Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

Διοικητής CIA: Θα σας κατασκοπεύουμε μέσω του πλυντηρίου ρούχων σας!

Όλο και περισσότερες προσωπικές και οικιακές συσκευές συνδέονται στο internet: από την τηλεόρασή σας ως τα συστήματα πλοήγησης του αυτοκίινήτου σας, και τους διακόπτες των φώτων στο σπίτι σας. Ο Διευθυντής της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους ανυπομονεί να έρθει αυτή η εποχή για να μπορεί να σας κατασκοπεύσει μέσω αυτών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πετρέους ευχήθηκε για την ανάγκη εξάπλωσης του «Ίντερνετ των πραγμάτων» - δηλαδή, διασυνδεδεμένες συσκευές - σε μια σύνοδο κορυφής της In-Q-Tel, της επιχείρησης κεφαλαίου της CIA. «Πολύ-μορφικό» είναι μια συνηθισμένη λέξη, αλλά πιστεύω ότι ταιριάζει σωστά σε αυτές τις τεχνολογίες», δήλωσε ο Πετρέους με ενθουσιασμό, «ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις τους για την κρυφή παρακολούθηση».

Όλες αυτές οι νέες συσκευές σε απευθείας σύνδεση είναι ένας θησαυρός δεδομένων, εάν είστε «ενδιαφέρον πρόσωπο» για τους κατασκόπους. Μια φορά κι έναν καιρό, οι κατάσκοποι έπρεπε να τοποθετήσουν έναν κοριό στον πολυέλαιό σας για να ακούσουν τη συνομιλία σας. Με την διάδοση του «έξυπνου σπιτιού» πλέον, θα στέλνετε χαρακτηρισμένα και με γεωγραφικές συντεταγμένες στοιχεία, στα οποία μια υπηρεσία πληροφοριών που σας κατασκοπεύει θα έχει πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο, όταν για παράδειγμα χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή στο κινητό σας τηλέφωνό, πριν φτάσετε στο σπίτι σας, για να τροποποιήσετε τον φωτισμό του σαλονιού σας.

«Αντικείμενα ενδιαφέροντος θα βρίσκονται, θα αναγνωρίζονται, θα παρακολουθούνται και θα ελέγχονται εξ αποστάσεως μέσω τεχνολογιών όπως η «ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων» (RFID), δίκτυα αισθητήρων, μικροσκοπικών ενσωματωμένων Η/Υ, μηχανήματα παραγωγής ενέργειας - όλα συνδεδεμένα με την επόμενη γενιά του Internet χρησιμοποιώντας άφθονη, χαμηλού κόστους, και υψηλών αποδόσεων υπολογιστική ισχύ» είπε ο Πετρέους, «η οποία εξελίσσεται σε cloud computing, σε μερικούς τομείς ήδη χρησιμοποιούνται οι Υπερ-υπολογιστές και η τελική κατεύθυνση είναι οι κβαντικοί υπολογιστές.»

Ο Πετρέους κατέστησε σαφές ότι αυτές οι συσκευές κατασκόπευσης των νοικοκυριών θα «αλλάξουν τις αντιλήψεις μας για το έννοια του απορρήτου» και μας προτρέπουν στην επανεξέταση της «έννοιας του ιδιωτικότητας κα του απορρήτου». Και αν όλα αυτά φαίνονται αληθινά είναι ταυτόχρονα και πολύ βολικά για τον διευθυντή της CIA.

Η CIA έχει πολλούς νομικούς περιορισμούς που εμποδίζουν την κατασκοπεία των Αμερικανών πολιτών. Αλλά η συλλογή γεωγραφικών δεδομένων από συσκευές είναι μια γκρίζα περιοχή, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση το 2008 εδικού νόμου για την παρακολούθηση στόχων στο εξωτερικό. Οι κατασκευαστές των συσκευών, αποδεικνύεται ότι ασύστολα αποθηκεύουν γεωγραφικά δεδομένα (γεωγραφικές συντεταγμένες). Και κάποιοι νομοθέτες ανησυχούν όλο και περισσότερο για το πόσο εύκολο είναι για την κυβέρνηση να μπορεί να παρακολουθεί τους πολίτες της μέσω του τηλεφώνου τους ή του PlayStation.

Δεν είναι μόνο η συλλογή των δεδομένων που ενθουσιάζει τον κο Πετρέους. Θεωρεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και τη δυνατότητα δημιουργίας νέων ταυτοτήτων για τους μυστικούς του κατασκόπους – όπως και το γεγονός ότι θα μπορεί να διαγράφει τα «ψηφιακά ίχνη» των πρακτόρων οι οποίοι ξαφνικά πρέπει να εξαφανιστούν.

«Πολλοί γονείς με καμάρι δημοσιοποιούν στα κοινωνικά δίκτυα, πληθώρα πληροφοριών για την γέννηση και την ανάπτυξη των παιδιών τους, τα οποία, όταν μεγαλώσουν, μπορεί να εργασθούν για την CIA. Σε αυτές τις πληροφορίες όλος ο κόσμος θα μπορεί να έχει πρόσβαση για τις επόμενες δεκαετίες», παρατήρησε ο Πετρέους. «Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε να λύσουμε το εξής πρόβλημα: πως θα δημιουργήσουμε καινούριο ψηφιακό αποτύπωμα για τις νέες ταυτότητες ορισμένων υπαλλήλων μας.»

Είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με αυτό. Οι συνδεδεμένες βάσεις δεδομένων δεν είναι φίλοι ενός κατασκόπου –όταν αφορούν τη ζωή του-. Όμως ο Πετρέους απέκτησε ακούσια έναν νέο φίλο στο Facebook.

Ποιόν; Το Timeline. Με την άφιξη του Timeline, έγινε πανεύκολο μέσω του Facebook να ανατρέξει κανείς, σε απευθείας σύνδεση, στο παρελθόν σας. Ο Μπαράκ Ομπάμα, για παράδειγμα, δεν έχει Facebook από τη γέννησή του το 1961. Η δημιουργία πλέον νέας ταυτότητας για τους πράκτορες της CIA με μη επίσημη κάλυψη, έχει αναμφισβήτητα γίνει ευκολότερη παρά ποτέ. Σε ευχαριστούμε Ζuckerberg, λένε οι κατάσκοποι. Σε ευχαριστούμε.

CIA Chief: We’ll Spy on You Through Your Dishwasher
μετάφραση: ID-ont

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου