Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Στα χρόνια του «Μπαρμπάγγελου»....

Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν με πρωταγωνιστές τον Τσοχατζόπουλο, τον Σημίτη, τον Βενιζέλο, τα διάφορα μέλη του ΚΥΣΕΑ που έκαναν τις αγορές των οπλικών συστημάτων, τα δισεκατομμύρια που σπαταλήθηκαν, τα εκατομμύρια που δόθηκαν ως μίζες και γενικότερα την μπόχα που αναδύεται από πολιτική σκηνή της πράσινης περιόδου 1998 – 2004, και όχι μόνο, επιτρέψτε μου να σας πάω 75 χρόνια πίσω και να σας διηγηθώ εν συντομία, μια ιστορία.

Στις 30 Νοεμβρίου 1935, ορκίστηκε κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Δεμερτζή. Υπουργός συγκοινωνίας ανέλαβε ο Άγγελος Οικονόμου, ο οποίος παρέμεινε στην θέση του και στις μετέπειτα κυβερνήσεις των Ιωάννου Μεταξά και Αλεξάνδρου Κοριζή.

Ο Άγγελος Οικονόμου διετέλεσε πρόεδρος του Τεχνικού επιμελητηρίου και έγραψε μελέτες για τα δημόσια έργα, οι οποίες έχουν εκδοθεί από το Τ.Ε.Ε.
Κατά την θητεία του ως υπουργού Συγκοινωνίας, ο μισθός του Αγγέλου Οικονόμου δεν επαρκούσε να καλύψει, παρά μόνον τις στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες της οικογενείας του.

Υπήρχαν μάλιστα φορές που ο κλητήρας του γραφείου του, ο Αριστείδης, αντιλαμβανόμενος ότι ο υπουργός δεν είχε χρήματα για πληρώσει τον καθιερωμένο πρωϊνό καφέ στο υπουργείο, φρόντιζε με διακριτικότητα να πληρώνει τον καφετζή. Και όταν ο Αριστείδης ακουμπούσε το φλυτζάνι με τον καφέ πάνω στο γραφείο του υπουργού, σιγοψιθύριζε με ένα ύφος ανάμεικτο από ενοχές αλλά και ευχαρίστηση: «κερασμένος από ΄μένα Κύριε».

Αλλά υπάρχει ακόμα ένα περιστατικό, από τα πολλά που μου έχουν διηγηθεί, στο οποίο θέλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία.

Ο Άγγελος Οικονόμου, ως υπουργός Συγκοινωνίας, είχε επιλύσει κάποιο πρόβλημα που αφορούσε στις εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας ΦΙΞ, στην Λεωφόρο Συγγρού.
Ένα μεσημέρι, ο χωροφύλακας που βρισκόταν έξω από το σπίτι, χτύπησε την πόρτα και ανέβηκε τα λίγα σκαλιά που οδηγούσαν στο σαλόνι, κρατώντας ένα φάκελο. Τον έδωσε στην ανηψιά του Οικονόμου λέγοντας: «είναι για τον Εξοχώτατο. Μου το έφερε ένας οδηγός του ΦΙΞ»

Όταν αργότερα γύρισε ο Οικονόμου στο σπίτι για να γευματίσει, είδε τον φάκελο στο γραφείο του και η ανηψιά του, του εξήγησε τα καθέκαστα. Μόλις ο «Μπαρμπάγγελος» άνοιξε το φάκελο και είδε το περιεχόμενο που ήταν χρυσές λίρες, κάλεσε τον οδηγό του και μπροστά στα έκπληκτα μάτια των μελών της οικογενείας του, που παρακολουθούσαν τα όσα συνέβαιναν, του είπε: «Σε παρακαλώ, πήγαινε αυτό τον φάκελο στον κ. ..., στου ΦΙΞ».

Μόλις έφυγε ο οδηγός, το τι άκουσε ο «Μπαρμπάγγελος» δεν λέγεται. Η ανηψιά του μάλιστα, με δάκρυα στα μάτια του είπε: «Τι κάνεις θείε; Εμάς που υποφέρουμε δεν μας σκέφτεσαι;»

Ίσως διερωτηθείτε αν τα γεγονότα είναι αληθινά ή έστω ακριβή.
Ίσως ορισμένοι να αμφιβάλετε αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα.
Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω, αφού δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυς.
Μου τα διηγήθηκε, εδώ και πάρα πολλά χρόνια η ανηψιά του Άγγελου Οικονόμου, η μακαρίτισσα η μητέρα μου.

Χ.Κ.

filotimia.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου