Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Εκείνος που αποφασίζει για την τύχη μας

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ

Στην επιστήμη της πολιτικής επικοινωνίας, η ψυχολογική προσέγγιση του υποκειμένου που μας ενδιαφέρει, ξεκινά πολλές από το παρουσιαστικό του. Το πρόσωπο δεν είναι απλώς ο καθρέπτης της ψυχής μας. Εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τυχόν συμπλεγματικές παρορμήσεις, ενίοτε καλά κρυμμένες πίσω από τον μεγαλο-ιδεατισμό ενός «εγώ» που δεν εισέπραξε στη διαδρομή της ζωής που προηγήθηκε, τα χειροκροτήματα που θα περίμενε.

Βλέποντας λοιπόν τον εικονιζόμενο μεσήλικα, με το προσεκτικά συντηρημένο μουστάκι, τα μάλλον αδιάφορα γυαλιά, και το βλέμμα που αποκαλύπτει κρυμμένα «αλάθητα» και σοφιστείες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, δεν μπορείς να μην απορείς που ο συγκεκριμένος άνθρωπος καθορίζει τις τύχες των οικονομιών του πλανήτη.

Πρόκειται για τον Ντέιβιντ Μπιρς επιχειρησιακό «εγκέφαλο» του Οίκου Αξιολόγησης Standard & Poor’s, από τα πονήματα του οποίου οι αγορές αποφασίζουν ποιο θα είναι το επόμενο θύμα τους. Και οι εθνικές οικονομίες δυσκολεύονται να χαράξουν μια ξεκάθαρη στρατηγική ανάπτυξης, επειδή οι Οίκοι Αξιολόγησης έχουν άλλες… ορέξεις.

Πρόκειται φυσικά για τους ίδιους Οίκους που το 2008 δεν έλεγαν κουβέντα για την επικείμενη κατάρρευση της Lehman Brothers. Η απλή εξήγηση είναι ότι οι εκτιμήσεις τους ήταν λανθασμένες. Η πιο «ψαγμένη» λέει ότι ουσιαστικά δημιούργησαν οι ίδιοι την κρίση, αφού επί σειρά μηνών, αν όχι ετών, ενθάρρυναν τις αγορές να επενδύσουν σε «τοξικά» παράγωγα. Άρα, κέρδισαν χρήματα, την ώρα που η Ρώμη φλεγόταν.

Όταν ο κ. Μπιρς ρωτήθηκε για τον «σκοτεινό» ρόλο των Οίκων Αξιολόγησης, είπε αυτό που θα περιμέναμε όλοι να ακούσουμε: «Εμείς λέμε απλώς την άποψή μας. Οι αγορές δεν είναι υποχρεωμένες να την ακούσουν». Η αλήθεια φυσικά είναι μισή, καθώς οι αγορές έχουν… εκπαιδευθεί πλέον να σχεδιάζουν και να πορεύονται με βάση όσα λένε οι Οίκοι Αξιολόγησης.

Η εικόνα ωστόσο, μιλάει από μόνη της. Για να διαλύουμε τους μύθους, και να καταλαβαίνουμε πλήρως… που έχουμε μπλέξει.

statesmen.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου