Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Πώς εξ ενός ανθρώπου, του Αδάμ, εισήλθε η αμαρτία σε όλη την ανθρώπινη φύση;


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Εκείνοι που δυσκολεύονται να εννοήσουν τα γραφόμενα της Αγίας Γραφής είναι ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία τους από τη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική ζωή στην Ελλάδα. Θα δουν ότι η Αγία Γραφή είναι η ιστορία της ψυχής του ανθρώπου. Η Αγία Γραφή, λοιπόν, λέει πως εξ ενός ανθρώπου, του Αδάμ, εισήλθε η αμαρτία σε όλη την ανθρώπινη φύση, όπως όταν αρρωσταίνει η ρίζα και όλο το φυτό σαπίζει.

Από την εμπειρία, ευγενικέ αναγνώστη, δες πως νιώθεις σαν να μην είσαι άξιος να ζεις, σαν να μην αξίζεις την τροφή που τρως, σαν να ζεις σε βάρος της κυβέρνησης και του Κεφαλαίου, που την υποστηρίζει, επειδή ένας μόνον άνθρωπος, ισχυρίσθηκε σε όλο τον κόσμο, ότι οι Έλληνες είναι ψεύτες, κλέφτες, τεμπέληδες, αναξιόπιστοι, άνθρωποι με άλλα λόγια, που δεν αξίζει να ζουν.

Πού, πότε, σε ποιο άλλο μέρος της γης συνέβη αυτό, να πρέπει να αποδείξεις σε ένα πρόσωπο, ότι είσαι άξιος να ζεις; Ούτε επί γενάρχη Αβραάμ δεν συνέβη αυτό, ούτε επί της Ασιατικής Απολυταρχίας, όταν ο δύστυχος κόσμος στα βάθη της Ασίας ήταν χωρισμένος σε 37 κάστες και στους παρίες που ήταν κάτω από όλες τις κάστες!

Έτσι είναι η φύση των πραγμάτων: η αρρώστια κολλάει, δεν κολλάει η υγεία.
Πρέπει να ρθεί, ίσως αργήσει να ρθεί αλλά θαρθεί ένας αληθινός άνθρωπος, να ανεβάσει την αξία της ανθρώπινης φύσης, γιατί η ανθρώπινη φύση είναι μία κι όποιος μετέχει σ΄ αυτήν μετέχει στο μεγαλύτερο αξίωμα της γης. Είναι μέγιστο προνόμιο, ευγενικέ αναγνώστη, το προνόμιο της ανθρώπινης μορφής!

Σε μας όμως τους πιστούς στο Χριστό, ο άνθρωπος αυτός δεν ήρθε απλώς, ως ένας επισκέπτης,αλλά είναι αιωνίως παρών, όπως ο Ίδιος είπε, θα είμαι μαζί σας μέχρι της συντελείας του αιώνος. Ας μην ψάχνουμε αλλού κι ας μην περιμένουμε από τους άρχοντες.

Μην έχετε εμπιστοσύνη στους άρχοντες, λέει η Αγία Γραφή, προφητεύοντας την έλευση του Σωτήρος, ο Οποίος θεράπευσε την ανθρώπινη φύση και έγινε το μοναδικό πρότυπο της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της χαράς εν πνεύματι αγίω, για τους ανθρώπους που πιστεύουν σ΄ Αυτόν και Τον αγαπούν με την υπερέχουσα την πρωταρχική αγάπη!

http://moschoblog.blogspot.com/2011/08/blog-post_21.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου