Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Η αστεία περίπτωση της Ευρωζώνης.

Όπως πληροφορηθήκαμε πριν από λίγες ημέρες, η ΕΚΤ έδωσε συνολικά μισό τρισεκατομμύριο ευρώ δάνειο σε ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, με επιτόκιο μόλις 1% για τρία χρόνια!!!, προκειμένου λέει να πέσει ζεστό χρήμα στην ευρωπαϊκή αγορά και να αρχίσει η αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Και οι ευρωπαϊκές τράπεζες τι έκαναν; Δεν έριξαν ούτε ένα ευρώ επί της ουσίας στην αγορά. Τα μισά χρήματα πήγαν για να στηριχθούν οι ιδιοκτήτες των τραπεζών, κάνοντας ουσιαστικά δωρεάν κεφαλαιακή αναπλήρωσή και τα υπόλοιπα μισά επανατοποθετήθηκαν στην ΕΚΤ ως καταθέσεις. Δηλαδή, όχι μόνο δεν τα έριξαν στην αγορά τα χρήματα αυτά οι ευρωπαίοι τραπεζίτες, όχι μόνο δεν είχαν εμπιστοσύνη να τα δανείσουν μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν ρευστότητα, αλλά δεν είχαν εμπιστοσύνη ούτε στα δικά τους θησαυροφυλάκια να τα κρατήσουν και τα επανακατέθεσαν στην ΕΚΤ ως καταθέτες.

Την ίδια στιγμή, με βάση τις ευρωπαϊκές συνθήκες η ΕΚΤ δεν μπορεί να δανείσει απευθείας τα κράτη μέλη, ούτε μπορεί να εγγυηθεί την εξόφληση των ομολόγων των κρατών. Σαν να λέμε δηλαδή ότι η FED δεν μπορεί να δανείσει το Αμερικανικό Δημόσιο!!!. Επιπλέον η ΕΚΤ δεν μπορεί να τυπώσει νέο χρήμα, χωρίς απόφαση Κορυφής της ΕΕ, κάτι το οποίο απαγορεύει ρητά η Γερμανία, αλλά στην ουσία τυπώνει αφειδώς νέο χρήμα για τις τράπεζες.

Αυτή είναι η αστεία περίπτωση της Ευρώπης των τραπεζών και όχι των λαών. Και μην μας πει κανείς ότι η ΕΚΤ δεν γνώριζε τι θα έκαναν τα χρήματα που πήραν οι τραπεζίτες. Γιατί αν πραγματικά δεν το γνώριζε ή δεν το υποψιαζόταν τότε η ΕΚΤ είναι πολύ επικίνδυνη για την ευρωπαϊκή πορεία όλων μας.
Παρόλα αυτά το δικό μας πολιτικό σύστημα, μας καλεί να εξαθλιωθούμε για να μείνουμε σ' αυτήν την Ευρωζώνη!!!

http://hassapis-peter.blogspot.com/2012/01/blog-post_8891.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου