Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Σε αναζήτηση "τεράααστιων αποθεμάτων καθαρής ενέργειας"

"Tο ότι θέλω ρεύμα είναι προφανές απλώς εξ' αρχής αποκλείω τα πυρηνικά γιατί ανατριχιάζω και μόνο στην ιδέα. Δεν έχω πρόβλημα αισθητικής με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταικά όπως πολλοί που συζητάω μαζί τους. Ίσως να γίνονται όλα λίγο άναρχα και με ελάχιστο σεβασμό στο περιβάλλον επειδή βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ή επειδή η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν αυτή που ξέρουμε. Υπάρχουν τεράστια αποθέματα καθαρής ενέργειας γύρω μας και αυτό στην πράξη μπορεί να το δεί ο καθένας απλώς βάζοντας έναν ηλιακό θερμοσίφωνα" Είπε ανώνυμος σε σχόλιό του. Τώρα, θα σας πώ γιατί είναι στόκος, με το ελαφρυντικό ότι υπάρχουν πολλοί στόκοι, και δεν είναι μόνος:

Θα αρχίσω ανάποδα: Πράγματι με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες μαζεύουμε "τσάμπα" ζέστη. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας, είναι φτιαγμένος από αλουμίνιο ή γαλβανισμένη λαμαρίνα, γυαλί ή πολυκαρβονικό, χαλκό, μονωτικά, μαύρη μπογιά, ρητίνες, μεταλλικά και πλαστικά εξαρτήματα. Αυτά φτιάχνονται από εξόρυξη, μεταλλουργία, βιομηχανία, ενέργεια, πετρέλαιο ή αέριο (τα πλαστικά είναι ...πετροχημικά). Το ότι, ή εάν, "συμφέρει" είναι λόγω οικονομιών κλίμακος στην παραγωγή αυτών των υλικών. Το εάν ενεργειακά συμφέρει, ή όχι, δεν το έχω ψάξει. Σίγουρα ένας ηλιακός θερμοσίφωνας ΔΕΝ φτιάχνεται με βιομηχανία που βασίζεται σε ΑΠΕ. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας που βασίζεται σε ΑΠΕ είναι μία φυσική γούρνα με νερό, στον ήλιο, καλό μπάνιο 2 φορές τον χρόνο. Οι νόμοι της θερμοδυναμικής δεν επιτρέπουν την χαμηλής ποιότητας θερμότητας του ηλιακού συλλέκτη να γίνει ρεύμα, αν και το ζεστό νερό αποθηκεύεται. ΠΟΛΥ σημαντικό, να γίνει αυτό κατανοητό, αν θέλει κάποιος να μην είναι στόκος. Και το ζεστό νερό από τον ηλιακό θεροσίφωνα, δεν είναι τσάμπα. Κοστίζει όσο το αρχικό κόστος, διαιρεμένο με τα ζεστά μπάνια που κάνεις στην διάρκεια της ζωής του συλλέκτη. Εμένα μου χάλασε στα 10 χρόνια, και έβαλα άλλο, χωρίς να το πολυψάξω εάν συμφέρει. Βασικά κάνω πιο πολλά ζεστά μπάνια όταν έχω ηλιακό συλλέκτη, άρα καλό θα είναι, είμαι ...καθαρός.

Υπάρχουν τεράστια αποθέματα ενέργειας, που είναι βασικά άχρηστα για μετατροπή σε κάτι χρήσιμο. Π.χ. η βαρύτητα, η κοσμική ακτινοβολία, η περιστροφή της γης και πολλές άλλες. Θέλουν κάποια (ακριβή ή και ανέφικτη) συγκέντρωση για να γίνουν ρεύμα για τοστιέρα. Τα Υ/Η από μόνα τους εκμεταλλέυονται φυσική και "ανέξοδη" συγκέντρωση. Ο ήλιος εξατμίζει το νερό, βρέχει ο θεούλης, συγκεντρώνεται και αποθηκεύεται το νερό στην λίμνη με το φράγμα, να "τσάμπα" ρεύμα. Βέβαια ούτε το φράγμα, ούτε η δέσμευση της λεκάνης απορροής είναι τσάμπα, αλλά λεμε τώρα...

Τα τεράστια αποθέματα αιολικής ενέργειας κολλάνε στο ότι συγκεντρώνονται μεν από Α/Γ αλλά η ηλεκτροπαραγωγή 1) δεν είναι αδιάλειπτη και 2) δεν αποθηκεύεται, και είναι σε μεγάλο βαθμό άχρηστη για ένα δίκτυο. Για αυτό υπάρχει ΜΟΝΟ όταν είναι και υποχρεωτική και επιδοτείται αδρά (με 2-3 τρόπους). Αλλά αυτό γίνεται για να εισπράττουν οι αιολικοί, όχι για να δουλεύει το ασανσέρ... Όλα τα αιολικά του κόσμου δεν μπορούν να παράξουν αρκετή ενέργεια για να φτιαχτεί ένα αιολικό, πρακτικά. Όχι σαν "εξίσωση" αλλά σαν πράξη. Να δω ένα τσιμεντάδικο να δουλέυει με αιολικά, και ας πεθάνω... Τα φ/β είναι μια χαρά για διαστημόπλοια που έχουν συνέχεια ...ήλιο, και μια χαρά για πανάκριβη ισχύ αιχμής για κλιματιστικά σε πλούσιες Μεσογειακές χώρες, χαχαχαάααχα. Το να σου αρέσουν φίλε τα αιολικά ή τα φ/β είναι δικαίωμά σου. Αλλά στα πληρώνω εγώ και μου χαλάνε την θέα, και με κλέβουν κι από πάνω. Βρες χώρο που να τα βλέπεις και να τα πληρώνεις μόνο εσύ, και να ηλεκτροδοτείσαι κιόλας, και ώρα καλή! Και στην ΕΛΕΤΑΕΝ αρέσουν, ψάχνουν για παπαγάλους, πήγαινε, αλλά μην πληρώνεσαι βερεσέ... Εκεί που συχνάζω εγώ δεν θέλουν ούτε να τα βλέπουν ούτε να τα ακούνε ούτε να τα πληρώνουν.


Και εγώ ανατριχιάζω με τα πυρηνικά. 1600MW από ένα μπλε δωμάτιο!... Far out που λένε... Τίποτα δεν είναι χωρίς ρίσκο, και η Ιαπωνία ξανάνοιξε χτές ή σήμερα το πρώτο μετά το τσουνάμι. Αν είμαστε πλούσιοι, όπως το 1999, θα έλεγα να βάλουμε ένα. Αλλά δεν είμαστε πλούσιοι, και η ζήτηση είναι πεσμένη, δεν είναι για εμάς τώρα. 1-2 λιθανθρακικές ή λιγνιτκές μονάδες και κανένα ακόμα Υ/Η θα μας πάνε άνετα άλλα 40-50 χρόνια (τό αντέχουν οι μονάδες). Οι θερμικές μονάδες δουλέυουν συνέχεια και αδιάλειπτα. Φυσικά με αποθειωτές και φίλτρα και best practice διαχείριση στερεών, και για το CO2 μην φοβάστε, φαϊ για φυτά... 1.600.000 αιολικά, συν 1.600.000 φωτοβολταϊκά μεγαβάτ, ΔΕΝ μπορούν να παρέχουν την ηλεκτροδότηση ενός πυρηνικού ή 2-3 θερμικών των 1600 μεγαβάτ. ΔΕΝ γίνεται, ΔΕΝ είναι εφικτό (εκτός εάν σου ανήκει η Νορβηγία για αντλησιοταμίευση, και πάλι... κάποια χρονιά δεν θα έχει αρκετά νερά και η Νορβηγία). Βέβαια, όλη η κουβέντα ξεκίνησε (και μου εμφανίστηκε ο Στόκος) επειδή κάτι επαγγλεματίες ακτιβιστές δεν θέλουν ούτε κάρβουνο, ούτε πυρηνικά (και λένε ούτε "πολλά" ούτε "λάθος χωροθετημένα" αιολικά. Πρακτορίσκοι. Το "όχι στα πυρηνικά", άντε να το καταλάβω... Το όχι σε όλα;

http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2012/07/blog-post_01.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου