Ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» για την τριπλή συγχώνευση Εθνικής - Eurobank, αλλά και ΤΤ
Το μυστικό ραντεβού σε βίλα επιχειρηματία
Ο Γιώργος ως τώρα "έβλεπε" Εθνική - ΤΤ, τα δεδομένα όμως άλλαξαν. Η πρόσκληση Ταμβακάκη και πότε αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση
Το δείπνο, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, σε βίλα των βορείων προαστίων, δρομολόγησε σημαντικές εξελίξεις. Ο επιχειρηματίας, που καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς είχε στο πλευρό του τη σύζυγό του, ίσως πέτυχε να κλείσει το ραντεβού της χρονιάς, αν οι εξελίξεις βέβαια επιβεβαιώσουν το deal της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank.
Στο τραπέζι ήταν τρία ζευγάρια. Αυτό του οικοδεσπότη, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τη σύζυγό του Άντα και του μεγαλοεπιχειρηματία και βασικού μετόχου -πέρα των άλλων- της Eurobank, κ. Σπύρου Λάτση.
Το «μενού» της βραδιάς συμπεριελάμβανε... αναφορές για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, καθώς επίσης και για τις τάσεις που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την Ελλάδα. Το κυρίως «πιάτο», όμως, δεν μπορούσε να ήταν τίποτε άλλο από τις χρηματοπιστωτικές εξελίξεις, εντός των ελληνικών ορίων. Η συζήτηση δεν ήταν θεωρητική, αλλά είχε ουσία.
Σ' αυτήν, ο Γιώργος Παπανδρέου άναψε «πράσινο φως» για τη συνένωση Εθνικής - Eurobank. Ενός σχήματος, που θα προχωρούσε, μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Το γεγονός ότι την επόμενη μέρα ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο Μαξίμου τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολο Ταμβακάκη, μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο; Ήταν απλά μια σύμπτωση. Ένα είναι γεγονός. Αμέσως μετά τη συνομιλία Παπανδρέου - Ταμβακάκη, ο οποίος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παλαιότερα είχε την ευθύνη στρατηγικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης του ομίλου Λάτση στη διοίκηση, στη Γενεύη άρχισαν να βγαίνουν στο φως οι πληροφορίες για το επερχόμενο deal.
Γιατί τώρα
Το δείπνο στα βόρεια προάστια είχε τη σημασία του. Κι αυτό γιατί, η τρόικα πιέζει για συγχωνεύσεις, το ΤΤ βγαίνει στο «σφυρί», η διστακτικότητα που υπάρχει παρά την αναγκαιότητα για deal, από την πλευρά των διοικητών των τραπεζών είναι δεδομένη. Και επιπλέον, έχει σημασία, γιατί ο πρωθυπουργός που είχε αποκλείσει κατηγορηματικά το επιχειρούμενο τότε deal, μεταξύ της Πειραιώς και του ΤΤ, δεν εξέφρασε απλώς την επιθυμία, αλλά έδωσε και τη γραμμή της συνένωσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την Εθνική Τράπεζα.
Για ένα γάμο που θα δημιουργούσε έναν πανίσχυρο κρατικό βραχίονα. Παρ' όλα όσα έχουν ακουστεί ως τώρα, σενάρια κ.λ.π., υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη γνώριζαν ότι οι εξελίξεις που δρομολογούνται οδηγούν ακριβώς σ' αυτή τη συνένωση Εθνικής - Ταχυδρομικού. Η αποκάλυψη των σκέψεων και των οδηγιών του πρωθυπουργού έχει επισημανθεί μέσα απο τα δημοσιεύματα της «DEAL», η οποία πιστεύει ότι πάντα είναι καλά πληροφορημένη, για τις τραπεζικές εξελίξεις.
Οι συνθήκες
Όλα αυτά, όμως, άλλαξαν όπως φαίνεται στο δείπνο στη βίλα των βορείων προαστίων. Λες και ήρθε το «πλήρωμα του χρόνου» να επιβεβαιωθεί η εμπιστευτική έκθεση μεγάλης ξένης τράπεζας στην Ελλάδα -22 Μαΐου 2009- που έβλεπε ως «θέμα χρόνου» την επίτευξη συμφωνίας Eurobank - Εθνικής. Σήμερα, οι συνθήκες κρίνονται απ' όλους ώριμες, για να ξεκινήσει ο νέος κύκλος συγκέντρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Η αυλαία θα ανοίξει, εάν όλα κυλήσουν ομαλά με μια «τριπλή» συγχώνευση: Εθνικής - Eurobank - Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου. Ως γνωστόν, αυτή τη στιγμή, οι δύο πρώτες ελέγχουν από κοινού το περίπου 12% του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ (απο 6% η κάθε μία). Από τη στιγμή, που το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, πουλώντας το ΤΤ, η «ευκαιρία» για τον Λάτση και την Εθνική Τράπεζα είναι «μπροστά».
Μετά τον Ιούλιο τα σπουδαία
Πότε θα αρχίσει η υλοποίηση του σχεδιασμού της συνένωσης μεταξύ Eurobank - Εθνικής, αλλά και ΤΤ; Παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα επίπεδα, μπορεί να αρχίσουν τώρα ορισμένες διαβουλεύσεις, θα αργήσει κάπως το «νερό να μπεί στο αυλάκι», γιατί μεσολαβεί μια ανελαστική υποχρέωση. Το δεύτερο, μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, πανευρωπαϊκό stress-test στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών σ' αυτή τη φάση έχουν στραμμένο, σχεδόν αποκλειστικά, το ενδιαφέρον τους προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς αποτελεί το μεγάλο τους στοίχημα. Αν περάσουν τις εξετάσεις, όλα καλά. Σε αντίθετη περίπτωση, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι εκεί και περιμένει... Κι επειδή κανένας τραπεζίτης δεν θέλει να κάνει «συνεταίρο» του στη διοίκηση και στο μάνατζμεντ τον εκπρόσωπο της τρόικας, το stress-test αποτελεί τώρα τη μητέρα των μαχών. Οπότε, όλα θα αρχίσουν μετά το τέλος Ιουλίου.
Ακολουθεί η Alpha
Η αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ Bank
Στο δρόμο της Εθνικής, της Πειραιώς και της Marfin, που προχώρησαν ήδη σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, βρίσκεται ήδη η ΑΤΕ Bank, ενώ το δρόμο προς την ΑΜΚ παίρνει και η Alpha Bank στη γενική συνέλευση των μετόχων, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου.
Η Αγροτική Τράπεζα προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με σκοπό την άντληση συνολικού κεφαλαίου μέχρι 1.258,5 εκατ. ευρώ, ώστε να θωρακιστεί με ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων, μέσω της αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών, που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο.
Η περίοδος άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης, ξεκινά σήμερα Παρασκευή 10 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 24 Ιουνίου. Τρεις μέρες νωρίτερα στη γενική συνέλευση της Alpha Bank αναμένεται να δοθεί η εξουσιοδότηση, για την υλοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, εντός 12 μηνών. Η αύξηση με την καταβολή μετρητών, μπορεί να φτάσει τα 2,5 δισ., ενώ μέσω του ομολογιακού δανείου μπορεί να αντληθεί ποσό μέχρι και 350 εκατ. ευρώ.
Οι κινήσεις των άλλων «μεγάλων»
Ενδυναμώνεται η Πειραιώς
Ξένους «βλέπει» η Alpha Bank
Αν όντως, η Εθνική συνασπιστεί με τη Eurobank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τότε τι ζωτικός χώρος απομένει γαι τους υπόλοιπους βασικούς παίκτες της αγοράς; Μάλλον ελάχιστος, θα έλεγε κανείς, εκτός εάν κάνουν κινήσεις, που θα ανατρέψουν τα δεδομένα. Ήδη, η Πειραιώς ενδυναμώθηκε με την παρουσία τσέχικων και ρωσικών κεφαλαίων στο μετοχολόγιό της. Κεφαλαίων που έχουν κρίνει ρίζες, αφού ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος που έχει το 4,6% της Πειραιώς είναι παράλληλα και μέλος της διοίκησης του τσέχικου fund, που ελέγχει το 5,4% της ελληνικής τράπεζας.
Και οι δύο έχουν το 10% της τράπεζας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αύξησαν κι άλλο το ποσοστό τους, φτάνοντας στο 12%. Παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιο της ίδιας τράπεζας έχει ένα κρατικό fund από το Άμπου Ντάμπι. Στην Alpha Bank, ο προσανατολισμός δείχνει τη διάθεση για ξένα κεφάλαια περισσότερο, παρά για ελληνικά. Στην τράπεζα, ήδη έχει ποσοστό το fund από το Ντουμπάι, αλλά στο εγγύς μέλλον δεν αποκλείεται κάποια στρατηγική ή και μετοχική συνεργασία με μεγάλη τράπεζα του εξωτερικού. Κατά το παρελθόν, για την περίπτωσή της, ενδιαφέρον είχαν επιδείξει η γαλλική BNP Paribas και η ιταλική Unicredito.
Ποια θα είναι επόμενη μέρα για την Εμπορική είναι ένα ζητούμενο. Αν η Gredit Agricole θα «μείνει Ελλάδα» ή θα αποεπενδύσει ολοκληρωτικά -πέρα από το κλείσιμο καταστημάτων- από τη χώρα μας και θα ανοίξει το δρόμο σε μια άλλη τράπεζα να την απορροφήσει. Οι Γάλλοι πραγματοποιούν την τελευταία αντεπίθεσή τους, αλλά δεν καταφέρνουν προς το παρόν να «πείσουν» την αγορά, οπότε όλα είναι ανοιχτά.
Κωδικός μείωσης εξόδων
Απολύσεις και λουκέτα για το συμμάζεμα
Μείωση του λειτουργικού τους κόστους κατά 5% «πέτυχαν» οι τράπεζες ως και το πρώτο τρίμηνο του 2011, όπως δείχνει η αποκωδικοποίηση των επίσημων στοιχείων. Μείωσαν ακόμα το προσωπικό τους κατά 2.300 άτομα. Μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Προχώρησαν σε κλείσιμο και συγχωνεύσεις καταστημάτων.
Μετεγκατάσταση σε κτίρια φθηνότερου κόστους, επαναδιαπραγμάτευση ενοικίων και προμηθειών. Μείωσαν δραστικά τις δαπάνες για την προώθηση προϊόντων και περικοπές στα έξοδα, που συνδέονται με την παραγωγή και ανάπτυξη τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών και σε εσωτερική αναδιάρθρωση.
Έκαναν μειώσεις μισθών, οι οποίες όμως αφορούν ως τώρα μόνο υψηλόβαθμα στελέχη, από βαθμίδα γενικού διευθυντή και άνω, καθώς και τις αμοιβές στελεχών των θυγατρικών του εξωτερικού. Στη χρήση 2010, τα λειτουργικά έξοδα των τραπεζών μειώθηκαν στα 5,91 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες προσωπικού έπεσαν κατά 133 εκατ. ευρώ (3,7%) στα 3,47 δισ. Η ίδια εικόνα συνεχίζεται και το πρώτο τρίμηνο του 2011.
Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε «λουκέτα» στις θυγατρικές του εξωτερικού, ενώ οι περισσότερες θα κλείσουν γύρω στα 10 καταστήματα στην Ελλάδα.
Εθνική
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο, οι αποχωρήσεις έχουν ξεπεράσει τις 200. Η τράπεζα μείωσε το κόστος λειτουργίας κατά 7% στα 1,54 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες για το προσωπικό περιορίστηκαν κατά 8% στο 1,07 δισ. ευρώ.
Η Εθνική αναμένεται να συγχωνεύσει περίπου 10 καταστήματα, ενώ προχωρά και σε μαζική επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων των καταστημάτων.
Eurobank
Η Eurobank μείωσε πέρυσι τα λειτουργικά της έξοδα στην Ελλάδα κατά 4,3% στα 829 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδα ομίλου η μείωση κινήθηκε στο 3%. Η τράπεζα υλοποιεί από το 2009 τριετές πρόγραμμα για τη μείωση των λειτουργικών. Η τράπεζα υλοποιεί από το 2009 τριετές πρόγραμμα για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, το οποίο θα ολοκληρωθεί φέτος, με στόχο η μείωση των λειτουργικών δαπανών να φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 12%, σε σχέση με το 2008.
Alpha
Η Alpha είχε μείωση κατά 4,5% του λειτουργικού της κόστους σε ετήσια βάση και κατά 6,7% των δαπανών προσωπικού, ενώ υποχώρηση κατά 3% είχαν σε ετήσια βάση οι λειτουργικές δαπάνες προσωπικού. Στο τρίμηνο, η Εμπορική πέτυχε μείωση δαπανών προσωπικού κατά 9% σε ετήσια βάση, λόγω της μείωσης του αριθμού του προσωπικού, με το σύνολο των λειτουργικών εξόδων να υποχωρεί κατά 6%.
Αγροτική
Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Αγροτικής επέτρεψε τη μείωση των δαπανών κατά 9,3% σε ετήσια βάση, ενώ κατά 9,5% υποχώρησαν οι δαπάνες προσωπικού. Από την ΑΤΕ αποχώρησαν περίπου 500 εργαζόμενοι, λόγω συνταξιοδότησης μέχρι τέλος του 2010, ενώ θα αποχωρήσουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα εξυγίανσης μέχρι το 2013, πάνω από 1.000.
Πειραιώς
Η Πειραιώς μείωσε το προσωπικό της κατά 160 εργαζόμενους, μέσω του προγράμματος «sabbatical», που διασφαλίζει θέσεις εργασίας, αλλά και ασφαλιστικές εισφορές. Οι λειτουργικες της δαπάνες υποχώρησαν κατά 3%, όπως και οι δαπάνες προσωπικού.
dealnews.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου