Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

Εγγυήσεις 880 εκατ. υπέρ Φινλανδίας από τέσσερεις τράπεζες

«Η Εθνική, η Alpha, η Εurobank και η Πειραιώς θα προσφέρουν εγγυήσεις 880 εκατ. ευρώ υπό τη μορφή ρευστού και περιουσιακών στοιχείων υψηλής διαβάθμισης προκειμένου να ικανοποιήσουν τους όρους της Φινλανδίας για τη συμμετοχή της στο νέο δανειακό πρόγραμμα»

Οι καταθέσεις είναι στα τραπεζικά βιβλία στην αριστερή μεριά, στις "υποχρεώσεις". Περιουσιακά στοιχεία είναι τα δάνεια που έχει δώσει, τα μετρητά, τα ιδιόκτητα ακίνητα, οι εμπράγματες ασφάλειες σε επισφαλή δάνεια (προτρέχω κομματάκι, αλλά κάτι ακίνητα, κάτι αγροτεμάχια...), απαιτήσεις από κάρτες και στεγαστικά, ...λέμε τώρα. Δάνεια για ΑΠΕ εξασφαλισμένα με συμβάσεις με τον ΔΕΣΜΗΕ (και λογαριασμούς ΔΕΗ), εταιρικά δάνεια, κρατικά ομόλογα... Να μου εξηγήσει κάποιος γιατί το ΧΑ είναι πάνω από τις 500 μονάδες... (Μία εξήγηση είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει ...τίποτα).

Εγώ λοιπόν, που θεωρώ ότι δεν είναι θέμα "εάν" θα χρεωκοπήσουμε, αλλά "πότε", σημειώνω ότι η ύπαρξή μας στην Ελλάδα μόλις πήρε λίγο παραπάνω συστημικό ρίσκο. Παραπάνω συστημικό ρίσκο σημαίνει ότι χάνουμε στα χαρτιά, και στοιχηματίζουμε και το εισιτήριο της επιστροφής (στο σπίτι που έχουμε ήδη εκχωρήσει).

Ξαφνικά υπάρχει βάσιμος λόγος να μιλάμε λίγο και για...πανικό στο φτωχό προτεκτοράτο.

Η εικόνα είναι από εδώ.

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2012/02/880.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου