Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Δεν έχει νόημα ένας ακόμη γύρος περικοπών και εσωτερικής υποτίμησης

Δεν έχει νόημα να πάμε ένα ακόμη γύρο περικοπών και εσωτερικής υποτίμησης. Το κάναμε στις 6 τελευταίες δόσεις και όμως συνεχίσουμε να φουσκώνουμε τα ελλείμματα και το χρέος, συνεχίζουμε να κουράζουμε την διεθνή κοινή γνώμη και εξ αυτού να απομακρυνόμαστε από το ευρώ.

Η πολιτική του «κάνω ότι μου πουν για να μείνω στην παρέα» φτάνει σε τέλμα δεδομένου ότι κάνουμε ότι πας είπαν και μένουμε πίσω.

Βεβαίως αυτό έχει προβλεφτεί ότι θα συμβεί. Και αφού έχει προβλεφτεί από εμάς τους μικρούς bloggers έχει προβλεφτεί και από την Μεγάλη Γερμανία.

Ας θυμηθούμε την ετοιμότητα της κ. Μερκελ να κολλήσει στο τοίχο τον Παπανδρέου και να διατάξει όπως το Δημοψήφισμα να μεταβληθεί τάχιστα σε Δημοψήφισμα παραμονής στο ευρώ. Αν το δούμε αυτό ως στοιχείο της ετοιμότητας τους, θα αντιληφθούμε ότι αυτό το σενάριο εξόδου έχει τύχει επεξεργασίας και μάλιστα βαθιάς. Η έξοδος από το ευρώ της Ελλάδος ήδη πήρε να προεξοφλείται και γίνεται σταδιακά ανακουφιστική ενεργεία.

Θα έλεγε κανείς ότι παρ΄όλη την παγκόσμια γνωστή κοινωνική ένταση στην Ελλάδα η πίεση προς τον ελληνικό λαό γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Ίσως για να σκάσουμε και να φύγουμε από το ευρώ μόνοι μας.

Η λύση αυτή θα μας συνέφερε πάρα πολύ ως χώρα αν είχε γίνει πέρυσι. Σήμερα η λύση της εξόδου δίνει μεν μια προοπτική αλλά προϋποθέτει άμεσο βάθεμα της ύφεσης πριν βγούμε στο αφρό. Η κίνηση αυτή αν γίνει σε ένα χρόνο από σήμερα θα σημαίνει «βάθεμα της καταστροφής» πριν σταθεροποιηθούμε. Και όμως όλο αυτό έχει προβλεφτεί.

Υπάρχει μια αντίστροφη αναλογία που πρέπει να ειπωθεί καθώς πλησιάζουμε ίσως προς την έξοδο. Εδώ ισχύει το όσο περισσότερα δίνουμε σήμερα για να μείνουμε στο ευρώ τόσο λιγότερα θα έχουμε αύριο εάν φύγουμε.

Αν έχουν αποφασίσει να μας τα πάρουν όλα και να πετάξουν ή να μας οδηγήσουν μέσο πιέσεων στην κοινωνική έκρηξη και λύση του δράματος μας, τότε ένα πράγμα είναι σίγουρο κύριοι. Αυτοί έχουν σχέδιο την στιγμή που αυτό στην Ελλάδα είναι άγνωστη λέξη εδώ και δεκαετίες!

Στην Ελλάδα ο Σαμαράς είναι στην αναμονή για εκλογές. Αν πάψει να τις ζητά το κόμμα θα σκορπίσει.

Ο Παπατζαφέρης φέρνει γύρες στα κανάλια και το παίζει μέσα εξω κουκος μονός σε δύο ταμπλό.

Ενώ στο ΠΑΣΟΚ μαλλιοτράβιουνται με το Γιώργο για το Μέλλον του. Τι θα κάνει το παιδί όταν μεγαλώσει.

Υπάρχουν δεκάδες σχέδια που αφορούν στρατηγικές δελφίνων και τακτικισμούς, εκλογικές πλατφόρμες, τρόπους προσέγγισης, πλασαρίσματος, τακτικές ώστε να μην εκτεθεί κάποιος επικοινωνιακά. Υπάρχουν εκατοντάδες σχέδια για να αποκαλέσεις τις περικοπές «μεταρρυθμίσεις». και χιλιάδες σχεδιασμοί υποψηφίων και εν ενεργεία βουλευτών! Σχέδια έτοιμα για να τεθούν σε εφαρμογή…

και όμως δεν υπάρχει ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο. Ο ορίζοντας της χώρας φτάνει μέχρι την επόμενη δόση κάθε φορά.

Ούτε καν ένα πρόγραμμα από την ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Ούτε καν ένα κείμενο δυο σελίδες, δυο αράδες, δυο λέξεις. Στο πολίτικο μας προσωπικό ή σύστημα δεν έχει αλλάξει τίποτα τα τελευταία δυο χρόνια πάρα μόνο ο χρηματοδότης, και το γεγονός ότι όλα έχουν γίνει πιο σφιχτοκωλα καθώς υπάρχουν προθεσμίες. Από εκεί και πέρα στενοί ορίζοντες παντού.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν έχει νόημα να χυθεί περισσότερο αίμα από το μισοπεθαμένο σώμα της εθνικής οικονομίας και τα νοικοκυριά. Εκτός εάν το παιχνίδι είναι στημένο και η τρόικα απλώς πληρώνει τον μισθό τους για να κάνουν την βρωμοδουλεία της στην χώρα μας

Νόημα θα είχε εάν είχαν επεξεργαστεί ένα στοιχειώδες σχέδιο που θα οδηγούσε στην ανάπτυξη σε Χ μήνες. Ένα σχέδιο που θα δημιουργούσε Ελληνικά αιτήματα αρωγής προς του εταίρους και πάνω στο οποίο θα κινούμασταν ήδη. Ένα σχέδιο το οποίο θα έκανε αυτά τα δυο χρόνια μνημονίου να μοιάζουν λίγο με επένδυση στο μέλλον. Ένα σχέδιο που ίσως θα είχε παράξει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα.

Όμως οι περισσότεροι από τους ιθύνοντες και τους αρμόδιους είναι τόσο ανίκανοι και για αυτά τα Βασικά και στοιχειώδη που δεν μπορούν να δουν ούτε την πραγματική μας θέση ούτε που βαδίζουμε ούτε φυσικά να γράψουν δυο γραμμές σε ένα χαρτί που θα το πούμε σχέδιο.

Η τρόικα ήρθε στην Ελλάδα και τους είπε για ανάπτυξη στο τέλος του 2011 και όλοι το δεχτήκαν Και όταν αυτό απότυχε δεν τολμήσαν να σηκώσουν την φωνή στο χρηματοδότη. Εκτός εάν ήξεραν και κάνουν το χαζό εξαρχής στο νέο χρηματοδότη

Ένοχοι ή Βλάκες, Τι να λέμε τώρα

Αυτό που κάνουν τώρα είναι ταυτόσημο με αυτό που κάνουν τα τελευταία 30 χρόνια. Είναι ίσως το μόνο που ξέρουν να κάνουν. Δουλεύουν για το σήμερα και την επανεκλογή τους. Προσπαθούν να αποφύγουν την έκρηξη της Βόμβας στα χέρια τους και οπού αλλού θέλει ας σκάσει.

Γι αυτό τον λόγο πάμε μόνο με ορίζοντα δόσης. Από δόση σε δόση και άλλο στόχο δεν έχουμε.
Φυσιολογικά λοιπόν αντί ενός σχεδίου που όλος ο ελληνικός λαός θα έβλεπε βιώνουμε χαράτσια, εφόδου,ς λεηλασίες του εισοδήματος, πλιάτσικο του εθνικού μας πλούτου, ταπείνωση και αφελληνισμό και όλα αυτά Μάταια.

Βιώνουμε και ψέματα από πολιτικούς που σε κάθε δόση εκτίθενται καθώς στην προηγούμενη βεβαίωναν ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Αλλά είπαμε δεν βλέπουν μακριά η ποντάρουν στην ασθενή μας μνήμη.

papaioannou.wordpress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου