Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Η Veolia στην Θάσο


Αν νομίζατε ότι οι Γάλλοι πλασιέ είναι λιγότερο γλοιώδεις από τους Γερμανούς κάνετε λάθος. Η «μεγάλη» Veolia έχει και αυτή τον τρόπο της. Πάει σε μικρά, ήσυχα και φτωχά μέρη και τάζει χάντρες και καθρεφτάκια στους φυλάρχους της Αυτοδιοίκησης και ψέματα με το κιλό στους ιθαγενείς. Δείτε την περίπτωση της Θάσου. Θα αρχίσω από το δια ταύτα, και θα σας πω τα ψέματα.

Το δια ταύτα του θέματος είναι ότι στην Κορσική (Γαλλία είναι από όσο ξέρω, ακόμα) οι ντόπιοι ξύπνησαν και ζητούν από τους Γάλλους αιολικούς «εγγυήσεις απόδοσης». Όχι φούμαρα για το όσους (πλασματικούς) τόνους CO2 θα εξοικονομήσετε (λες και τρώγονται) ή πόσα σπίτια δήθεν θα ηλεκτροδοτήσετε (ούτε ένα, χωρίς το δίκτυο της ΔΕΗ), εγγυήσεις πόσο συμβατικό καύσιμο θα υποκαταστήσουν οι ψεύτες. (Θα φύγουν τρέχοντας, ή θα δώσουν και άλλες χάντρες και καθρεφτάκια στον «οικολόγο» Δήμαρχο – εγγύηση, ούτε για αστείο).

1. «Θα παράγουν 70ΜW ηλεκτρικής ενέργειας. Ψέμα! Τα MW είναι εγκατεστημένη ισχύς, δεν είναι ρεύμα. Μια Α/Γ των 2 MW, όταν δεν φυσάει, ή όταν το δίκτυο δεν θέλει το ρεύμα, παράγει όσο ρεύμα, όσο καταναλώνει μία τοστιέρα του 1 kW όταν είναι …σβηστή! Τα 70MW θα έχουν διαθεσιμότητα 20-25%, και αυτή επειδή θα είναι υποχρεωτική η κατανάλωση του ρεύματός τους. Σε τιμή τριπλάσια από ότι αυτό της ΔΕΗ.

2. Είτε 7MW βάλουν, είτε 70MW, θα γλυτώνουν το ίδιο ποσοστό 5-10% συμβατικού καυσίμου. Απλά χρησιμοποιούν την Θάσο (όπως και την Σκύρο, την Ικαρία, την Χίο και την Κρήτη, για σκουπιδότοπο ημιάχρηστων Γερμανικών ή Γαλλικών κατασκευών.

3. Τα αντισταθμιστικά οφέλη! Πόσο αντισταθμιστικό όφελος θέλετε για να πετάξετε ένα κομμάτι της Θάσου και να ρίξετε τον τουρισμό της κατά 30% ή 40%; Πιστεύετε ότι θα σας δίνουν ποσοστό στον τζίρο; Οι αεριτζήδες τάζουν εύκολα, αλλά όταν τους κόψουν τις ταρίφες (έχει γίνει παντού), θα ζητάνε και ρέστα.

4. Και ΠΟΙΟΣ θα τα πληρώσει τα «αντισταθμιστικά οφέλη» ή τα «αντισταθμιστικά τέλη»; Εσείς και εμείς. Τα χιλιάρικα που τάζουν στον Δήμο και τις δήθεν εκπτώσεις στους λογαρισμούς, θα τα πληρώνουν οι ίδιοι οι δημότες και όλοι οι Έλληνες καταναλωτές. Εάν τα έπαιρνε μόνο η Θάσος, θα επιδοτούσαμε όλοι εμείς την Θάσο. Αλλά επειδή αυτά τα τάζουν σε όλους τους φυλάρχους και σε όλους τους δημότες, απλά ανεβάζουν το αιολικό ρεύμα όσο παραπάνω χρειάζεται για να τα καλύπτουν. Καλό για τους κολλητούς του Δημάρχου που θα τα ροκανίζουν, κακό για 10.000.000 Έλληνες.

5. Οι ανεμογεννήτριες «δεν είναι θορυβώδεις». Χαχαχαχάαα! Ακούγονται σε απόσταση πάνω από 1,5-2 χιλιόμετρα, και το χειρότερο δεν είναι ότι ακούγονται, αλλά οι υπόηχοι που δεν ακούγονται αλλά που γίνονται μόνιμη παρουσία στην ζωή σας. Θα μου πείτε, συνηθίζετε σε αεροδρόμια και ζωή στην πόλη, θα συνηθίσετε και τον θόρυβο των ανεμογεννητριών. Και όποιος μένει κοντά, απλά θα μετακομίσει. Και εάν ήταν να έρθει κανείς, απλά δεν θα έρθει. Θα βρείτε πολλούς στο αιολικό λόμπυ να σας πούνε «έλα μωρέ πως κάνεις έτσι, πάρε άλλο ένα καθρεφτάκι».

6. Θα σας κάνουν αντιπυρικές ζώνες; Προσέξετε μην πληρώσουν κανένα και βάλει καμιά φωτιά για να γλυτώσουν τον μπελά! Αυτό που θα κάνουν είναι θα καταστρέψουν, για πάντα, την περιοχή όπου θα μπούνε, σε ακτίνα όσο φαίνονται και όσο ακούγονται. Και ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ θα τα κάνουν μετά 20 χρόνια; Εκεί θα μείνουν, θλιβερά μνημεία της Γαλλικής εταιρίας, και των εδώ συνομιλητών τους.


7. Για κυνήγι και τα πουλιά, δεν ξέρω τίποτα. Όσο μου αρέσει να πηγαίνω για γλάρους στο Σχιστό, άλλο τόσο θα πηγαίνουν κυνηγοί στα αιολικά «πάρκα». Για τους ιθαγενείς, δεν ξέρω.

Την χαρμόσυνη είδηση, για τα αντισταθμιστικά α λα γκρεκ, την είδα εδώ

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2012/01/veolia.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου