Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Νικώντας την αναπηρία με έναν… αετό

Αθλητές και εθελοντές από όλο τον κόσμο διδάσκουν σε άτομα με κινητικές αναπηρίες να «απογειώνονται»

Άτομα με κινητικά προβλήματα εκπαιδεύονται στη χρήση
του αετού από εθελοντές. «Ανυπομονώ να το δοκιμάσω
και στο νερό», λέει ο εικονιζόμενος κ. Αλέξανδρος
Σερέτος (αριστερά)

«Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Έχει τη δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους όσο τίποτα άλλο. Μιλά στους νέους σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν. Ο αθλητισμός μπορεί να φέρει την ελπίδα εκεί, όπου κάποτε υπήρχε μόνο η απόγνωση. Γελά μπροστά σε κάθε τύπο διάκρισης». Τα παραπάνω διάσημα λόγια του Νέλσον Μαντέλα ενέπνευσαν ανθρώπους από όλο τον κόσμο να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση των διακρίσεων με όπλο… τον αετό.

Το "powerkite" επιτρέπει στους αθλητές να απολαμβάνουν
την ταχύτητα καθισμένοι σε τρίτροχο αμαξίδιο

Χρησιμοποιώντας τα πρωτότυπα αθλήματα που αξιοποιούν τον άνεμο μέσω ειδικού αετού, δηλαδή το «kiteboard» στο νερό (γνωστό και ως kitesurfing), το «snowkite» στο χιόνι και το «powerkite» στο χώμα ή στην άμμο, εκπαιδευτές και εθελοντές από όλο τον κόσμο φιλοδοξούν να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά, ρίχνοντας τους φραγμούς που δημιουργούν οι αναπηρίες.

Το ελληνικό κοινό έχει έρθει σε επαφή με το "kiteboard",
γνωστό και ως "kitesurfing"

«Όλοι μπορούν»

Κοιτώντας τις φωτογραφίες αθλητών σε εντυπωσιακά στιγμιότυπα από την εκτέλεση αλμάτων που κόβουν την ανάσα πάνω στο χιόνι ή στα κύματα, δύσκολα θα πεισθεί κανείς ότι ένα άτομο με κινητικά προβλήματα μπορεί να δοκιμάσει το ριψοκίνδυνο αυτό σπορ. «Κι όμως, όλα τα άτομα με αναπηρία μπορούν να διαπρέψουν σε αθλήματα τύπου "kite", απλώς δεν το ξέρουν» αντιτείνει η εκπρόσωπος του ιδρύματος «Globalkiter Foundation» στην Ελλάδα, κυρία Σαντρίν Βέρνερ.

Ο εν λόγω φιλανθρωπικός οργανισμός έχει ως στόχο να διδάξει σε άτομα με κινητική αναπηρία από όλο τον κόσμο τα αθλήματα που χρησιμοποιούν αετό, μέσα από ένα διεθνές δίκτυο εθελοντών και εκπαιδευτών που απλώνεται από το Βέλγιο ως την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Όπως τονίζει η κυρία Βένερ ο αετός επιτρέπει στον αθλητή με αναπηρία πλήρη αυτονομία, χωρίς να χρειάζεται συνοδό ή οποιαδήποτε μορφή βοήθειας. «Είναι κοινή παρανόηση ότι ο χειρισμός του αετού απαιτεί μεγάλη μυϊκή δύναμη. Κι όμως, δεν χρειάζεται δύναμη αλλά σωστή τεχνική. Καθώς ένας γάντζος δένει το σώμα του αθλητή στη μπάρα, το κυριότερο βάρος δίνεται στη μέση και επιμερίζεται σε όλο το σώμα. Με τα χέρια χειριζόμαστε τη μπάρα για να κατευθύνουμε τον αετό αξιοποιώντας τον άνεμο», εξηγεί η κυρία Βέρνερ.

Το "snowkite" μοιάζει με το snowboard αλλά χρησιμοποιεί
τη δύναμη του αέρα για να "απογειώσει" τον αθλητή

Στο νερό, στο χιόνι, στο χώμα

Οι λουόμενοι στις ελληνικές παραλίες έχουν έρθει σε επαφή με το «kiteboard», στο οποίο επιδίδονται συνήθως πρώην αθλητές του windsurf εκτελώντας ριψοκίνδυνα άλματα στα κύματα. Για να το απολαύσουν εξίσου τα άτομα με κινητικά προβλήματα, έχουν σχεδιαστεί ειδικά καταμαράν - μοιάζουν με θαλάσσια καρεκλάκια και επιτρέπουν στον αθλητή να γλιστρά με ασφάλεια στο νερό.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν άλλες δύο κατηγορίες αθλημάτων τύπου «kite», με τις οποίες το ελληνικό κοινό δεν έχει έρθει ακόμα σε επαφή. Το «powerkite» γίνεται στο χώμα ή στην άμμο και απαιτεί μεγάλες επίπεδες εκτάσεις, όπως οι πλατιές παραλίες της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες στις περιόδους άμπωτης μετατρέπονται σε μία τεράστια… πίστα για τους λάτρεις της αδρεναλίνης.

Για τα άτομα με αναπηρία έχει σχεδιαστεί ειδικό αμαξίδιο με τρεις ρόδες που επιτρέπει στον αθλητή να απολαύσει την ταχύτητα καθιστός.

Από την άλλη, το «snowkite» θυμίζει το snowboard, καθώς απαιτεί κι αυτό σανίδα που κυλά στο χιόνι. Έχει, όμως, ένα κρυφό πλεονέκτημα: με ελάχιστο άνεμο μπορεί κανείς να κάνει «snowkite» σε επίπεδη χιονισμένη έκταση ή ακόμα και σε ανοδική πορεία στο βουνό!

Με λίγο άνεμο το "snowkite" μπορεί να γίνει σε επίπεδο έδαφος
ή ακόμα και σε ανοδική πορεία.

Ενθουσιασμός και ασφάλεια


Ο 29χρονος κ. Αλέξανδρος Σερέτος είχε την πρώτη του εμπειρία στη χρήση αετού τον περασμένο Ιούλιο. «Στο πρώτο μάθημα διδαχθήκαμε πώς να χειριζόμαστε τον αετό, ενώ βρισκόμασταν στην άμμο καθισμένοι στα αναπηρικά αμαξίδια μας. Σε επόμενο στάδιο ανυπομονώ να το δοκιμάσω και στο νερό, να ζήσω την εμπειρία σε όλο της το μεγαλείο. Το άθλημα με γοήτευσε και τα προβλήματα κίνησης που αντιμετωπίζω δεν στάθηκαν εμπόδιο. Είναι μια μοναδική εμπειρία που προσφέρει διασκέδαση με ασφάλεια», λέει .
«Ο ενθουσιασμός των αθλητών με κινητικά προβλήματα με συγκίνησε, καθώς ξεπερνούσε την όρεξη που δείχνουν συνήθως οι "νεοφώτιστοι". Είναι σημαντικό ο εκπαιδευτής να σταθεί με υπομονή και σεβασμό δίπλα στον εκπαιδευόμενο και μαζί να καθορίσουν με λεπτομέρεια τις ανάγκες του και να ρυθμίσουν ανάλογα τα εξαρτήματα του αετού. Άλλος έχει δύναμη στον κορμό, άλλος στα χέρια, ενώ υπάρχουν άνθρωποι με πάσχουν από αναπηρία στο δεξί ή στο αριστερό τμήμα του σώματος. Όλοι μπορούν να αθληθούν με ασφάλεια, αρκεί να μοιραστούν με τον εκπαιδευτή τις προσωπικές τους ανάγκες», τονίζει ο κ. Στέφανος Αβερκίου, εκπαιδευτής του «kiteboard»

http://trelogiannis.blogspot.com/2011/08/blog-post_6096.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου