγάλου Πολέμου Γερμανία, να υπογράψει μια ταπεινωτική Συνθήκη. Μια Συνθήκη που αυτομάτως γέννησε στην ψυχή και το μυαλό κάθε Γερμανού, τον πόθο για μια μεγάλη ρεβάνς, από τους τότε νικητές, από εκείνους που έγραψαν την Ιστορία σύμφωνα με τη δική τους αφήγηση.

Χρειάστηκαν 16 χρόνια, μέχρι την 16η Μαρτίου του 1935, για να καταπατήσει στην πράξη τους όρους της Συνθήκης των Βερσαλλιών ο Αδόλφος Χίτλερ. Χωρίς οι Σύμμαχοι να βγάλουν… μιλιά, στο πλαίσιο της πολιτικής του κατευνασμού. Που φυσικά κάθε άλλο παρά αποθάρρυνε τους ναζί, από την απόφαση να αιματοκυλήσουν τον πλανήτη.

statesmen.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου