Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Είναι άραγε ο ήλιος φωτεινότερος από την Πρόνοια του Θεού;

Άραγε θα μπορούσε να υπάρξει ποιο ανόητη σκέψη από αυτήν που υποστηρίζουν μερικοί ότι στην τόση αρμονία και τάξη που υπάρχει στη φύση εμείς στερούμαστε την πρόνοια του Θεού; Γιατί όποιος υποστηρίζει ότι ο ήλιος είναι σκοτεινός και ψυχρός αποδεικνύει με τον ισχυρισμό του αυτό πόσο ανόητος είναι έτσι και αυτός που αμφισβητεί την πρόνοια του θεού φανερώνει ότι είναι πολύ περισσότερο ανόητος.Δεν είναι ο ήλιος τόσο φωτεινός, όσο σαφής είναι η Πρόνοια του Θεού. Και όμως τολμούν μερικοί να υποστηρίξουν ότι οι δαίμονες διοικούν τις υποθέσεις μας. Τι να σε κάνω που έχεις φιλάνθρωπο Κύριο ο οποίος προτιμάει να βλασφημείται από σένα με τα λόγια αυτά, παρά να αναθέσει στους δαίμονες τις υποθέσεις σου και να σε πείσει έτσι πάνω στα πράγματα πως διοικούν οι δαίμονες. Τότε θα μάθαινες καλά την κακία τους, θα είχες προσωπική εμπειρία γι΄αυτό.

Άρα γενοιτἀν τι μανικώτερον και αναισθητότερον των εν ευταξία τοσαύτη λεγόντων αποστερείσθαι της του Θεού προνοίας ημάς? ΄Ωσπερ γάρ ει τις φιλονεικοίη τόν ήλιον είναι ζοφερόν και ψυχρόν, εσχάτης παραφροσύνης εκφέρει δείγμα τή ψήφω. Ούτως εί τις αμφιβάλλοι περί της του Θεού προνοίας, πολλώ μάλλον μανίας εγκλήμασιν έστιν υπευθυνος. Ουχ ούτως ο ήλιος φανός, ως η του Θεού προνοία σαφής. Αλλ΄όμως τολμώσι τίνες λέγειν, ότι οι δαίμονες τα καθ ἠμας διοικούσι.
Τι πάθω? Φιλάνθρωπον έχεις Δεσποτην. Αιρείται μάλλον βλασφημείσθαι υπό σού διά των ρημάτων τούτων, ή τοις δαίμοσιν επιτρέψας τά σά πείσαι σε δια των πραγμάτων πως δαίμονες διοικούσι. Τότε γάρ άν έγνως καλώς την εκείνων πονηρίαν διά της πείρας αυτής.

(Προς τους λέγοντας ότι οι δαίμονες διοικούσι, ΕΠΕ 31,56)

http://sandemetriobo.blogspot.com/2011/09/blog-post_27.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου