Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

O Αμερικανός φίλος

Από τον Χάρη Μπότσαρη

O παράξενος και βραχύσωμος άνθρωπος εργαζόταν για χρόνια σε διμερείς και πολυμερείς (ότι κι αν σημαίνει αυτό) Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς και για την «υλοποίηση έργων και προγραμμάτων τομέα» (αυτό φαίνεται πιο κατανοητό).

Ο «Αμερικανός Φίλος» σχεδίαζε το έργο και «την αξιολόγηση της διακυβέρνησης και της δημοκρατίας» σε διάφορες χώρες και τα τελευταία 6 χρόνια διέμενε στο Πακιστάν ως επικεφαλής της εταιρείας “J.E. Austin Associates, Inc.” (JAA), για το πρόγραμμα «Πρωτοβουλία Στρατηγικής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας του Πακιστάν» (αν μ’ εννοείς).

Ο 63χρονος Δρ. Γουόρεν Γουαϊνστάϊν (Warren Weinstein) έχει διδακτορικό στο Διεθνές Δίκαιο και στα Οικονομικά, Masters Διεθνών Σχέσεων, Πιστοποιητικό Αφρικανικών Υποθέσεων από το Columbia University, είναι Fulbright Scholar (Ελεύθερο Πανεπιστήμο Βρυξελλών) και μιλά άπταιστα 6 γλώσσες (προσόντα που διαθέτουν τα στελέχη της CIA).

Ο Αμερικανός με το «κραγμένο» αυτό εβραϊκό επίθετο είχε για έδρα το Ισλαμαμπάντ αλλά διέθετε και μια κατοικία στη Λαχώρη, όπου τον φρουρούσαν νυχθημερόν 5 πάνοπλοι άνδρες που προέρχονταν από τις πιο εκπαιδευμένες μονάδες του πακιστανικού στρατού.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 13 Αυγούστου 8 άνδρες με βαρύ οπλισμό κατάφεραν να ξεγελάσουν τη φρουρά του σπιτιού (πρόσφεραν φαγητό σύμφωνα με το έθιμο του Ραμαζανιού) και απήγαγαν τον Γουαϊνστάϊν.

Η αστυνομία της Λαχώρης ερευνά την υπόθεση αλλά δήλωσε ότι «δεν είχε την παραμικρή ιδέα για την παρουσία του Αμερικανού στην πόλη», ενώ από την ιστοσελίδα της εταιρείας JAA αφαιρέθηκαν αμέσως όλα τα στοιχεία της βιογραφίας του Γουόρεν Γουαϊνστάϊν.

Εταιρείες όπως η “J.E. Austin Associates, Inc.” είναι γνωστές για τη δράση τους (η διαβόητη πράκτορας της CIA, Βάλερι Πλέϊμ, «εργαζόταν» στην εταιρεία “Bruster Jennings & Associates”) και φυσικά έχει για έδρα τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ (όπου βρίσκεται και το αρχηγείο της “Company”).

Ο ιδρυτής της εταιρείας, Τζέϊμς Όστιν, θεωρείται «γκουρού» του Harvard Business School για τις αναπτυσσόμενες χώρες (η Σχολή αυτή έχει την ιστορία της με τις μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ όπως και το Harvard Kennedy School of Government), ενώ η «Πρωτοβουλία Στρατηγικής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας του Πακιστάν» λειτουργεί στο πλαίσιο της USAID και χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση ΗΠΑ.

Ο Γουόρεν Γουαϊνστάϊν «κινείτο» στις ευαίσθητες περιοχές των συνόρων Πακιστάν-Αφγανιστάν-Ιράν φορώντας παραδοσιακά πακιστανικά ρούχα και πραγματοποιούσε τις «επαφές» του μιλώντας στη γλώσσα Urdu.

Είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι είχε ιδιωτική φρουρά αφού επίσημα εργαζόταν σε κυβερνητικό πρόγραμμα των ΗΠΑ και μάλιστα σε μια χώρα σαν το Πακιστάν με τις δολοφονίες Αμερικανών (Ντάνιελ Περλ) και τις απαγωγές, σε μια περίοδο εξαιρετικά τεταμένων σχέσεων του Ισλαμαμπάντ με την Ουάσινγκτον λόγω της επιδρομής για τη «δολοφονία του Μπιν Λάντεν» ερήμην των πακιστανικών υπηρεσιών, αλλά και της υπόθεσης Ρέϊμοντ Ντέϊβις.

Ο Ντέϊβις ήταν ο «εργολάβος» της CIA που σκότωσε δύο Πακιστανούς τον Ιανουάριο 2011 και απελευθερώθηκε για να επιστρέψει στις ΗΠΑ αφού η αμερικανική κυβέρνηση πλήρωσε 2 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των νεκρών.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ΗΠΑ εξέδοσε νέα ταξιδιωτική οδηγία για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί στο Πακιστάν, αλλά αυτό δεν πτοεί τους «ειδικούς» σαν τον Γουαϊνστάϊν που «κινούνται» σε περιοχές της Αλ Κάϊντα και των Ταλιμπάν όπως το Πουντζάπ και το Μπαλουχιστάν.

Η κάλυψη του Γουόρεν Γουαϊνστάϊν, ο τρόπος της διείσδυσής του σε μια χώρα με έντονο αντιαμερικανισμό και η ηλικία του παραπέμπουν σε «σταθμάρχη» της περιοχής και είναι πολύ πιθανόν να υπήρξε συνεργασία ανάμεσα στους απαγωγείς του και σε κάποιον άνδρα της προσωπικής του φρουράς.

Το Πακιστάν των 167 εκατομμυρίων κατοίκων είναι πυρηνική δύναμη και αποτελεί εδώ και δεκαετίες χώρα «κρίσιμου ενδιαφέροντος» για τις ΗΠΑ, ενώ περιοχές του Πουντζάπ και του Μπαλουχιστάν βομβαρδίζονται συνεχώς από μη επανδρωμένα αεροπλάνα (CIA) για την εξόντωση επιλεγμένων στόχων.

http://www.kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=7182

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου