Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ο κόσμος φοβάται την πείνα, αλλά η ανία είναι χειρότερη!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο κόσμος φοβάται την πείνα, αλλά η ανία είναι ακόμα χειρότερη. Η ανία ως αιτία θανάτου είναι πιο συχνή από ό,τι είναι η πείνα. Θα πεθάνουμε από την ανία πριν μας θερίσει η πείνα. Μια από τις αιτίες της ανίας είναι και ο φόβος της πείνας. Δεν έφτανε η μονότονη ζωή, οι διαλυμένες σχέσεις, η μοναξιά, το βιομηχανικό περιβάλλον των πόλεων που προκαλούσαν πάντα ανία προστέθηκε κι ο φόβος για την επιβίωση για να την επιτείνει την ανία μας ακόμα περισσότερο.

Στην πραγματικότητα η ανία προκαλείται απ΄ το φόβο. Φόβος που την αιτία του συνήθως την αποδίδουμε σε εξωτερικά αίτια. Είναι καλύτερα να φοβούμαστε από κάποια εξωτερική αιτία παρά από κάποια εσωτερική. Στα νησιά π.χ. όλα τα κακά (και τα καλά) τα αποδίδουν στον καιρό. Έτσι είναι πιο ήσυχοι, παρά αν έψαχναν για εσωτερικές αιτίες. Οι γιατροί είναι συνηθισμένοι σ΄ αυτό. Οι περισσότεροι αποδίδουν την αιτία της ασθένειάς τους σε κάποιο εξωτερικό αίτιο.

Στην πολιτική επίσης ο φόβος από εξωτερικούς παράγοντες είναι καλύτερος παρά από τους εσωτερικούς. Οι εσωτερικοί παράγοντες παρόλο που είναι κοντά μας είναι πιο σκοτεινοί ενώ οι εξωτερικοί παράγοντες φαίνονται πιο καθαρά. Γενικά το άγνωστο μας φοβίζει. Είναι καλύτερο να φταίει κάτι έξω από μένα και έξω απ΄ τη χώρα μου, παρά να φταίει κάτι μέσα μου ή κάτι μέσα στη χώρα μου.

Ο άνθρωπος είναι ον προς θάνατον και ζει με το φόβο του. Ζει ανάμεσα στο τώρα και σ΄ αυτό που μπορεί να συμβεί δέκα λεπτά αργότερα. Η ζωή προς θάνατον κάνει τον κάθε άνθρωπο μοναδικό. Σε όλα τα πράγματα ίσως μπορεί να υποκατασταθεί ο άνθρωπος εκτός από το θάνατό του.

Η ανία κι ο φόβος που την προκαλεί έχει το ίδιο αντίδοτο, την αγάπη. Η αγάπη διώχνει την ανία και το φόβο. Δεν έχουμε παρά να αγαπήσουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας. Αλλά ποιον να αγαπήσουμε τόσο δυνατά, που η αγάπη μας να διώξει το φόβο. Δύσκολα να βρεις κάποιον τόσο αξιαγάπητο ώστε να σε λυτρώσει από την ανία και το φόβο σου.

Για ποιον μπορείς να λες πως τα πάντα γίνονται για χάρη της αγάπης σου; Μόνον ένας άνθρωπος είναι τόσο αξιαγάπητος που μπορείς να λες πως τα πάντα γίνονται για την αγάπη σου γι΄ αυτόν, ο γλυκύτατος Ιησούς. Τα πάντα γίνονται για την αγάπη του Ιησού. Ο θεάνθρωπος Ιησούς ενσαρκώθηκε ως άνθρωπος για να μπορούμε να Τον αγαπούμε στον κάθε άνθρωπο. Έτσι θα είστε μαθητές μου, είπε, με το να έχετε αγάπη μεταξύ σας.

Διάβασε, ευγενικέ αναγνώστη, αυτούς τους θαυμάσιους στίχους από το Άσμα Ασμάτων και παρακάλεσε το Θεό να γίνουν πραγματικότητα σε σένα και σε όλους μας:

Θες με ως σφραγίδα επί την καρδίαν σου,
ως σφραγίδα επί τον βραχίονά σου.
ότι κραταιά ως θάνατος αγάπη,
σκληρός ως άδης ζήλος.
περίπτερα αυτής περίπτερα πυρός, φλόγες αυτής.
ύδωρ πολύ ου δυνήσεται σβέσαι την αγάπην,
και ποταμοί ου συγκλύσουσιν αυτήν.
εάν δω ανήρ τον πάντα βίον αυτού εν τη αγάπη,
εξουδενώσει εξουδενώσουσιν αυτόν.


(Βάλε με ωσάν σφραγίδα μέσα στην καρδιά σου δια να με αισθάνεσαι μαζί σου πάντοτε.Ωσάν σφραγίδα στον βραχίονά σου, δια να με βλέπεις. Διότι η αγάπη είναι εξίσου ισχυρά, όπως και ο θάνατος. Η φλόγα της αχόρταστη, όπως αχόρταστος είναι ο άδης. Οι γύρω ακτινοβόλοι σπινθυρισμοί της ωσάν τα σπινθυροβολήματα του πυρός. Οι φλόγες της σαν το πυρ. Όσο πολύ κι αν είναι το νερό δεν μπορεί να σβήσει τη φλόγα της αγάπης. Κι αυτοί ακόμα οι ποταμοί δεν μπορούν να την πλημμυρίσουν και να την πνίξουν. Εάν πλημμυρισμένος από αγάπη ο άνδρας δώσει όλη την περιουσία του για να την εξαγοράσει, θα τον ελεεινολογήσουν και τον εξευτελίσουν οι άλλοι, διότι η αγάπη δεν εξαγοράζεται.)
(Ερμηνευτική απόδοση, Ιωάννης Θ. Κολιτσάρας).

hmoschoblog.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου