Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Φίλος ή εχθρός της λογοτεχνίας: Τα e-books κάνουν θραύση

Οι φανατικοί αναγνώστες βιβλίων αγοράζουν πια περισσότερα e-books από βιβλία σύμφωνα με το Amazon, το μεγαλύτερο βρετανικό site. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Amazon για κάθε 100 βιβλία που αγοράζουν τα μέλη του, άλλα 114 e-books γίνονται download.

Όπως σημειώνει η Independent, οι παλαιότερες γενιές αγοράζουν με άξονα λογικής την φυσική επαφή με το βιβλίο, ενώ οι νεότεροι λένε πως τα βιβλία αργοπεθαίνουν κάνοντας λόγο για μια καινούργια εποχή.

Στις ΗΠΑ, η εταιρεία Kindle κατάφερε μέσα σε 4 χρόνια να ξεπεράσει τις πωλήσεις των παραδοσιακών βιβλίων με το επαναστατικό της e-reader το οποίο καθιστά την άνεση και ευκολία στον χρήστη του να διαλέξει από μια τεράστια γκάμα βιβλίων και περιοδικών και όλα αυτά στην παλάμη του χεριού του.

Αρκετοί είναι αυτοί που δηλώνουν πως από την στιγμή που μπήκαν τα e-books στην ζωή τους έχουν αρχίσει και... διαβάζουν περισσότερο. Άλλοι κάνουν λόγο για την ευκολία και άλλοι για την τιμή η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό μικρότερη από την αντίστοιχη του βιβλίου.

Τα e-books αλλάζουν και τη ζωή των συγγραφέων. Τώρα πια δεν είναι αναγκαίο να στείλουν τα βιβλία τους σε εκδοτικούς οίκους περιμένοντας έγκριση και χρηματοδότηση. Με την εφαρμογή του Kindle οι συγγραφείς μπορούν να δημοσιεύσουν τα έργα τους.

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι αρεστές από όλους. Ορισμένοι συγγραφείς θεωρούν ότι "υπονομεύεται" η λογοτεχνία και η δημιουργία.

Για παράδειγμα, ο Βρετανός συγγραφέας Μάρκ Μπίλιγκαμ σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα με θέμα τα αστυνομικά μυθιστορήματα, επέκρινε το φαινόμενο της έκδοσης βιβλίων χωρίς την παρέμβαση εκδοτικών οίκων μέσω της ηλεκτρονικής μορφής λέγοντας "τα βιβλία χάνουν την αξία τους όταν πωλούνται για λιγότερο από ένα φλιτζάνι τσάι".

Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος της Kindle, Τζόριτ Βαν Ντερ Μιούλεν, υπερασπίστηκε το προιόν του: " Ως αποτέλεσμα της επιτυχίας του Kindle, έχει σημειωθεί τεράστια αύξηση στην πώληση βιβλίων. Tο φαινόμενο του "free publishing" έχει παρουσιάσει τεράστια επιτυχία. Οι συγγραφείς μπορούν να μοιραστούν τα αριστουργήματα τους με εκατομμύρια χρηστών Kindle ανά τον κόσμο".

"Καταφέραμε να ξεπεράσουμε τους στόχους μας στην Αμερική μέσα σε 4 χρόνια. Το να ξεπεράσουμε τους στόχους μας στην Ευρώπη σε μόλις 2 δείχνει την μεγάλη αγάπη του κόσμου για την λογοτεχνία" προσθέτει.

Το Amazon, εν τω μεταξύ, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι η αγορά παραδοσιακών βιβλίων αυξάνεται. Εκτιμά δε, ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πελάτες διαβάζοντας τα e-books οδηγούνται στην αγορά του φυσικού βιβλίου εφόσον το συγκεκριμένο τους έχει αρέσει.

Επιμέλεια: Πέτρος Κοροβήλας

tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου